Skip to main content

Tolo, supărat pe Digi24: ați făcut din necitare o regulă

 
Tolo, supărat pe Digi24: ați făcut din necitare o regulă
tolontan 2

„Ne pare rău că în această dimineață nu găsiți aici și în ziar o știre. O știre din care să faceți un subiect pe care să îl rulați apoi toată ziua pe Digi24, fără ca să citați sursa.”, a scris Tolontan astăzi pe blogul său într-o scrisoare amplă adresată jurnaliștilor de la Digi24

„Toți uităm sau avem momentele de răutate, invidie și rătăcire. Dar nu am remarcat ca altcineva din presă să facă din necitare o regulă. Una e să greșești necitînd și alta e să citezi din greșeală.”, le-a mai scris jurnalistul. 

Publicitate

Motivul? Digi24 a preluat sistematic dezvăluiri ale Gazetei Sporturilor fără a menționa sursa. Totul a culminat cu ancheta publicată ieri de Gazetă legat de primarul Neculai Onțanu, de la Sectorul 2, care ar fi semnat două autorizații de construcție pentru Arena Națională, cu aceeași dată și același număr de înregistrare. 

Subiectul a fost preluat de Digi24 și prezentat aproape în fiecare jurnal al postului, dar fără citare. Doar Liana Alexandru a menționat că dezvăluirile îi aparțin lui Tolontan, a precizat jurnalistul. 

„Așa se întîmplă cu o netulburată consecvență. Știm că nu aveți nimic special cu noi. Pur și simplu, pe postul la care lucrați nu se rostesc și nu se afișează numele altor televiziuni, ziare, siteuri sau radiouri din România.”, mai adaugă Tolontan.

Jurnalistul precizează că restul televiziunilor au menționat sursa în cazul dezvăluirilor despre Onțanu: „Despre B1, Realitatea sau Evenimentul zilei am relatat că primeau indicații de la Elena Udrea. Sigur că nu le sînt pe plac și au dreptate să le fiu, dar citează.”

„Nu vi se pare ironic că tocmai voi, despre care nu doar eu, ci și majoritatea presei, am scris repetat că sînteți mai echilibrați, să ignorați presa din jur”, se întreabă jurnalistul.

Din scrisoarea lui Tolontan: 

„Rareori, nume de oameni mai scapă, că se infiltrează și situațiile neprevăzute plus voința prezentatorului din direct, așa cum a făcut ieri Liana Alexandru. Apoi, la montatul știrii, numele dispar, iar numele de instituții de presă nu apar niciodată. Decît să ocultați instituția și să citați omul, mai bine renunțați vă rog!”

„Pentru Digi 24, sursa instituțională nu există. Uneori există Washington Post, dar nu Adevărul sau hotnews. Din relatările voastre, omul dispare, iar ziarul, siteul sau blogul nu există.”

În locul lor, rămîne regula propriei virtuți, justificată în termeni confucianiști: ”Sîntem prea mari, noi cei de la posturile RCS-RDS, prea buni și prea mulți ca să nu producem toate știrile. Chiar ceea ce nu producem ne aparține”.

„Ne pare rău că în această dimineață nu găsiți aici și în ziar o știre. O știre din care să faceți un subiect pe care să îl rulați apoi toată ziua pe Digi24, fără ca să citați sursa.”

Unii dintre voi ați lucrat acolo, așa că vă amintiți că această filozofie autarhică a fost dictată de conducerea trustului Pro și a sfîrșit din autoglorificare în autopietrificare. De fapt, voi nu veniți doar de la Pro. Voi veniți din toate colțurile necăjite și suferinde ale presei. Sîntem, în bună măsură, la fel.

„Și noi greșim. Greșim necitînd cu suficientă atenție știrile celorlalți, uneori chiar pe cele ale voastre. Puteți face, desigur, o colecție cu știrile voastre necitate de noi. Toți uităm sau avem momentele de răutate, invidie și rătăcire. Dar nu am remarcat ca altcineva din presă să facă din necitare o regulă. Una e să greșești necitînd și alta e să citezi din greșeală.”

Am văzut cum s-a întins ieri subiectul cu adeverințele semnate de primarul Onțanu. Televiziunile l-au citat, atribuindu-l Gazetei sau blogului. Realitatea, Antena 3, B1, România TV, TVR. Televiziunile acestea partizane, unele în insolvență, majoritatea la limita banilor și toate criticate. Pînă și Antena 3 a citat sursa.

Despre B1, Realitatea sau Evenimentul zilei am relatat că primeau indicații de la Elena Udrea. Sigur că nu le sînt pe plac și au dreptate să le fiu, dar citează.

Voi l-ați îndepărtat pe Sorin Kosz, unul dintre șefii site-urilor Digi, pentru că numele îi apărea în cîteva mail-uri pe care le-am relatat din Gala Bute. Dormisem pe holurile unui ziar de provincie cu omul acesta acum 15 ani. Astăzi, el n-a mai fost suficient de pur pentru voi. Acum, pe bune: care e diferența între a primi indicații de la oamenii Elenei Udrea pentru a ascunde ziare și aceea de a primi interdicții de la propriii șefi ca să citezi din oricine altcineva?

