Skip to main content

TVR se încurcă în răspunsuri după "poliţia" cu camera ascunsă. Aveau reporterii dreptul să folosească lista declaraţiilor pe propria răspundere?

 
TVR se încurcă în răspunsuri după "poliţia" cu camera ascunsă. Aveau reporterii dreptul să folosească lista declaraţiilor pe propria răspundere?

O anchetă cu camera ascunsă din campania Ne priveşte TVR a născut o serie de întrebări, după ce reporterii postului public s-au dus peste abonaţii care au declarat că nu au televizor ca să scape de taxa TV.

Publicitate

În baza căror reglementări un departament din TVR care ţine de comercial le-a furnizat reporterilor date din listele respective? (Chiar în reportajul difuzat pe post se spunea că subiecţii anchetelor au fost aleşi aleatoriu din lista celor care au declarat pe propria răspundere că nu au televizor)

Cine are acces la liste? Reporterii le pot consulta?

Pot face reporterii TVR "anchete" care intră în atribuţiile departamentelor comerciale?

Este etică o acţiune editorială care serveşte interesului comercial al TVR?

Paginademedia.ro a adresat o serie de întrebări postului public legat de reportajul cu camera ascunsă. Explicaţiile TVR sunt ezitante, iar succesiunea de răspunsuri arată că implicaţiile reportajului - de natură legală şi deontologică - nu au fost îndeajuns analizate.

Într-o primă fază, răspunsurile semnate de "departamentul corporate" au invocat "legea" (fără a spune exact despre ce act normativ este vorba) şi faptul că această "lege" nu prevede "cine are dreptul să facă controalele." Pot şi reporterii? Mai mult, TVR a precizat clar de unde au avut reporterii datele: "le-au luat din declaraţiile de deţinere".

Ulterior, postul public a revenit cu referiri la Hotârârea de Guvern legată de declaraţiile pe propria răspundere, dar au rămas în aer, fără răspuns, detalii importante:

1. Cine din Televiziunea Română are acces la lista celor care au declarat pe propria răspundere că nu au televizor în casă?

2. Cine sunt cei care fac controalele? În baza cărei reglementări jurnaliştii (deci partea editorială) au dreptul să facă aceste controale de natură comercială

Prima sesiune de întrebări şi răspunsuri:

Paginademedia.ro: Care este finalitatea campaniei Ne priveşte TVR? Ce vă propuneţi?

Comunicare Corporate TVR: Să facem publicul să înţeleagă mai bine care este rolul televiziunii publice şi cum este ea finanţată; niciodată nu s-a făcut o campanie serioasă, explicită despre cum se adună banii şi pe ce se cheltuiesc.

De ce aţi ales să folosiţi imagini filmate cu camera ascunsă în ultimul material prezentat la Telejurnal?

A fost opţiunea producătorilor ştirii.

De unde au avut reporterii TVR lista persoanelor care au declarat pe propria răspundere că nu deţin un televizor în locuinţă?

Dacă vă referiţi la folosirea datelor, acestea nu au fost transmise niciunui terţ, niciunei alte companii; le-au luat din declaraţiile de nedeţinere.

Urmărim cu aceasta şi corectarea deficienţelor legislative; adică: legea nu prevede cine are dreptul să controleze şi nici nu prevede care ar fi penalitatea dacă declaraţia este falsă.

A doua sesiune de clarificări: "Televiziunea română are acces la această listă. A fost un demers jurnalistic"

Care era "legea" invocată de TVR? Oficialii TVR au revenit cu explicaţii, la solicitarea Paginademedia.ro.

"În declaraţiile pe proprie răspundere pe care le prelucrează TVR, semnatarii îşi dau, implicit acordul să fie verificaţi", se apără TVR. Au jurnaliştii acest drept?

"Stirea TV a fost un demers jurnalistic care a urmarit sa evidentieze ca exista situatii prin care se eludeaza legea, respectiv sustragerea de la plata serviciului public de televiziune, fara a aduce vreo atingere persoanelor intervievate. SRTv a considerat că informaţiile transmise prezintă un interes public justificat fara a aduce atingere persoanelor intervievate.", răspnd oficialii postului public.

