Skip to main content

Tribunalul l-a iertat pe Badea că l-a făcut colonel pe Turcescu

 
Tribunalul l-a iertat pe Badea că l-a făcut colonel pe Turcescu
Mircea Badea, în emisiunea din 6 martie 2013
Badea, pedepsit că l-a făcut “colonel” pe acoperitul Turcescu, iertat pentru apelativ după deconspirarea jurnalistului. Mircea Badea a fost iertat de instanță că a vorbit despre “colonelul Turcelu” în urmă cu aproape trei ani (când Turcescu era nedeconspirat) după ce, inițial, judecătorii invocaseră și acest apelativ în procesul Mircea Badea – Robert Turcescu. Decizia a fost luată de judecători săptămâna trecută.
 
Cum s-a ajuns aici?
 
În urmă cu aproape trei ani, realizatorul Antena 3 Mircea Badea a folosit mai multe apelative la adresa lui Robert Turcescu (pe atunci moderator la B1 TV). ”Colonelu’ Turcelu” a fost unul dintre ele.
 
Robert Turcescu l-a acționat în judecată pe realizatorul În gura presei și a obținut câștig de cauză. După ce Robert Turcescu s-a deconspirat ca ofițer
acoperit, situația s-a schimbat. Parțial.
 
De ce parțial? La ultima cale de atac a sentinței – în care s-a invocat și deconspirarea lui Turcescu, instanța l-a iertat pe Mircea Badea că l-a făcut “colonel” pe jurnalist.
 
Au menținut însă restul sentinței – adică 1 leu daune morale, pentru că apelativul “colonel” era doar unul din motivele pentru care Badea a fost chemat în judecată. Badea trebuie să publice textul sentinței, în noua formulă, în trei ziare centrale.
 
ISTORIA PROCESULUI. Robert Turcescu l-a chemat în judecată pe Mircea Badea, cerând 1 leu daune morale, pentru mai multe emisiuni în care a fost denigrat (printre care și cea cu “colonelul”). Instanța i-a dat câștig de cauză lui Robert Turcescu:
 
"Obliga paratul la plata sumei de 1 leu, reprezentand daune morale, catre reclamant. Obliga paratul sa publice, pe cheltuiala sa, considerentele şi dispozitivul prezentei hotarari in trei ziare de larga circulatie. Obliga paratul la plata sumei de 6.008 lei cheltuieli de judecata catre reclamant"
 
Ce spunea inițial instanța, la motivarea procesului Mircea Badea – Robert Turcescu, legat de gradul militar invocat de realizatorul În gura presei:
 
Într-o ediție Sinteza zilei din data de 6 martie 2013, Badea a apărut îmbrăcat în haine militare, spunând că este „colonelul Turcelu”.
 
„La acel moment - 6 martie 2013, pârâtul a transmis opiniei publice aceeași informație legată de gradul de colonel al reclamantului, deși știa sau, cu minime diligențe, ar fi trebuit să știe că informația este nereală. Reclamantul prezentase în media documente suficiente pentru a demonstra că această informație nu este corectă și cu toate acestea, pârâtul a continuat să o susțină, numindu-l pe reclamant „colonelul Turcelu".

 
Modalitatea de prezentare, îmbrăcămintea aleasă de pârât, utilizarea unei imagini prelucrate a reclamantului în costum militar precum și schimonosirea numelui reclamantului sunt elemente ce conturează intenția pârâtului de ridiculizare a reclamantului și de menținere, în percepția publică a unor informații false privind gradul de locotenent al acestuia”.
 
„În aceste condiții, în care pârâtul a ales să transmită opiniei publice o informație contestată vehement de reclamant și, mai mult, dovedită de acesta ca fiind nereală, acțiunea pârâtului dovedește reaua credință și intenția directă de a prejudicia imaginea și reputația reclamatului.”,
 
Instanța a retras din sențință mențiunea de mai sus, dar a lăsat celelalte dispoziții.
 
Afirmațiile lui Badea la adresa lui Turcescu, rămase penalizate de instanță: 
 
„Deci eu îi urăsc pe acești oameni. Am ajuns în România anului 2013 să urăsc niște oameni până la dezumanizare(...) dacă aș trece pe un drum de munte și în stânga e o prăpastie, și așa cu două degețele se mai ține de o frunzuliță vreun propagandist din ăsta abject, de ăsta băsist, hidos, oribil, putred, viermănos, (...) vreun Turcescu, vreun de ăștia... să îl văd așa ajutor...ajutor...prietene, nu numai că nu îi ajut, mă întorc cu spatele și plec la unii.
 
La alții, îmi scot tacticos o pungă de semințe, o pun așa pe margini și bălăngăn din picioare și mă uit să văd cum cade" „Dacă o să am vreodată ocazia să le fac rău ăstora o să le fac".
 
Instanța a considerat că expresiile folosite de Badea - „bolnav mintal", „să-l pupe-n cur de lacheu de serviciu" - au conotații profund insultătoare și denotă un limbaj vulgar, indecent și excesiv.
 
„Tonalitatea discursului poate fi considerată una agresivă iar mesajul transmis are capacitatea de a incita la ură și ostilitate. Pârâtul repetă cuvintele „urăsc", „să le fac rău" ceea ce intensifică conținutul discursului și subliniază formularea intenționată”, se arată în motivarea instanței.
 
Citește și:

Publicitate

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Bai dă-o dracu , jurnalistul , acoperișul, un nenorocitul acoperit care pe bani noștri ne vindea informații false , părerea mea ca toți din presa care sunt spionii ar trebuii judecați ca spioni sau trădătorii, deoarece au mințit cetățeanul în interese laboase
  • dar cel mai trist e ca deconspiratul inca o arde jurnalist.
    Petrisor, e deontologic asta? NU te-am vazut sa fi sarit cu derapaj, derapaj... derapaj... "aginturile" in presa ... mama ei de deontologia lui peste
  • Ce iertare-i asta, mon cher ? Badea tre' sa-i plateasca 6008 lei lu' colonelu', cheltuieli de judecata. Eu stiam ca plateste cel care pierde procesul.

Trimite un comentariu