Nu vi se pare ironic că tocmai voi, despre care nu doar eu, ci și majoritatea presei, am scris repetat că sînteți mai echilibrați, să ignorați presa din jur?!

Dragi colegi de la Digi24, Cu unii dintre voi am lucrat. Cu alții, nu, dar aveți experiență de presă cel puțin egală, iar în unele situații mai mare decît a mea. Ați reușit subiecte grele, aveți decenii de muncă, aveți realizări importante în această profesie în care ni se pare că nu rămîne nimic azi din ceea ce am făcut ieri. Dar nu e așa. Și știți foarte bine că a cita nu e un act de curtoazie profesională, un hatîr, un ceremonial de reverență colegială.

A cita nu e o poveste între noi, jurnaliștii, ci un gest de informare a publicului. Citez ca să spun de unde știu și ca oamenii să zică ”Aha, asta a descoperit-o un ziar, o fi ceva sau o fi nimic!”. O lume în care nu existăm unii pentru alții, ca jurnaliști, nu e o nici o nenorocire.

Dar noi nu redăm, de regulă, ideile noastre, ci încercăm să transmitem mai departe faptele, informațiile, viziunile și părerile altora. Lumea în care nu ne cităm e o lume în care nu circulă ideile. O iluzie desigur, pentru că ele circulă oricum. Încă o dată, scuze că azi nu găsiți nimic aici! Unele lucruri durează pînă le găsești.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • http://www.paginademedia.ro/2015/11/derapaj-antena-3-a-preluat-interviul-lui-ciolos-de-la-digi-24-fara-a-preciza-sursa-imaginea-taiata-astfel-incat-sa-nu-se-vada-sigla
 • Tolontane, dar cand scriai ca vine Tatulici la Digi, ca pleaca Prelipceanu, toate zvonulicile nefondate si neverificate, cu alea cum e? Acum brusc pozezi in marele om etic si profesionist? La tine e ok, la altii nu mai e?
 • Tolo, de la aroganta lui Prelipceanu sau infatuarea enorm de bine platita a lui Gauran la ce sa te astepti? Audienta lor infima este egala cu lipsa de respect pentru jurnalistii adevarati. Toate subiectele Digi sunt furate din publicatii locale, siteuri sau televiziuni carora li se fura munca. Subiecte rasuflate de zile bune sunt livrate drept prospaturi de niste reporteri puturosi si editori agramati.
 • Este doar un simptom. Nu e primul. Televiziunile românești sunt disperate. Este greu să menții ani de zile o realitate falsă paralelă cu țara în care trăiești, să menții pe sticlă numai partide care nu au nici o legătură cu România, pentru ca numai acestea trebuie să fie in Parlament și să ții în invizibil realitatea. Personalizarea știrilor nu folosește deloc impunerii acestei viziuni false. Singura surpriză este uimirea voastră. Parcă nu știți unde trăiți.
 • pffff..pana si digi si-a angajat postaci...sau sunt tinerii frumosi si liberi care ,fara argumente, urasc de-a valma antenele, gsp si tot ce tie de un trust de presa nealiniat binomului DNA-SRI-SIE. cei mai usor de manipulat sunt frumosi tineri si liberi.
 • Ce sa mai zic cand GSP a furat o exclusivitate de la Digi 24 cum ca niste fotbalisti din liga 1 sunt in vizorul procurorilor pentru pariuri ilegale, cu tot cu exclusiv. Nesimtiti astia de la Digi.
 • Am vazut stirea de cateva ori la Digi24. De fiecare data incepea cu precizarea ca este o ancheta a jurnalistului Catalin Tolontan. Chiar si pe site se spune asta. Eu nu inteleg unde e necitarea?
 • Tolo ar trebui sa fie suparat pentru ca l-a lasat vederea. Altfel ar fi observat ca cele 2 documente pe care le-a publicat si de la care a inceput discutia au 2 numere diferite 427/28B si 427/ 28 B ' (B prim).
  Stim cu totii de marile nereguli de la Arena Nationala, incepand cu valoarea si termanind cu gazonul mereu uscat plantat de fratele lui Oprisan, dar numarul autorizatiei nu are legtura cu ele.
  In rest, ca angajat al trustului Intact, cel mai mare hot de continut/idei de pe piata media cu expunere nationala, este culmea ipocriziei sa te revolti cand altii fac exact acelasi lucru ca patronii tai.
 • Tolontan publica pe blog ancheta. Digi citeaza tolo.ro. Tolontan stie asta. Tolontat e suparat ca Digi n-a citat GSP. Tolontan e atat de suparat si ajunge singur la concluzia ca Digi nu citeaza nicio sursa. Tolontan devine jenant.
 • "Impartialii" sunt si aroganti.Nu prea au de ce, dupa alegeri nu vor mai conta nici atat pe piata de televiziune fiind total neinteresanti si cu audienta infima.
 • Dar de Antena 3 care a taiat la montaj sigla Digi 24 si nici nu a precizat sursa a unei emisiuni in care era invitat Johanis de ce nu scrie?

Trimite un comentariu