La a treia "sesiune de clarificări", legată de cine, exact, din televiziune, are acces la lista declaraţiilor, de cine sunt cei care ar trebuie să facă aceste controale şi de implicarea jurnaliştilor (deci a editorialului) într-o campanie legată de partea comercială, răspunsul a fost scurt:

Reporterii au realizat o ancheta jurnalistica, nu un demers de natura comerciala

Răspunsurile pe larg:

1. Care este legea la care va referiţi că "nu prevede cine are dreptul să controleze"?

Raspuns: Potrivit „Precizarilor de aplicare a HG 978/2003”, declaratiile pe proprie raspundere privind nedetinerea de receptor tv se depun la mandatari, care le transmit la SRTv. Pe baza declaraţiei pe propria răspundere, mandatarul operează în baza de date scutirea de la plata taxei TV.

Prin Legea nr. 533/2003 a fost aprobata OUG nr. 71/2003 pentru modificarea art.40 din Legea 41/1994, iar la alin (5) se specifica: „Procedura privind efectuarea controlului, constatarea contravenţiilor, aplicarea sancţiunilor şi penalităţilor de întârziere în cazul sustragerii de la plata taxelor prevăzute la alin. (1) lit. b) de către deţinătorii de receptoare de radio, respectiv de televiziune, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului”.

Pana in prezent, Guvernul nu a emis vreo hotarare privind metodologia de efectuare a controlului. Singura cale de a putea desfiinta o declaratie in fals este plangerea penala si aplicarea prevederilor din Codul Penal privind declaratiile in fals.

2. In baza căror reglementări au acces reporterii TVR la această listă? Cine are acces, în mod normal, la această listă?

Televiziunea Română are acces la această listă, după cum e explicat la punctul 1.

In declaratiile pe proprie raspundere pe care le prelucreaza TVR, semnatarii isi dau, implicit, acordul pentru a fi verificati (detalii la pct. 4).

Persoanele carora li s-au adresat reporterii au fost alese aleatoriu pentru a demonstra faptul ca sunt si cazuri in care se dau astfel de declaratii numai pentru a se sustrage de la indeplinirea unei obligatii de plata legal instituita. A se vedea numarul de abonati la serviciile de transmitere prin cablu declarat de ANCOM in numar de 6,9 mil. si numarul de platitori de taxa tv in numar de 5,8 mil. Totodata, numarul de declaratii de nedetinere receptor tv la sfarsitul anului 2015 este de 1,35 mil.

Stirea TV a fost un demers jurnalistic care a urmarit sa evidentieze ca exista situatii prin care se eludeaza legea, respectiv sustragerea de la plata serviciului public de televiziune, fara a aduce vreo atingere persoanelor intervievate si cu respectarea Deciziei CNA nr. 220/2011 art. 31. SRTv a considerat că informaţiile transmise prezintă un interes public justificat fara a aduce atingere persoanelor intervievate.

4. Conform răspunsului TVR, legea „nu prevede cine are dreptul să controleze şi nici nu prevede care ar fi penalitatea dacă declaraţia este falsă". În reportajele TVR însă se spune că "Se supun legii penale dacă dau o declaraţie pe propria răspundere falsă, plus amendă şi plata dublului taxei TV pe un an de zile". Care dintre cele două afirmaţii e adevărată?

Raspuns: In conformitate cu dispozitiile art.8 alin (1) din HG.978/2003 :

„Fapta persoanei fizice care declară în mod eronat că nu deţine receptoare TV constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei plus plata unor despăgubiri civile la nivelul dublului taxei prevăzute la pct. 1 din anexă, pe o perioadă de 1 an. “

De altfel, in cuprinsul formularului “Declaratie pe proprie raspundere privind nedetinere receptor tv” se specifica:

“- am luat cunoştinţă de prevederile H.G. 978/2003 privind taxa pentru serviciul public de televiziune, care stabileşte că declararea în mod eronat a nedeţinerii receptoarelor de televiziune constituie contravenţie, precum şi de nivelul sancţiunilor în cazul sustragerii de la plata taxei TV (amendă de la 50 la 100 lei plus despăgubiri civile la nivelul dublului taxei pe o perioadă de un an).

