Skip to main content

Cazul Buzdugan - Morar - Congo, noi reacții. Kamara și matinalii Radio 21 îi răspund lui Mircea Badea

 
Cazul Buzdugan - Morar - Congo, noi reacții. Kamara și matinalii Radio 21 îi răspund lui Mircea Badea

Glumele despre Congo făcute de Buzdugan și Morar acum trei săptămâni (pentru care au fost și amendați de Consiliul pentru Combaterea Discriminării) continuă să producă efecte în lanț în posturile de radio. Kamara, care a fost plecat o perioadă din țară, a reacționat ieri pe Facebook, după ce Mircea Badea l-a ironizat într-o emisiune la Radio ZU, pe 31 mai. Matinalii Radio 21 - cei care au cerut scuze congolezilor în numele realizatorilor ZU - au avut și ei o poziție în această dimineață.

"Noi am vrut să transmitem un mesaj de bun simţ, băi nu faci asemenea glume la radio", au spus Bogdan și Shurubel în această dimineață, la Radio 21.

Bogdan: "Ieri am intrat pe Facebook ...sunt prieten cu Kamara, am văzut acolo o postare şi era legată de un moment din emisiunea lui Mircea Badea de la Radio ZU în care ar fi discutat uşor voalat sau nu despre video-ul nostru postat pe youtube săptămânile trecute în care ne ceream scuze Ambasadei Congo şi congolezilor în general pentru anumite glume care ar fi făcut România să arate urât.

Cert e că mi-aş dori să explic pe calea asta că noi nu am atacat niciodată pe nimeni, noi nu am rostit numele astea pe post şi nici nu am atacat niciodată pe cineva, mai ales, după cum a spus M. Badea, lucrând într-o staţie muribundă şi fiind doi prostovani, ca să citez ce a spus în emisiune, care se bagă în poză. Noi am vrut să transmitem un mesaj de bun simţ, băi nu faci asemenea glume la radio. Suntem câţiva tineri care fac aceasta emisiune şi noi vedem lucrurile un pic altfel, în România noastră lucrurile sunt altfel. Undeva la 40-50 de ani trebuie să-ţi dai seama că din spate vine cineva şi că viitorul ţării o sa fie altfel. Nu cred că e cazul să ne aruncăm injurii."

Publicitate

De ce această explicație, la câteva săptămâni de la glumele lui Buzdugan și Morar?

O reacție de ieri, a lui Kamara, a readus subiectul în actualitate. Artistul s-a arătat revoltat după ce Mircea Badea a făcut mai multe glume pe seama numelui său.

Filmul evenimentelor:

26 mai. Buzdugan și Morar se dezlănțuie, la Radio ZU într-o ploaie de glume la adresa jucătorilor din Congo, care jucaseră un amical cu România. Glume cu "primate", "maimuțe", "urangutani", "cimpanzei", "macaci", cu trimitere la jucătorii congolezi.

30 mai. Bogdan și Shurubel, matinalii de la postul Radio 21, prezintă scuze în numele celor de la Radio ZU, pentru glumele deplasate ale lui Buzdugan și Morar.

31 mai. Kamara reacționează pe Facebook la glumele celor de la Radio ZU: "sunt uluit și mă simt jignit. Sunt român de o altă culoare decât cea care le place celor doi prezentatori de la Radio ZU, care nu fac cinste breslei lor. Ce învață un copil ascultându-i pe cei doi? Că un om negru e o maimuță"

În aceeași zi, Badea îl ia în vizor pe Kamara. La fel pe matinalii de la Radio 21, care și-au cerut scuze în numele celor de la ZU:

Badea, despre Kamara: "Cum se spune corect, Kamara sau Macara? (...) sau Karma rea?" (...) Ţii minte că la alegerile din 2004 se striga "Dacă vine bombo noi plecăm în Congo" Kamara a votat cu Bombo?. 

Badea, despre gestul celor de la Radio 21: "Acum o idee pentru tot felul de prostovani care bagă capul în poză la tot felul de posturi de radio muribunde. Încearcă şi ei să se autoresusciteze presându-se timid pe pieptul scofâlcit. Bre, dacă vreţi să trimiteţi un mesaj pentru cetăţenii din Congo, că asta am înţeles că sunt unii de bagă capul în poză la diferse posturi de radio muribunde, bre, e în franceză bre, nu e în engleză. Hai, găina noastră în curtea voastră" (Emisiunea lui Badea din 31 mai poate fi ascultată AICI)

2 iunie. Buzdugan și Morar au mers cu scuze la Ambasada Congo.

6 iunie. Realizatorii ZU au fost amendați de Consiliul pentru Combaterea Discriminării pentru glumele făcute: fiecare cu 5.000 de lei.

