Skip to main content

PE BUNE! Topul “chiflelor” online: conspirații, daci, reptilieni, îngeri. Site-uri ca Adevărul și EVZ, poziții “bune” cu astfel de materiale

 
PE BUNE! Topul “chiflelor” online: conspirații, daci, reptilieni, îngeri. Site-uri ca Adevărul și EVZ, poziții “bune” cu astfel de materiale

STUDIU INEDIT. Reptilieni, sirene, conspirații, îngeri, monștri marini au invadat mediul online. Câte astfel de articole au apărut în ultimul an? Și mai ales, unde?

O inedită monitorizare realizată de Zelist trece în revistă, de 1 aprilie (nu, nu e glumă, e tocmai pretextul studiului!), “chifle” aruncate în mediul online în ultimul an, materiale la limita credibilului (sau chiar dincolo), redactate pentru a atrage audiența.

Pe lângă site-uri “consacrate” în astfel de subiecte, ca efemeride sau caplimpede, în top apar și site-uri ale unor instituții media precum Adevărul.ro (în top la mai toate categoriile), EVZ.ro, Realitatea TV și România TV.

Publicitate

Adevărul este “campion” la materialele cu daci, traci, Zamolxis și tot ce ține de istoria îndepărtată a spațiului mioritic.

Ca o (auto) ironie, Adevărul publică astăzi un material cu titlul “Dacii au fost primii colonizatori în Anglia”, un articol-farsă de 1 aprilie (marcată ca atare în ziar).

Rezultatele și categoriile unui studiu care arată amploarea fenomenului. Un studiu Zelist care a avut ca pretext data de 1 aprilie, dar are cărui rezultate, din păcate, sunt departe de a fi o farsă:

1. Categoria “Dacomanie, tracomanie și românii ca inventatori a orice (de acum 3.000 de ani)”

Aproape 2.000 de articole au fost publicate pe online pe această temă în ultimul an. Cele mai multe, aproape 1.500, au fost despre Zamolxes.

Pe site-ul Adevărul au fost publicate 78 de texte în aceeași notă. Pe lângă efemeride și comisarul, în topul celor care au scris materiale despre daci și traci au mai fost evz.ro (26) și ziare.com (25.)

2. Astrologie, horoscoape, magie de toate culorile și soiurile și ocultism

S-a scris mult pe aceste teme într-un an: 20.000 de articole în perioada analizată (martie 2014-martie 2015). Și peste tot!

Adevărul conduce categoria, cu aproape 400 de materiale. Este urmat de România TV, cu câteva zeci de mai puține.

Nu au ocolit astfel de subiecte nici ȘtirileProTV.ro (345), Libertatea, Ziare.com și Realitatea.net

Cine a avut cele mai multe materiale? Astrologii, clarvăzătorii, vrăjitorii?

Rezultatele:

 • Tămăduitori (4.296 de articole)
 • Astrologie (3951)
 • Farmece (3.844)
 • Vrăjitorie (1.948)
 • Ezoterism (1.501)
 • Clarvăzători (1.379)
 • Dimensiuni paralele (1.188)
 • Kabbalah (749)
 • Ocultism (729)
 • Magie neagră (660)

3. Masonerie, templieri, conspirații și alte lucruri care ne țin pe loc

Conspirațiile au fost la mare căutare, cu articole pe caplimpede, pe cocoon, dar și mai multe pe Adevărul.ro (135 de materiale, potrivit monitorizării Zelist)

4. Extraterestrologie, planete din dimensiuni ascunse și îngerologie

Ofensivă puternică la acest capitol, cu aproape 20.000 de materiale într-un an.

Conduce efemeride, dar Adevărul nu se lasă mai prejos: locul 3 cu 238 de articole. Despre OZN-uri și întâlniri de gradul zero, unu, doi, trei și patru au scris și Realitatea (181), EVZ (181), Ziare.com (142) și România TV (134)

Cele mai căutate subiecte:

Nava spațială (4.566 articole)

OZN (3.202)

Întâlnire de gradul zero (412)

Întâlnire de gradul trei (181)

Întâlnire de gradul 1 (12)

Întâlnire de gradul patru (6)

 

Totalul: Zeci de mii de articole au apărut în ultimul an, potrivit monitorizării Zelist, mult mai multe decât în anul precedent.

Astrologie și ocultism: 23.310 articole (46,67 vs anul precedent)

Masonerie: 7.329 articole (peste 32% vs. anul precedent)

Dacomanie: 1.815 articole (32,35% peste anul precedent)

Extraterestrologie și îngerologie: 17.801 articole (78,5 plus față de anul precedent)

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Serios? Un articol documentat despre Zamolxes, care citeaza istorici moderni, dar si pe Herodot, Strabon si alte izvoare antice e bagat la aceeasi categorie cu dacopatia si reptilienii?

  http://adevarul.ro/locale/hunedoara/cine-fost-zamolxis-zeul-suprem-dacilor-20-lucruri-despre-misterioasa-divinitate-venerata-stramosii-nostri-1_553fb2b8cfbe376e35a6c8ae/index.html

Trimite un comentariu