În cazul în care apar modificări în cele declarate, prin prezenta mă oblig să le comunic în scris în termen de 15 zile de la apariţia acestora la centrul de relaţii cu clienţii al furnizorului de energie electrică, sau la sediul S.R.Tv.

În baza prezentei declaraţii şi sub asumarea răspunderii legale solicit scutirea de la plata taxei pentru serviciul public de televiziune Prezenta declaraţie a fost dată pe proprie răspundere cunoscând prevederile şi sancţiunile legii penale, privind falsul în declaraţii”.

Prin semnarea respectivei declaratii, semnatarul isi insuseste continutul acesteia si isi asuma intreaga responsabilitate asupra celor declarate.

VIDEO. Reportajul cu camera ascunsă:

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Leopoldina Salam Leopoldina Salam
    Citi pe Youtube "TV detector van". BBC are 330 de angajati care *** Regatul Unit. In fiecare zi sunt prinsi 1000 de evazionisti, care sunt deferiti justitiei cu acuzatia de furt de servicii. Si la ei, ca si la ni, cesti shmecheri sunt mai putin shmecheri decat se cred.
  • Cyberblue Cyberblue
    @Unu comentariu de bun simț
    -salariile și alte cheltuieli ar trebui făcute publice - cred că și mulți angajați de acolo doresc lucrul ăsta
    -”programele decente se numără pe degetele de la o mână” - dar asta e la toate televiziunile, din păcate - majoritatea la fel de înglodate în datorii, în ciuda managementului privat, doar cu avantajul unor audiențe mai mari oferit adesea de emisiuni car nu pot fi numite decente
    -din păcate TVR a încercat să explice niște lucruri în ceasul al 25-lea, dar demersul a reușit doar parțial
    -comparația cu BBC-ul ar putea funcționa doar la obiectivitate. BBC ul e o companie enormă, pentru care britanicii plătesc o taxă mare, care își vinde scump produsele pe piețele externe - UPC i-a scos programele din grila din România - și cu toate astea nu a fost nici ea scutită de probleme financiare
    -Eurovision-ul a ieșit foarte bine pentru situația e criză. S-a făcut însă un compromis. Primarul a primit oportunitatea să își promoveze orașul. A ales să se promoveze pe el.
    -Pătraru e simpatic, mult mai decent decât Badea, are mai multe resurse și face o emisiune mai complexă decât Banciu (clipuri, montaje) dar nu e perfect...
    -posturile regionale (5) fac parte din misiunea publică în condițiile în care multe stații private locale au dispărut. Acolo se produc programe ok cum ar fi Natură și Aventură difuzat și pe TVR2. Însă ele nu se văd pe platformele de satelit gen Telekom, Focussat și în multe rețele de cablu iar TVR 3 reunește și retransmite programele regionale mai bune pe aceste platforme - din informațiile pe care le am costurile TVR 3 sunt aproape 0.
  • Unu Unu
    Televiziunea publica ar da dovada de decenta daca si ar face cheltuielile transparente.Inclusiv cele cu salarii la angajati si claboratori. Programele decente de la tvr se numara pe degetele de la o mana. Sint de acord sa platesc o taa mai mare dar sa nu mai vad primari pe scena eurovision sau numiti politic in consiliul de administratie. Inteeg misiunea televiziunii publice, dar si BBC e tv publica si acolo vedem atat emisiuni noncomerciale cat si emisiuni gen masterchef. Evident nu cu rudele, fii si fiicele angajatilor tvr. Ma simt jignit de campania in care mi se explica cum e cu banii din taxa fara sa mi se spuna explicit unde se duc si mai ales de ce. Ma deranjeaza cand un tip ca Pataru care face una din emisiunile bune de pe tvr isi permite sa sustina pe fata in anume candidat la sefia tvr de parca de aia face emisiuni la tvr.sa isi aleaga sefa care sa i prelungeasca contractul . Pe banii mei.sau si pe banii mei ca degeaba zice ca isi vinde singur emisiunea. Asa e, dar o vinde pe o licenta publica nu pe licenta lui de acasa. Ma uimeste numarul mare de posturi regionale si un canal tvr3 cu preuari , posturi unde se freaca menta si rareori apar valori.mai si t, dar m-am enervat:)
  • PaulPOP PaulPOP
    @Cyberblue .In primul rand, tu te-ai abonat la o companie de cablu,nu la acele televiziuni pe care le-ai enumerat ,e normal sa platesti abonamentul in totalitate. Multe canale sunt de umplutura,asta e adevarat dar cel putin sunt pe banii lor,nu ca tvr-ul,o groapa fara fund ,unde s-au scufundat milioane de euro,pentru ce?pentru emisiunile andreei marin si alte mizerii?Apropo,campionatul european o sa il transmita sau nu e sigur inca nimic?
  • Bulă Bulă
    @Marius

    Bă, esti prost? (o sa-mi cenzureze acest cuvant, dar asta era cel mai potrivit)
  • hehe hehe
    Prinzi hotul dar nu ai manusi rosii :)
  • Marius Marius
    Bai, angajatilor TVR, ce nu pricepeți? Nu vreau să mă uit la TVR. Pt că aveți programe slabe și invechite, prea putini profesioniști și... gata.
    De ce mă obligați voi să plătesc, dacă nu mă uit la TVR?! Apucați-vă și voi o meserie cinstită!
  • Catalin Catalin
    eu sunt de acord cu ancheta/ reportajul televiziunii....mai bine cei de la pagina de media s-ar alatura acestei initive....televiziunea publica este printre singurile televiziuni unde mai exista DECENTA SI CULTURA.
  • Cyberblue Cyberblue
    Plătesc la sănătate de 100 de ori mai mult decât la TVR. Nu am beneficiat niciodată de nimic. La TVR mai vezi o Olimpiadă, un Eurovizion, un reportaj a lui Adelin Petrișor, un film de calitate fără reclame. Nici mie nu îmi convine că plătesc în abonamentul de cablu pentru trusturile Intact și Mediarpro cât taxa TVR pentru fiecare, doar ca să am acces la canalele de documentare la care mă uit. Trusturile respective au și reclamă în interiorul programelor (cât cuprinde) dar iau și bani de la operatorii de cablu/satelit/iptv - sumă comparabilă cu taxa TVR. Credeți că merită să plătim pentru *** - canalul de sport fără sport, acasă, acasă gold și acasă HD, Antena Stars? Toate astea sunt în pachetele de bază și plătim pentru ele și la distribuitori și cu timpul nostru în pauzele de publicitate.
  • PaulPOP PaulPOP
    Fara suparare dar tvr ,unde s-a furat cu japca dupa 90',nu merita nici un leuţ din aceasta aşa zisã taxã nejustificatã.Unii,au ales pur şi simplu sa nu mai fie nişte fraieri sa plateasca taxe pentru emisiunile si contentul demodat al acestora.Tvr-ul are un potential mare ,dar trebuie in primul rand sa scape de asa zisa conducere politica si de nepotismul existent ,doar asa vor putea sa faca treaba.Succes!
  • Coman Coman
    Incredibil la ce sa ajuns, ca nemâncații băi. Adevărul este că un mobil cu seenow n-au
  • Horea Horea
    Vai cata polologhie de articol pentru o actiune simpla si clara!

    Ai televizor? Da.
    Platesti taxa? Nu.

    Legea nu-i pentru toti? Doar la cei cu investigatia din TVR trebuie aplicata?

    Ne mai facem uneori si singuri DREPTATE daca nimeni nu ne baga in seama!
  • livia pila livia pila
    hai sa ne aflam in treaba! adica tot pagubasul este vinovat? indivizii prinsi cu ocaua mica ar trebui dati pe mina justitiei. urgent!

Trimite un comentariu

sus