14 iunie. Kamara postează pe Facebook o poziție după glumele lui Mircea Badea:

"Numele meu e Kamara şi deşi ne-am întâlnit de nenumarate ori, în mod brutal, în emisiunea ta de la Radio Zu, te-a lovit amnezia şi nu mai ştiai dacă mă cheamă "Kamara sau Macara, Kamara sau Karma rea". Kamara e numele meu de familie. Kamara înseamnă Învățător, şi cu asta nu pretind a fi unul. Atacându-mă în acest mod, îmi ataci toată familia, într-o emisiune în direct la Radio, nu la un pahar între prieteni", i-a răspuns ieri lui Mircea Badea artistul Kamara Ghedi, pe pagina sa de Facebook

15 iunie. Bogdan și Shurubel, matinalii de la Radio 21, revin și ei cu explicații și trimiteri la Mircea Badea.

"Noi nu am atacat niciodată pe nimeni, noi nu am rostit numele astea pe post şi nici nu am atacat niciodată pe cineva, mai ales, după cum a spus M. Badea, lucrând într-o staţie muribundă şi fiind doi prostovani, ca să citez ce a spus în emisiune, care se bagă în poză. Noi am vrut să transmitem un mesaj de bun simţ, băi nu faci asemenea glume la radio", a spus realizatorul de la Radio 21."

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, fragmente din emisiunea de la Radio ZU, din cea de la Radio 21, dar şi din poziţia lui Kamara:

Mircea Badea și Răzvan Popescu, la Radio ZU

 • Mircea Badea: Cum se spune corect, Kamara sau Macara? Că nu mai ştiam cum se spune corect. (...) 
 • Răzvan Popescu, realizator la Radio ZU: Kamara
 • Badea: Răzvan, cum se spune Kamara sau Karma rea?
 • Răzvan Popescu: Kamara. Măi, m-ai înnebunit. Aşa îl cheamă. 
 • Badea: Pe cine îl cheama?
 • Răzvan Popescu: Pe artistul de la Alb Negru. La el bănuiesc că te referi. 
 • Badea: Ah, nu. Am citit undeva, am crezut că e un substantiv comun. E propriu?
 • Răzvan Popescu: E un coleg din mass media şi din naţionala artiştilor la fotbal. 
 • Badea: Ţii minte că la alegerile din 2004 se striga "Dacă vine bombo noi plecăm în Congo".
 • Răzvan Popescu: Da, îmi aduc aminte.
 • Badea: Şi eu aş vrea să ştiu. Aşa era rima, n-au găsit alta. Kamara a votat cu Bombo?
 • Răzvan Popescu: Nu ştiu, să-l întrebăm. 
 • Badea: Acum o idee pentru tot felul de prostovani care bagă capul în poză la tot felul de posturi de radio muribunde. Încearcă şi ei să se autoresusciteze presându-se timid pe pieptul scofâlcit. Bre, dacă vreţi să trimiteţi un mesaj pentru cetăţenii din Congo, că asta am înţeles că sunt unii de bagă capul în poză la diferse posturi de radio muribunde, bre, e în franceză bre, nu e în engleză. Hai, găina noastră în curtea voastră. 
 • Răzvan Popescu: Congo a fost colonie franceză. (un ascultător l-a corectat, făcând precizarea că Republica Democrată Congo a fost colonie belgiană, nu franceză). 
 • Badea: Da, mulţumim pentru precizare, foarte relevantă completarea, având în vedere că vorbeam despre limba franceză. 
 • Răzvan Popescu: Da, păi poate se vorbea flamandă.
 • Mircea Badea: Da, poate flămândă. A fost foamete în Congo mult timp. Statistic vorbind, noi ne uităm pe Wikipedia acum. 

Poziţia lui Kamara Ghedi, pe Facebook:

"Numele meu e Kamara şi deşi ne-am întâlnit de nenumarate ori, în mod brutal, în emisiunea ta de la Radio Zu, te-a lovit amnezia şi nu mai ştiai dacă mă cheamă "Kamara sau Macara, Kamara sau Karma rea". Kamara e numele meu de familie. Kamara înseamnă Învățător, şi cu asta nu pretind a fi unul. Atacându-mă în acest mod, îmi ataci toată familia, într-o emisiune în direct la Radio, nu la un pahar între prieteni. (...)

Se pare că vrei să îmi fii "drag", altfel nu înțeleg de ce te insinuezi într-o discuție care nu te priveşte. Morar şi Buzdugan se pot apăra şi singuri, sunt majori şi vaccinați. Nu au nevoie de o Dădacă.
În emisiunea ta de la Radio Zu, căci sunteți colegi, ai ales o metodă mai puțin bărbătească de a îmi trimite săgeți şi de a face referiri la Congo într-un moment prost ales, dat fiind cele spuse de colegii tăi cu câteva zile înainte. (...)

