Skip to main content

Membru CNA: Legea care scoate taxa TV obligatorie, un pas spre falimentarea TVR

 
Membru CNA: Legea care scoate taxa TV obligatorie, un pas spre falimentarea TVR
valentin-jucan-razvan-chirita (1)

Propunerea legislativă a celor 14 deputați și senatori PSD, care prevede eliminarea taxei TV obligatorii, reprezintă o nouă încercare de falimentare a Televiziunii publice și, în prealabil, punerea în genunchi a postului public de televiziune, în fața factorului politic, spune Valentin Jucan, membru CNA.

Publicitate

Membrul CNA consideră că motivația adusă de inițiatori nu se susține: 

"În expunerea de motive, inițiatorii, aflați într-un moment de înaltă gândire, afirmă că “măsura este așteptată (...) în special de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă, fiind obligați să plătească un serviciu care nu le satisface exigențele”.

 

Acceptarea acestui raționament, domnilor parlamentari, ar însemna ca măsuri similare să fie adoptate și cu privire la taxa de drum – fiindcă drumurile nu sunt la exigențele de calitate dorite, cu privire la contribuția la fondul asigurărilor de sănătate – fiindcă nici la acest capitol exigențele nu ne sunt îndeplinite, sau cu privire la susținerea indemnizațiilor domniilor voastre – fiindcă sunteți departe de a fi responsabili în atribuțiile pe care le aveți."

Reamintim că un grup de senatori și deputați au inițiat un proiect de lege prin care s-ar dori eliminarea obligativității plății taxei radio-tv (pe larg, AICI). 

 

Integral, punctul de vedere semnat de Valentin Jucan:

"Propunerea legislativă a celor 14 deputați și senatori PSD, care prevede eliminarea taxei TV, reprezintă o nouă încercare de falimentare a Televiziunii publice și, în prealabil, punerea în genunchi a postului public de televiziune, în fața factorului politic. Semnatarii inițiativei de modificare a Legii 41/1994, Legea de organizare și funcționare a TVR, nu înțeleg nici acum faptul că TVR este un serviciu public, în interesul cetățenilor, care funcționează după un sistem asemănător cu cel din celelalte țări ale Uniunii Europene.

Într-adevăr, putem discuta despre calitatea acestui serviciu public, dar este exclusă soluția propusă de parlamentari. În expunerea de motive, inițiatorii, aflați într-un moment de înaltă gândire, afirmă că “măsura este așteptată (...) în special de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă, fiind obligați să plătească un serviciu care nu le satisface exigențele”.

Acceptarea acestui raționament, domnilor parlamentari, ar însemna ca măsuri similare să fie adoptate și cu privire la taxa de drum – fiindcă drumurile nu sunt la exigențele de calitate dorite, cu privire la contribuția la fondul asigurărilor de sănătate – fiindcă nici la acest capitol exigențele nu ne sunt îndeplinite, sau cu privire la susținerea indemnizațiilor domniilor voastre – fiindcă sunteți departe de a fi responsabili în atribuțiile pe care le aveți.

