Skip to main content

Nouă comentatori noi la România liberă. Vasile Ernu și Alina Mungiu Pippidi, printre nume

 
Nouă comentatori noi la România liberă. Vasile Ernu și Alina Mungiu Pippidi, printre nume
Nume noi vor publica de astăzi comentarii în paginile România liberă, sub umbrela „Vocile RL”. Vasile Ernu, Marius Ghilezan, Mircea Kivu și fostul Divertis Doru Antonesei sunt câteva dintre numele care vor semna comentarii în publicația patronată de omul de afaceri Dan Adamescu. Luni, marți, miercuri și vineri publicația va avea câte doi comentatori, iar joia va fi doar unul, Alina Mungiu Pippidi. 

Pe lângă comentatori, publicația va avea și câte două suplimente speciale în fiecare lună. În februarie, ziarul va avea un supliment de Fonduri europene (2 februarie) și Mineriadele care au ținut România pe loc (18 februarie).  

Lista comentatorilor: 

  • Luni: Vasile Ernu și Marius Ghilezan
  • Marți: Alexandru Vlad Ciurea și Tudor Artenie
  • Miercuri: Mircea Kivu și Ovidiu Pecican
  • Joi: Alina Mungiu Pippidi
  • Vineri: Doru Antonesi și Elena Ștefoi
Publicitate

Marius Ghilezan a publicat încă din 1991 în "România liberă", fiind corespondent local al ziarului din Timişoara. Din 1992 până în 1996 a fost redactor de politică şi jurnalist de investigaţie. A încercat, împreună cu Petre Mihai Băcanu, directorul de atunci al ziarului, să deschidă primul proces de condamnare a comunismului. A scris sute de articole despre Revoluţia română, anchete despre încălcarea embargoului şi comentarii politice în "România liberă", până la victoria CDR în alegerile din 1996.

Vasile Ernu este scriitor, autor al unor cărţi traduse în peste zece limbi precum: Născut în URSS, Ultimii eretici ai Imperiului, Sunt un om de stînga, Sectanţii. Mică trilogie a marginalilor.

Tudor Artenie are o experiență de peste 25 de ani în presa scrisă, radio și televiziune și de opt ani de catedră universitară în domeniu. A mai lucrat la România liberă din 1990 până în 1993. A primit două premii APTR, pentru anchetă (1995) și pentru film documentar (1998). Este în prezent consultant în Comunicare și Media și scriitor.

Alexandru Vlad Ciurea este un reputat neurochirurg român, a realizat peste 20.000 de operații pe creier. A fost managerul Spitalului „Bagdasar-Arseni” timp de 6 ani, iar în prezent este director științific, șeful departamentului de Neurochirurgie la Spitalul Sanador din București. Este președinte al Comitetului pentru Neurochirurgie al Ministerului Sănătății, profesor la Universitatea de Medicină Carol Davila din Bucureșrti, fondator al Centrului Național pentru Excelență în Neurochirurgie, vicepreședinte al Federației Mondiale a Societăților de Neurochirurgie.

Mircea Kivu este sociolog, fondator al Grupului Autonom pentru Democratie Participativa – GADP, fost vicepreședinte al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile, profeosor la Facultatea de Sociologie din cadrul Universității din București.

Ovidiu Pecican este scriitor, istoric și publicist. Este profesor universitar și prodecan al Facultății de Studii Europene din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj. Autor al unor lucrări precum Istoria de sub covor. Dezbateri istoriografice (2013) sau Europa în gândirea românească interbelică (antologie, 2008)

Alina Mungiu Pippidi este președintele Societății Academice din România (SAR), și inițiatorul platformei civice România Curată. Ca politolog, având ca domenii de expertiză politicile publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizarea, elaborează de mai mulți ani capitolul dedicat României din raportul anual Nations in Transit al Freedom House. A predat la Universitatea din București și la SNSPA, iar din 2007 conduce catedra de Studii de Democratizare la Hertie School of Governance din Berlin. În 2012 a fost cooptată în prestigiosul think tank European Council on Foreign Relations.

Doru Antonesi este fondator al grupului de umor Divertis. “Grupul Divertis a evoluat continuu , ca o stea de tip Pitică Albă , până când a explodat în 2008, cele două mase rezultate, Distractis și Serviciul Român de Comedie, deplasându-se spre roșu –vânăt, ca două galaxiuțe după un Little Bang “, după cum scrie chiar Doru Antonesi.

Elena Ștefoi este poetă, publicistă și diplomată. A fostr redactor-șef al revistei Dilema (din 1993 până în 1997), corespondent permanent în România pentru Radio France Internationale (1990-1997), redactor asociat la trimestrialul East European Constitutional Review (1993-1998), corespondent săptămânal la BBC și Radio Free Europe (1990-1997). A fost consul general al României în Montreal și ambasador al României în Canada, în perioada 2005 – 2012.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu