RISE PROJECT. 19 milioane de dolari au intrat într-un cont offshore manevrat de Elan Schwartzenberg în Lichtenstein. Banii au venit de la magnatul media Rupert Murdoch, iar transferul a avut loc în 2000, când afaceristul româno-israelian a vândut o firmă românească de panotaj ce controla aproximativ 17 la sută din publicitatea stradală, scriu jurnaliştii de la Rise Project.
Documentele #PanamaPapers, mai notează Rise Project, arată şi că Elan Schwartzenberg, acum anchetat pentru corupţie, a înfiinţat mai multe companii offshore la casa de avocatură Mossack Fonseca, cea de la care s-au scurs datele. Una dintre firme, ar fi intermediat mita primită de fostul primar Radu Mazăre de la constructorul israelian Avraham Morgenstern, pentru contractul privind un cartier de locuinţe sociale.
Detalii, via Rise Project:
În a doua parte a anilor ‘90, Elan Schwartzenberg a apelat des la serviciile registratarului panamez Mossack Fonseca prin intermediul căruia a înfiinţat patru firme offshore în Insulele Virgine Britanice.
Elan Schwartzenberg a deschis în 1997 prin firma Exclusiv Media din Capitală. Totul era controlat din Insulele Virgine Britanice, de offshore-ul Collio Financial SA (devenit ulterior O.M.E Limited).
#PanamaPapers dezvăluie că firma offshore declarase o subsidiară în România, adică societatea Exclusiv Media SRL care gestiona 17% din piaţa locală de publicitate outdoor. Suveica era însă mai complicată: la rândul lui, offshore-ul era controlat de alte căsuţe poştale, mai puţin 4000 de acţiuni ( 30%) care îi aparţineau oficial lui Elan Schwartzenberg.
După trei ani de activitate, firma-mamă din Insulele Virgine a vândut subsidiara românească Exclusiv Media cu 19 milioane de dolari. Banii au intrat într-un cont deschis la LGT Bank AG din Liechtenstein, iar compania a fost preluată de gigantul News Corporation patronat de magnatul media Rupert Murdoch, prin intermediul diviziei sale de publicitate News Outdoor.
PARTENERII LUI ELAN. Împreună cu Elan Schwartzenberg, în arhivele Mossack Fonseca, mai figurează încă patru persoane care au deţinut calitatea de directori ai offshore-ului din Insulele Virgine care a demarat afacerea de publicitate outdoor în România. Cei patru sunt Gilbert Wood, Viorel Bîtu, Vlad Ruţă şi David Rigoll.
Gilbert Prois Wood, 73 ani, a ajuns în România la începutul anilor ‘90 când a deschis o casă de avocatură specializată în investiţii străine făcute de companii multinaţionale. Reprezintă acum firma de avocatură Wood, Oltenaşu şi Asociaţii şi e membru fondator al Consiliului Investitorilor Străini din România. Website-ul consiliului menţionează că în trecut Gilbert Wood a lucrat pentru consorţiul General Electric în diverse proiecte militare. În 2014, Wood a fost condamnat în România la 4 luni de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală.
Vlad Ruţă a fost director în compania lui Schwartzenberg din Caraibe. Vlad Ruţă activează de peste 20 de ani în piaţa de publicitate stradală. Admite că a preluat un offshore de la Elan Schwartzenberg, dar nu-şi aminteşte exact dacă a deţinut acţiuni la firma de panotaj stradal prin intermediul unei alte căsuţe poştale din Insulele Virgine, Garthmore Management Ltd, înfiinţat tot de Mossack Fonseca în 1997.
Vlad Ruţă:
“A fost o modă la momentul respectiv. Ca să fiu sincer, în faţa oricui pot să spun că nu înţeleg de ce am avut un offshore, că nu ar fi nicio facilitate în sine. Cred că sunt printre puţinii oameni care s-a declarat ca reprezentant fiscal al offshore-ului în faţa autorităţilor române”.
“Relaţia mea cu Elan este una permanentă. Noi am închis orice fel de business acum nu ştiu câţi ani, dar împăţim un teren pe care l-am cumpărat acum şi mai mulţi ani în Chitila, un teren de 6,7 hectare. Nu e parcelat şi am primit adresă acum ceva ani de la DIICOT că e pus sub sechestru.”
Viorel Bîtu, alt partener al lui Schwartzenberg în offshore-ul din spatele firmei de publicitate, a demisionat din funcţia de director al firmei româneşti de panotaj la începutul anului 2000, înainte de achiziţia via Lichtenstein.
În 2000, Elan Schwartzenberg a fost acuzat de înşelăciune chiar de către partenerii săi din Marea Britanie. Ei reclamau că Schwartzenberg i-a păcălit cu un milion de dolari atunci când le-a promis că va cumpăra nişte proprietăţi în numele lor, ceea ce nu s-a mai întâmplat.
Procurorul de caz a fost Victor Ponta, iar dosarul a fost soluţionat în favoarea lui Schwartzenberg, după ce englezii şi-au retras plângerile.
Investigaţia completă, pe Rise Project.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Trimite un comentariu