Skip to main content

Cioloș, în Senat: Decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliștilor. Posturile emit și luni din același sediu

 
Cioloș, în Senat: Decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliștilor. Posturile emit și luni din același sediu
Dacian Cioloș
„Nu există cadrul legal care să permită încheierea unui contract de către Guvern cu locatarii imobilului respectiv”, a spus Dacian Cioloș în fața membrilor senatului. „Acest aspect a fost comunicat oficial celor care folosesc imobilul încă din iunie 2015”, a explicat premierul. El a adăugat că un imobil confiscat poate fi valorificat doar prin vânzare.

Premierul a fost chemat de urgență de senatori pentru a-i cere explicații despre somarea Antenelor de către ANAF să părăsească sediul în care își desfășoară activitatea în cinci zile. 

„Decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliștilor, posturile nu își pierd licențele, încetarea emisiei este întotdeauna apanajul CNA. Televiziunile vor emite inclusiv luni din sediile în discuție pentru simplu motiv că suntem abia la începutul unui proces legal de intrare în posesie și valorificare a unui bun al statului care va putea să mai dureze încă luni bune”, a mai spus Cioloș.

Publicitate

Din declarațiile lui Dacian Cioloș: 

Așa cum parlamentul reprezintă în stat puterea legislativă, guvernul puterea executivă, iar justiția puterea judecătorească.  

În speța pe care ați supus-o dezbaterii, o instituție a statului a decis să aplice o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. Nu este un atac la liberă exprimare sau la libertatea presei pe care Guvernul pe care-l conduc, pot să vă asigur, le respectă pe deplin.

Decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliștilor, posturile nu își pierd licențele, încetarea emisiei este întotdeauna apanajul CNA.

Televiziunile vor emite inclusiv luni din sediile în discuție, pentru simplu motiv că suntem abia la începutul unui proces legal de intrare în posesie și valorificare a unui bun al statului care va putea să mai dureze încă luni buni.

În egală măsură, Guvernul României respectă legile și implicit hotărârile judecătorești, iar ANAF a pus o în executare o sentință judecătorească rămasă definitivă.

Pe 8 februarie 2016, în cadrul unei ședințe conduse de fostul președinte, ANAF a decis punerea în aplicare a unei sentințe definitive care a fost trimisă pe 15 februarie.

Eu nu am fost informat de această decizie, dar nu trebuia să fiu informat nici eu, nici Ministrul de finanțe.

Persoanele juridice au posibilitatea de a ataca în instanță notificarea oficială și va fi evident decizia unui judecător ce se va întâmpla mai departe.

Proprietar al acestor bunuri, conform deciziei judecătorești, este statul român și în această situație este datoria instituțiilor statului să-și valorifice aceste bunuri așa cum ele sunt atribuite prin decizia definitivă a instanței.

Reprezentanții posturilor tv au acuzat acțiunea de luni ca fiind abuzivă prin comportamentul agenților prezenți la sediu. Am cerut noii conduceri a ANAF să reanalizeze modul în care se raportează la contribuabili în exercitarea atribuțiilor lor.

Termenul dat pentru evacuare voluntară - și subliniez acest lucru - este unul stipulat de codul de procedură civilă și nu este stabilit de ANAF. Acesta este de cinci zile conform legii și se aplică tuturor persoanelor juridice pentru evacuare. Nu există în lege termene diferite pentru televiziuni și alte tipuri de activități.

La ora actuală, singura formă de valorificare a bunurilor de stat este reglementată de ordonanța 14 din 2007, care prevede doar vânzarea bunurilor ca formă de valorificare a acestora. Acest lucru a fost confirmat și de către Curtea Constituțională. Curtea Constituțională stipulează că nu poate păstra un bun confiscat sau transferat din proprietatea sa privată în cea publică, decât printr-o intervenție legislativă.

În caz contrar, se aplică exclusiv prevederile ordonanței, respectiv, vânzarea bunului. Nu există cadrul legal care să permită încheierea unui contract de către Guvern cu locatarii imobilului respectiv.

Acest aspect a fost comunicat oficial celor care folosesc imobilul încă din iunie 2015. În tot acest timp contractul de închiriere nu a fost încheiat cu ANAF, ci cu fostul locatar.

Potrivit hotărârii judecătorești, bunul a fost trecut în proprietatea statului liber de orice sarcină, deci automat și contractele de închiriere își încetau activitatea.   

UPDATE Ora 13.30

Dacian Cioloș –

Mi-ați sugerat să modificăm prin ordonanță de urgență anumite legi. Domnul Teodorici a făcut-o. Ordonanța de urgență 7 din 2015 care ar fi trebuit să găsească o soluție la posibilitatea de a trece aceste imobile de la ANAF la RAPPS pentru a fi închiriate. Acea ordonanță a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a României.

Deci vă rog nu-mi cereți să mai repet încă o dată o greșeala care a fost făcută. Am căutat și continuăm soluții pentru a permite în continuare dreptul la liberă exprimare inclusiv a televiziunilor din grupul Antena.

Vom căutra soluțiile, dar ele trebuie făcute în limitele legii. Acele sesizări ale celor de la Antene au fost făcute și în cursul anului trecut, la care nu s-a dat răspuns și în perioada când domnul Teodorovici era ministru la Finanțe.

Nu puteți să ne cereți ca în câteva luni să rezolvăm lucruri are nu au fost rezolvate.

Subiectul nu este unul care a apărut acum doar de câteva zile.

Nu se pune problema fizic acum ca în cinci zile Antenele să părăsească clădirea respectivă. Procedura trebuia să fie începută pentru că lucrurile trenează de mai multă vreme.

Dacă există soluții pentru a facilita acest transfer dintr-o clădire în alta, fiți convins că le vom accepta.

Închirierea, o idee care a fost sugerată aici. Aceeași lege prevede că un imobil care a fost confiscat, el poate fi valorizat doar prin confiscare.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Eu as acuza posturile din grupul varanului de calomniere si manipulare tendentioasa a opiniei publice (aici nu mai e vorba de libertate de exprimare ci de instigare la nesupunere civica prin manipularea unor evenimente in favoarea unui grup - peste o decizie definitiva judecatoreasca).
  • Cioloș a mai zis un lucru interesant, că ordinul de evacuare poate fi contestat de Antene. Și, probabil, acest lucru îl vor face. Iar lunea viitoare vor zice: a fost o victorie a poporului, a voastră cele 8 milioane de români care ne susțineți, împotriva sistemului ticăloșit...demagogie și iară demagogie...
  • Adi : Si aia care urmaresc posturile respective stiu ca traiesc in minciuna. E deja o stare de fapt pt ei. Mint cu atata inversunare pana se disociaza, ei chiar cred in minciunile lor :)) Iar telespectatorii creduli pun botu'... si din pacate sunt destui ...
  • Deci ei mai au luni bune daca sunt la inceputul procesului. Sigur daca se pun in miscare toti vor reusi.

    Pacat de TVR:)) Antenele au fost aparate, TVR de mult timp le cere parlamentarilor sa se adune si sa discute despre situatia televiziunii
  • Deci a demontat toate minciunile spuse la A3!! Nu se poate inchiria,si au fost anuntati despre asta! Adica stiau de un an si jumatate ca va veni acest moment!Evacuarea nu are nicio legatura cu emisia postului! Etc etc etc.

Trimite un comentariu