Skip to main content

PANAMA PAPERS. Schartzenberg a luat 19 milioane de dolari pe Exlusiv Media. Firmele offshore ale fostului patron media

 
PANAMA PAPERS. Schartzenberg a luat 19 milioane de dolari pe Exlusiv Media. Firmele offshore ale fostului patron media
Foto: Mediafax Foto, Răzvan Chiriță

RISE PROJECT. 19 milioane de dolari au intrat într-un cont offshore manevrat de Elan Schwartzenberg în Lichtenstein. Banii au venit de la magnatul media Rupert Murdoch, iar transferul a avut loc în 2000, când afaceristul româno-israelian a vândut o firmă românească de panotaj ce controla aproximativ 17 la sută din publicitatea stradală, scriu jurnaliștii de la Rise Project.

Documentele #PanamaPapers, mai notează Rise Project, arată și că Elan Schwartzenberg, acum anchetat pentru corupție, a înființat mai multe companii offshore la casa de avocatură Mossack Fonseca, cea de la care s-au scurs datele. Una dintre firme, ar fi intermediat mita primită de fostul primar Radu Mazăre de la constructorul israelian Avraham Morgenstern, pentru contractul privind un cartier de locuințe sociale.

Publicitate

Detalii, via Rise Project:

În a doua parte a anilor ‘90, Elan Schwartzenberg a apelat des la serviciile registratarului panamez Mossack Fonseca prin intermediul căruia a înființat patru firme offshore în Insulele Virgine Britanice.

Elan Schwartzenberg a deschis în 1997 prin firma Exclusiv Media din Capitală. Totul era controlat din Insulele Virgine Britanice, de offshore-ul Collio Financial SA (devenit ulterior O.M.E Limited).

#PanamaPapers dezvăluie că firma offshore declarase o subsidiară în România, adică societatea Exclusiv Media SRL care gestiona 17% din piața locală de publicitate outdoor. Suveica era însă mai complicată: la rândul lui, offshore-ul era controlat de alte căsuțe poștale, mai puțin 4000 de acțiuni ( 30%) care îi aparțineau oficial lui Elan Schwartzenberg.

După trei ani de activitate, firma-mamă din Insulele Virgine a vândut subsidiara românească Exclusiv Media cu 19 milioane de dolari. Banii au intrat într-un cont deschis la LGT Bank AG din Liechtenstein, iar compania a fost preluată de gigantul News Corporation patronat de magnatul media Rupert Murdoch, prin intermediul diviziei sale de publicitate News Outdoor.

PARTENERII LUI ELAN. Împreună cu Elan Schwartzenberg, în arhivele Mossack Fonseca, mai figurează încă patru persoane care au deținut calitatea de directori ai offshore-ului din Insulele Virgine care a demarat afacerea de publicitate outdoor în România. Cei patru sunt Gilbert Wood, Viorel Bîtu, Vlad Ruță și David Rigoll.

Gilbert Prois Wood, 73 ani, a ajuns în România la începutul anilor ‘90 când a deschis o casă de avocatură specializată în investiții străine făcute de companii multinaționale. Reprezintă acum firma de avocatură Wood, Oltenașu și Asociații și e membru fondator al Consiliului Investitorilor Străini din România. Website-ul consiliului menționează că în trecut Gilbert Wood a lucrat pentru consorțiul General Electric în diverse proiecte militare. În 2014, Wood a fost condamnat în România la 4 luni de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală.

Vlad Ruță a fost director în compania lui Schwartzenberg din Caraibe. Vlad Ruță activează de peste 20 de ani în piața de publicitate stradală. Admite că a preluat un offshore de la Elan Schwartzenberg, dar nu-și amintește exact dacă a deținut acțiuni la firma de panotaj stradal prin intermediul unei alte căsuțe poștale din Insulele Virgine, Garthmore Management Ltd, înființat tot de Mossack Fonseca în 1997.

Vlad Ruță:

“A fost o modă la momentul respectiv. Ca să fiu sincer, în fața oricui pot să spun că nu înțeleg de ce am avut un offshore, că nu ar fi nicio facilitate în sine. Cred că sunt printre puținii oameni care s-a declarat ca reprezentant fiscal al offshore-ului în fața autorităților române”.

“Relația mea cu Elan este una permanentă. Noi am închis orice fel de business acum nu știu câți ani, dar împățim un teren pe care l-am cumpărat acum și mai mulți ani în Chitila, un teren de 6,7 hectare. Nu e parcelat și am primit adresă acum ceva ani de la DIICOT că e pus sub sechestru.”

Viorel Bîtu, alt partener al lui Schwartzenberg în offshore-ul din spatele firmei de publicitate, a demisionat din funcția de director al firmei românești de panotaj la începutul anului 2000, înainte de achiziția via Lichtenstein.

În 2000, Elan Schwartzenberg a fost acuzat de înșelăciune chiar de către partenerii săi din Marea Britanie. Ei reclamau că Schwartzenberg i-a păcălit cu un milion de dolari atunci când le-a promis că va cumpăra niște proprietăți în numele lor, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Procurorul de caz a fost Victor Ponta, iar dosarul a fost soluționat în favoarea lui Schwartzenberg, după ce englezii și-au retras plângerile.

Investigația completă, pe Rise Project.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu