Skip to main content

Cum vede sindicatul TVR redresarea televiziunii publice: modificare a modului de colectare a taxei și o generalizare a acestei

 
Cum vede sindicatul TVR redresarea televiziunii publice: modificare a modului de colectare a taxei și o generalizare a acestei
tvr

„De fiecare dată când a venit cineva la conducerea TVR, au fost de vină angajații.”, a spus Dragoș Bocanaciu, președintele celui mai mare sindicat din TVR, SPUS TV, într-o conferință. 

Publicitate

Acesta a organizat vineri o conferință de presă pentru a spune punctul de vedere al angajaților televiziunii publice asupra situației dificile în care se află. 

Președintele sindicatului SPUS TV vine, la rândul său, cu două soluții pentru redresarea TVR: 

1. Generalizarea taxei TV

2. Reducerea comsionului pe care companiile de electricitate îl opresc din taxa TV și care poate ajunge până la 17,5%.

„O modificare a modului de colectare a taxei și o generalizare a acestei taxe de 4 lei ar aduce în bugetul TVR aproximativ 4 milioane de euro, bani care pot fi investiți în programe”, a spus Bocanaciu.  

Dragoș Bocanaciu, președintele sindicatului SPUS TV din televiziunea publică: 

Noi nu cerem majorarea taxei cu nici măcar un ban. Ceea ce însă cerem, ca soluție, este ca această taxă să fie cu adevărat generalizată, așa cum se întâmplă în alte țări.

Potrivit ANCOM, sunt 7,8 milioane de gospodării în România. Dintre acestea, 6,6 milioane au abonament la transmisie TV (cablu, DTH, IPTV). De ce în momentul de față plătitori de taxă sunt doar 5,3 milioane? Concret, în momentul de față, doar 65% din populația României își achită taxa TV.

Stau și mă întreb de ce în momentul în care tu primești doar 65% din banii pe care tu trebuie să-i ai din fondurile respective, ești catalogată ca o firmă cu probleme financiare provocate de angajați?

O modificare a modului de colectare a taxei și o generalizare a acestei taxe de 4 lei ar aduce în bugetul TVR aproximativ 4 milioane de euro, bani care pot fi investiți în programe.

Din taxa de 4 lei, aproximativ 50 de bani nu ajung la TVR, pentru că statul permite negocierea comisionului cu instituţiile de colectare. Iar comisionul este de la 7,5%, la 17,5%. 

Ne doare foarte tare că în urmă cu 15 ani Televiziunea Română avea un singur adversar serios, Pro TV-ul, iar acum suntem undeva în spatele multor posturi de televiziune care din păcate nu beneficiază de aceeași profesioniști care sunt în Televiziunea Română.

Sistemul ar fi trebuit cu adevărat înlocuit. Sistemul și procedurile interne ar trebui îmbunătățite.

De fiecare dată când a venit cineva la conducerea TVR, au fost de vină angajații. Angajații din televiziune sunt o mină de aur, care benegiciază de o conducere dezastruoasă. Ne vom opune restructurărilor.

Situația TVR este gravă, avem 150 de milioane de euro datorie. Această situația gravă are o rezolvare rapidă dacă cele două solicitări ale noastre ar fi puse în aplicare imediat. Încasăm banii pe 10 luni și suntem obligați să trăim 12 luni.

Despre solicitarea în instanță de indexare a salariilor angajaților - „Primul proces la indexare a început în 2012. Acest proces care se referă la niște drepturi prevăzute în contracte de muncă și care nu au fost acordate. Atunci a fost prima acțiune împotriva televiziunii române.