În data de 25 noiembrie, Președintele-director general interimar al TVR, doamna Irina Radu, declara în fața Biroului permanent al Camerei deputaților și a membrilor Comisiilor pentru cultură faptul că taxa tv trebuie majorată, aceasta fiind singura sursă care poate asigura funcționarea TVR. Susțin în totalitate afirmațiile doamnei Radu, dar numai în condițiile plafonării la maxim 1% a comisioanelor percepute de companiile de electricitate care asigură colectarea taxei tv.
Domnilor parlamentari, recent, TVR a organizat mai multe dezbateri având ca obiect identificarea de măsuri care să salveze și să reformeze TVR. Este foarte clar că nu ați fost interesați de aceste dezbateri. Mai mult, în pragul debutului anului electoral, preocupările voastre gravitează tot în zona controlului conținutului editorial al TVR.
Mă voi opune total, cu orice mijloace, măsurilor pe care doriți să le adoptați, acestea fiind de natură a submina Televiziunea publică. Totodată îi reamintesc doamnei Irina Radu faptul că are obligația de a propune măsuri de natură a readuce TVR în serviciul public al interesului românilor, ultimul draft de modificări legislative inițiate de domnia sa nefiind în concordanță cu acest principiu.
Susțin, ca și până acum, următoarele măsuri pentru salvarea TVR:
1. Indexarea taxei TV, concomitent cu: 
- plafonarea la 1% a comisionului perceput de companiile de electricitate la colectarea taxei TV;
- mărirea capacității de colectarea a taxei TV prin introducerea obigativității companiilor de electricitate de a colecta taxa TV;
- eliminarea posibilității ca Guvernul să poată acorda fonduri suplimentare;
clarificarea categoriilor de persoane scutite de la plata taxei TV;
- defalcarea bugetului TVR în favoarea consolidării autonomiei studiourilor teritoriale;
- introducerea răspunderii directe a Preșdintelui-director general al TVR și a Consiliului de administrație în cazurile de gestionare deficitară a bugetului televiziunii;
- eliminarea publicității la postul public de televiziune.
2. Consolidarea rolului și atribuțiilor Consiliului de administrație:
- modificarea legii care reglementează funcționarea S.R.T.V., în sensul eliminării posibilității demiterii consiliului de administrație, în fiecare an, în situația în care Parlamentul respinge raportul său de activitate (respingerea raportului de activitate de către Parlament este un simplu mecanism pentru ca politicul să își manifeste voința în interiorul consiliului, implicit asupra conținutului editorial);
- introducerea, prin lege, a unui mandat de 3-5 ani, decalat de mandatul instituţiilor politice,  perioadă care nu s-ar  suprapune cu ciclurile electorale;
- separarea atributiilor Consiliului de administratie de cele ale Colegiului director, aşadar, a reprezentanţilor publicului, desemnaţi de către Parlament, de directorul general şi celelalte persoane din conducerea administrativ-redacţională;
introducerea, prin lege, a unor criterii clare şi precise,  profesionale şi de probitate, pentru selectarea si desemnarea, prin votul Parlamentului, a membrilor Consiliului de administratie."
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Bravo lui Valentin Jucan. Taxa radio-tv exista in toate tarile europene si nu numai. TVR nu trebuie sa se bata in audiente cu Las Fierbinti, ca oricum nu are nicio sansa, in schimb ar trebui sa devina mai atractiva pe spatiul de interes public, sa-si mai scuture colbul. Dar exista si emisiuni bune, chiar foarte bune si nu cred ca e chiar atat de hulita de mase precum doresc unii s-o zugraveasca. De restructurare, reinnoire, reimprospatare este categoric nevoie!!!
 • Daca avea valoare, TVR era macar intre primele 3-4 televiziuni din Romania. Cand ea se lupta sa intre (cu TVR 1, ca TVR 2 si TVR 3 aproape nici nu exista) intre primele 10 statii, de ce ar mai trebui sa contribuim doar la bunastarea angajatilor? Care angajati sunt enorm de multi. Comparati numarul celor care "lucreaza" la TVR cu personalul din alte trusturi media care au mai multe canale (Pro, Antena, Digi) si o sa vedeti unde se duc cei mai multi bani din bugetul TVR.
 • TVR e exact asa cum e toata societatea romaneasca: corupta! Nu e vorba numai de sefii politici, zici ca-s casa regala. Posturile se mostenesc din tata-n fiu.
  Ca sa-si revina ar trebui restructurat din temelii. Eu as aduce un manager strain, in doi ani ar pun e TVR-ul pe picioare.
 • Pe mine nu ma intereseaza cat este taxa, poate fi si 2-3 euro/luna(apropo in Macedonia taxa este de 26 euro/an, in Muntenegru este de 46 euro/an, in Marea Britanie este de 176 euro/an si ce emisiuni si documentare au cei de la BBC si nu ii vad revoltati pe englezi) si nici cate rubedenii sunt intre ele la TVR atata timp cat isi fac treaba profesionist si realizeaza emisiuni care sunt, CEL PUTIN PENTRU MINE, CA SA NU IMI ATRAG INJURII, o reala alternativa la emisiunile putin spus proate de la televiziunile private romanesti. Si televiziunile private romanesti nu incaseaza bani de la societatile de cablu tv la care suntem abonati?De ce atata revolta petru 1 euro/luna cand problemele reale sunt altele, nu taxa la TVR?
 • ma intreb daca vreunul dintre comentatorii de aici stie ca avem cea mai mica taxa tv din UE, ca 90 % din banii primiti de TVR de la buget se duc la plata releelor, si daca vreunul stie cat costa sa achizitionezi o competite sportiva gen campionat mondial de fotbal...in alte tari platesc 5 euro doar ca sa vezi un singur meci in sistem pay per view, la noi lumea are pretentii ca tvr sa se bata cu televiziuni care investesc 100 de mii de euro intr-o singura emisiune...despre ce vorbim? e drept ca daca tvr nu ar avea manageri politici s-ar descurca mult mai bine dar asta tine tot de parlament
 • Taxa tv ar trebui sa fie ca in Anglia,cate televizoare ai,de atatea ori platesti taxa tv,fara bani de la cabkisti,bugetul de stat,iar publicitatea sa fie exclusa in intervalul 19-22!
  Taxa sa nu fie mai mult de 1 euro/luna!
 • Bravo, pentru asta faceti gat, dar pentru faptul ca aceiasi parlamentari si-au propus pensii speciale, nu! Televiziunea romana ar trebui sa fie televiziunea poporului roman si din aceasta cauza platim taxa Radio_tv! Televiziunile private sunt subordonate unor patroni de televiziune, gen Dan Voiculescu, si nu au nimic de-a face cu interesul national, ci cu cel privat! Cine e de vina ca i-ati lasat pe politicieni sa-si bata joc de televiziunea nationala? Cu cainii de la stana au rezolvat-o, de au venit ciobanii in Bucuresti sa-i ia de guler, acum se leaga de televiziune! A mai ramas ceva de distrus... Oamenii politici au adus TVR in stadiul in care este, de faliment, prin numirile de la TVR, pe criterii politice! Datorita slabei finantari a TVR si a lipsei banilor suntem singura tara membra a Uniunii europene in care nu a fost inca implementat sistemul de televiziune digital DVBT. Pana si bulgarii au asa ceva! O astfel de lege, daca va fi aprobata, va duce, fara dar si poate, la falimentul Televiziunii nationale si astfel vom deveni singura tara a lumii, fara televiziune nationala! Nu confundati calitatea slaba a programelor TVR cu necesitatea existentei unei televiziuni nationale, din ratiuni de Stat! Aici s-a dorit sa fie adusa Televiziunea Nationala, datorita presiunilor foarte mari ale companiilor de televiziune prin cablu, cu influenta la clasa politica! Mai bine ar verifica procurorii DNA, cata spaga au primit parlamentarii care au initiat un astfel de proiect de lege! Inchiderea de catre guvernul grec a televiziunii nationale elene a dus la reactii dure din partea Uniunii europene... La scurt timp guvernul grec a fost nevoit sa-si reconsidere pozitia si televiziunea nationala din Grecia a fost repornita!
 • Nu trebuie scoasa taxa de la TVR, oricum este insignifianta, adica nici 1 euro/luna, in comparatie cu taxele la televiziunile nationale din tarile din jur, ca exemplu in Macedonia taxa anuala este de 26 euro/an, mai mult in Marea Britanie este de 176 euro/luna si se stie ce emisiuni de calitate are BBC. Prefer sa platesc chiar si 2-3 euro/luna taxa numai sa am alternativa la emisiunile subculturale de la televiziunile private romanesti, care si acestea la randul lor incaseaza bani de la societatile de cablu tv unde suntem abonati.Pentru fumatori, se lipsesc de un pachet de tigari si platesc taxa lunara la TVR, asa cum am spus ca ar trebui marita la 2-3 euro.Stiu ca voi primi critici, dar priviti obiectiv lucrurile, cei care dori o televiziune publica, un TVR puternic.
 • Ca se urmareste eliminarea televiziunii publice, este evident. Aceeasi politicieni PSD nu au avut nimic de spus acum cateva luni, atunci cand guvernul Ponta oferea un ajutor de stat de 15 milioane de euro televiziunilor comerciale. Atunci generozitatea din banul public era deplin justificata.
 • Trebuia scoasa de foarte mult timp, este o taxa abuziva atata timp cat noi platim abonament pentru cablu Tv nu vad de ce sa mai platim aceasta taxa

Trimite un comentariu