Skip to main content

Tolo: Atât de puternice se cred Antenele, încât au sentimentul că pot rescrie regulile sociale după cum le înțeleg ele

 
Tolo: Atât de puternice se cred Antenele, încât au sentimentul că pot rescrie regulile sociale după cum le înțeleg ele

"Și Gâdea și Badea și ceilalți au sentimentul că dacă au dreptate în unele chestii, atunci ei își pot permite orice", scrie Cătălin Tolontan pe blog despre situația Antenelor. "Atât de puternice se cred Antenele, încât au sentimentul că pot rescrie regulile sociale după cum le înțeleg ele", puntează jurnalistul.

Publicitate

Despre mitingul de azi: "Antenele mizeză pe un mare succes de public la mitingul de azi. Nu cred".

Cătălin Tolontan, în text:

Cînd ești și om de afaceri și politician și patron de media, statutul tău semnifică un dezechilibru într-o societate democratică.

Televiziunile au ajuns să fie conduse de retorica vedetelor postului.

Există în Antene, desigur, și oameni în afara acestei direcții etern revanșarde și revoluționare. Dar ei nu au putere. Așa s-a ajuns la situația în care jurnalismul nu mai e demult decît prilejul militantismului și dovada reîmprospătată a adeziunii pentru problemele companiei, ale patronului sau pentru orgoliile vedetelor.

Și Gâdea și Badea și ceilalți au sentimentul că dacă au dreptate în unele chestii, atunci ei își pot permite orice. Că, dacă au logică, nu pot greși. Ei par convinși că, dacă au audiență, asta îi alimentează cu și mai multă dreptate. Rețeta sigură a războiului infinit.

Istoricul britanic David S. Landes observa un paradox. Complexul de inferioritate se manifestă prin nerecunoașterea superiorității ideilor, ale argumentelor sau ale momentelor bune ale celorlalți. (...) E vorba să descoperi și să primești întîlnirea cu inteligența celuilalt, cu felul lui diferit de a înțelege lumea, cu știința lui superioară de a se organiza.

Fondîndu-și atitudinea pe multe argumente corecte, cum ar fi acela că statul tolerează insolvența homerică a altor televiziuni și trusturi de presă, dar și pe o premiză total greșită, că deciziile judecătorești sînt opționale dacă ție ți se pare că ai dreptate, Antenele sînt acum în faza în care-și fac rău, nu bine.

Atît de puternice se cred Antenele, încît au sentimentul că pot rescrie regulile sociale după cum le înțeleg ele. Prin reacția lor disproporționată, prin propria eroizare și prin insultarea oricărei opinii contrare, nu că tabăra cealaltă n-ar proceda fix la fel!, televiziunile familiei Voiculescu nu realizează ce efect de mobilizare stîrnesc în interiorul justiției, de pildă. Cînd o decizie judecătorească devine prilej de victimizare la scară națională, justiția are un reflex contrar: ”Ba e o simplă chestiune de justiție!”. Dacă scoți oamenii în stradă, justiția va insista că verdictele se dau în sala de tribunal.

Lucrînd în același trust, asta nu înseamnă că facem aceeași meserie. Nu pretind că regulile după care scriem noi, la Gazetă, sînt superioare, iar cele de la Antena 3 sînt inferioare. Doar constat că sînt altele. Evident că le considerăm bune, de vreme ce le practicăm, dar nu judecăm pe nimeni drept suboameni. În esență, facem meserii diferite. Iar faptul că avem același patronat spune, acum sincer!, ceva nu despre noi, ci mai degrabă despre niște acționari care, și la închisoare prin cel mai important dintre ei, înțeleg că fiecare sîntem liberi să ne practicăm profesia așa cum credem.

Textul complet, la Cătălin Tolontan.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • În funcție de poziția pe care o au față de situația creată, în legătură cu antenele, se desconspiră cei care sunt agenții infiltrați ai unor servicii. O mare parte, însă, sunt dintre cei "duși cu preșul", incapabili să identifice răul.
  • Tolontan plangea acum cateva saptamani, pe blogul lui, ca nu-i sunt citate materialele. Ieri, Mirela Neag, partenera lui de "investigatii", a luat cu copy paste un text si n-a citat sursa. GSP are mii de episoade de genul asta, dar le alege cu grija. Cauta sa fie site-uri mai mici, nu-si permit sa fure de la PRO sau de la companii mari. Sa nu uitam de celebrul Andrei Niculescu. Aceeasi mancare de peste ca mai toti de acolo. Daca nu inventeaza, copiaza.

    Cam asta e ipocritu vietii.
  • tolontan ăsta e cameleonul perfect. face toate treburile murdare ale varanului cu o tehnică remarcabilă de disimulare. se acoperă cu așa-zise principii, în timp ce colportează cele mai perverse lovituri. bunăoară, nu l-am văzut să revină asupra articolului *** despre judecătoarea camelia bogdan. dezvăluire care, ce să vezi?, a descoperit-o la momentul oportun. chit că nu era adevărată, în eșență

Trimite un comentariu