Orice solicitare din partea angajaților de a respecta niște prevederi legale este o solicitare firească.  Nu suntem atât de absurzi să nu realizăm că aceste procese vor crea dificultăți bugetului TVR. Am cerut administrației să intre într-o discuție reală și o negociere. Nu le pasă Cred că este puțin forțat. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Dar Titi Dinca, care este subordonat PSD, sa zicem lui Medelin, asa just for fun, cum tot sta pe acolo, din functie de conducere in functie de conducere, cu o armata de oameni, cu salarii de peste 3.000 de lei, in spate fara sa-l intrebe nimeni nimic? Cum exista editori de montaj, care au ore de montaj muncite intr-un an, cat au altii intr-o luna, cu salarii de peste 3.500 de lei, de peste 30 de ani, cum exista sefi peste sefi care iau decizii pe banii cui? Cum se decid maririle salariale in TVR? Care sunt termenii acestor mariri in afara de cumetrii si pupincurism? Chiar nu va este rusine? Luati turnul si dati afara 90% si sa vedeti economii... cum aveati emisiune de fotbal minutul 91, sa zicem, cu banii dati unei case de productie pe 10.000 E saptamanal, produsa full in TVR, cu angajatii TVR, cine a incasat acei bani? Cum va plimbati prin diferite tari, sa faceti diferite reportaje de cacao, cu audiente 0,0, pe banii cui? Sa il intrebam pe Titi, poate stie el!
 • Argumentatia dlui Bocanaciu pare impenetrabila la prima vedere.
  La a doua, insa, ar fi cateva probleme:
  1. Nu poti justifica 3.300 de angajati, oricum i-ai numara. Cheltuielile salariale nu se regasesc in calitatea productiilor. Aceste cheltuieli nejustificate reprezinta mare parte din datoriile istorice ale SNTVR. Hai sa privim problema asta in ochi, sa o asumam si sa o rezolvam.
  2. Dezlegati-va de SNR la capitolul transmisie si veti avea bani sa va puneti si in cap. Aveti din ce in ce mai putini telespectatori, iar cei care va receptioneaza terestru prin SNR pot fi numarati pe degetele de la o mana. De banii pe care ii economisiti astfel le puteti trimite antene prin satelit si televizoare UHD celor care nu va pot vedea decat terestru.
  3. "Adevaratii profesionisti" din TVR reprezinta o mantra pe care o cantati voi la sindicat. Din cand in cand, cate unul din "adevaratii" astia apuca sa faca o emisiune, ca sa poata sa vada toata lumea cum e cu "adevaratii". Am tot vazut. Restul de "adevarati" asteapta in birouri sa faca televiziune performanta. Pana atunci (adica de vreo 15 ani) incaseaza un salariu nu tocmai rau. Zici ca sunt multi de-astia ?
  4. "Adevaratii profesionisti" din TVR il tot trimit pe Sorin Burtea in CA al TVR de cateva mandate incoace. Asta e standardul vostru de calitate ? Voi chiar va uitati la productiile proprii ? El e reperul profesional in TVR ?
  5. Toate deciziile financiare si economice ale CA si ale CD sunt publice. Cand Valentin Nicolau (Dumnezeu sa-l ierte !) facea credite la ABN Amro ca sa plateasca salariile garantand cu veniturile viitoare din taxa TV voi unde erati ? Cumva va bucurati ca va cresteau salariile pe credit ? Daca TVR avea asa un cash flow grozav inca de pe vremea aia, de ce facea credite ? Ati preferat sa luati o groaza de bani fara sa va intrebati de unde vin si daca ceea ce produce TVR reflecta un standard de cost de bun simt. Acum sunteti foarte suparati ca nu mai puteti lua salariile pe credit (TVR a amanetat orice putea sa amaneteze intre timp pentru alte credite si nu mai poate lua altele).
  6. Stati pe un real estate de vreo 50 de milioane de euro, dar nu il valorificati. Numai fasia aia de parc dintre studiouri si Calea Dorobantilor daca ati fi vandut-o ati fi iesit din criza. Dar nu, ca are nevoie vreun "adevarat profesionist" sa faca un standup si nu are unde.
 • Si totusi, cu taxa sau fara taxa ... sunteti multi prea multi. Da, aveti sefi numiti politic mult prea slabi cu multi angajati pe pile dupa ei, dar trebuie curatati si ei si voi.Nici taxa aia nu e mare chestie, 4 milioane pe an in plus la 150 milioane datorie e pistol cu apa.
 • nu vreau sa fiu obligat sa platesc pentru ceva ce nu consum si nici nu vreau sa consum. Nu e vorba de 4 lei, 14 lei sau 40 de lei, e vorba de un principiu.
  In plus, furtul, chiulul si prostia nu au remediu in nici o institutie de stat, cu atit mai mult la TVR.
  Inchideti, vindeti cladirea si terenul si va veti gasi de lucru pe bani si mai buni ca sunteti f valorosi, se vor bate altii pe armata de 2600 de angajati pe viata din TVR....
 • sa intra in faliment TVR si sa se inchida odata asa cum sau inchis toate fabricile vechi din Romania , ca voi TVR sunteti ca si morti cu porcariile voastre primitive etc .
 • Acasa cu *** astea.
  La somaj.
  Dl Bocanaciu, lider de sindicat TVR, cat ati castigat in ultimii 10 ani de la televiziunea lui Vlad Plahotniuc din Republica Moldova unde "comentati" ?
  Cate ora pe luna lucrati pentru Tvr ?
  Cate ore de comentarii sportive ?
  Cate ore stati la birou ?
  Cate ore jucati table ?
  Cate ore ... etc.?
  Mergeti la Rio ?

  Hai, Noroc !

  Gean, fundasu.
 • Dar ce-ar fi dacă ați plecat cu toții acasă, d-le Bocanaciu? Nu e ca și cum TVR ar mai avea vreo funcție de informare echidistantă sau de culturalizare. Nici măcar de entertainment.

  Sunteți doar o gaură neagră. Poate aveți nevoie de câteva lopeți de pământ și gata.

  Cred că ne-am obișnuit deja să trăim și fără deosebita dvs. contribuție. E păcat, dar așa e viața.

Trimite un comentariu