Skip to main content

Mai multi deputati si senatori vor ELIMINAREA obligativitatii taxei radio-TV

 
TVR
TVR

Un grup de 14 deputaţi şi senatori PSD a depus o propunere legislativă de modificarea a Legii privind organizarea şi funcţionarea TVR si a radioului public, prin care se vrea eliminarea obligativitatii achitării taxei radio-tv, anunta Mediafax.

Publicitate

Iniţiatorii propun abrogarea textelor din lege care prevăd obligativitatea achitării acestui tip de taxe, "măsură aşteptată cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute, dar, în special de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă fiind obligaţi să achite un serviciu care nu le satisfice exigenţele şi care, conform Constituţiei, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligaţie".

"Utilizarea unui aparat TV cu o antena simpla de camera nu permite receptionarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 si TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar partial de serviciile SRTV sa achite aceeasi taxa cu cea ce poate beneficia de emisia tuturor canalelor", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Potrivit propunerii, art. 40 din Legea 41/1994 se modifică, după cum urmează: "veniturile proprii ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune provin, după caz, din donaţii şi sponsorizări, sume încasate din publicitate, sume încasate din realizarea obiectivului de activitate şi alte venituri şi încasări realizate potrivit legii".

Celelalte alineate ale articolului 40 care prevăd obligaţia achitării taxei de către posesorii de receptoare radio şi tv sunt abrogate. Odată cu abrogarea prevederilor invocate, propunerea include şi abrogarea HG 977/203 şi HG 978/2003 care se referă la colectarea taxei prin intermediul furnizorului de energie electrică, atât pentru personae fizice, cât şi juridice.

Iniţiativa a fost depusă la Camera Deputaţilor pe 21 decembrie, se află în consultare publică, iar Senatul este cameră decizională.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • livia pila livia pila
    Printre semnatari se numara si josnicul Anghel Stanciu. Cel cu pensiile speciale. Deci cind e vorba de burdihanul lui de comunist, saplatim, cind e vorba de TVR, nu. O rusine pesedista.
  • Cristian Cristian
    Unul din falsele argumente cu care este cerută scoaterea acestei taxe este faptul că un abonat la un serviciu de cablu sau satelit plătește deja un abonament către un alt difuzor decât televiziunea publică, și nu ar mai avea rost să plătească un al doilea abonament.

    Din nefericire lumea nu știe că programele publice sunt retransmise de cabliști, însă aceștia nu plătesc nimic către TVR.
    Cred că ar trebui anulat parteneriatul între TVR și distribuitorii de electricitate și încheiat un parteneriat nou, între distribuitorii de televiziune (cablu și satelit) și TVR.

    Dezavantaj:
    Vom avea astfel și situația paradoxală în care abonații serviciilor de distribuție de televiziune vor finanța extinderea rețelei de televiziune digitală terestră deținută de SNR Radiocom.

Trimite un comentariu

sus