Şi dăcă cumva, în mintea ta se naşte ideea de a mă provoca în ring, răspunsul meu e NU, am lucruri mai importante de făcut. Te invit mai degraba să facem ceva productiv pentru România. Cum ar fi, să ne plimbăm puştii prin parc, că şi aşa au aceeaşi vârstă, să-i creştem frumos şi să îi învățăm că nu există decât o Rasă, Rasa Umană. Aşa vor trăi armonios într-o societate sănătoasă şi civilizată.

Bogdan şi Shurubel, realizatorii emisiunii Dimineaţa în mare fel:

Bogdan Ciudoiu: "Aş vrea să vorbim puţin despre un moment. Ieri am intrat pe Facebook ...sunt prieten cu Kamara, am văzut acolo o postare şi era legată de un moment din emisiunea lui Mircea Badea de la Radio ZU în care ar fi discutat uşor voalat sau nu despre video-ul nostru postat pe youtube săptămânile trecute în care ne ceream scuze Ambasadei Congo şi congolezilor în general pentru anumite glume care ar fi făcut România să arate urât.

Vreau să fac câteva menţiuni: Şocul meu cel mai mare este la adresa mea când realizez că acum câţiva ani eu chiar mă distram uitându-mă la emisiuni cu Badea sau ascultând Morar şi Buzdugan. Pe mine chiar m-au distrat, doar că acum s-a întâmplat ceva şi ceva s-a schimbat.

Cert e că mi-aş dori să explic pe calea asta că noi nu am atacat niciodată pe nimeni, noi nu am rostit numele astea pe post şi nici nu am atacat niciodată pe cineva, mai ales, după cum a spus M. Badea, lucrând într-o staţie muribundă şi fiind doi prostovani, ca să citez ce a spus în emisiune, care se bagă în poză. Noi am vrut să transmitem un mesaj de bun simţ, băi nu faci asemenea glume la radio.

Suntem câţiva tineri care fac aceasta emisiune şi noi vedem lucrurile un pic altfel, în România noastră lucrurile sunt altfel. Undeva la 40-50 de ani trebuie să-ţi dai seama că din spate vine cineva şi că viitorul ţării o sa fie altfel. Nu cred că e cazul să ne aruncăm injurii."

Shurubel: "Noi chiar nu am vrut să ne băgăm în poza asta, aşa cum a zis Mircea. Noi chiar am vrut să ieşim din poza asta. Noi nu dăm bine în poza asta, noi suntem altfel. Mulţumim."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Deci sa inteleg ca din faptul ca aia 2 de la zu s-au comportat ca niste *** rasisti, unii aleg sa se ia de aia de la 21 ca i-au criticat? Fratioare, ce lipsa de creier.
 • În caz că se întreabă cineva de ce e Mircea Badea idiot: În 2004 se bucura că a plecat PSD de la putere.
 • *** si pentru Zu si Morar si Buzdugan si Badea, inteleg ca e democratie, dar omul asa s-a nascut negru, nu e ca si cum ai avea o alta convingere sexuala, *** adica in casa ta poti face orice, dar pe strada nu doresc sa vad comportamente de acest gen - insa sa fi ***, negru, chinez cu ochi mici sau de orice alta natie, e ceva ce nu poti schimba - M.Jackson a incercat sa faca o repigmentare si a platit pana in final cu viata... si la ce folos, asta ne face unici pe planeta... (ca si cu numele "Karma rea", nu stiu ce, dar CIOBANU' de "Badea" nu e nume urat?! "Buzduganu" alias "Maciuca" nu e nume urat?!)
 • Cand veti termina sa comparati rasismul cu "discriminarea" fata de romani? Faptul ca romanii au o rata mare de furt in Vest e un adevar, MOTIV pentru care suntem discriminati.

  Diferenta e ca persoanele de culoare au fost facute MAIMUTE de catre 2 *** FARA VREUN MOTIV intemeiat, ceea ce e mult mai GRAV, incomparabil chiar.
 • @Ionut, asta e un exemplu de la cer la pamant. Una este sa jignesti si sa se trezeasca unii dupa 2-3 zile sa se bage in seama, si alta este sa fii jefuit.

  Cat despre jigniri, de ce nu se baga in seama cand Romania este injurata de alte tari?? De ce nu comenteaza legile parlamentarilor? (oricum o ducem rau, o sa mai bage alte legi sa recupereze banii din campaniile de primar).
 • Concediati mega PR-ul de la radio 21 : Cristina Bazavan !
  Este la fel de penibila ca cei doi tembeli de dimineata : Borcan si Piulita !
  Penibilitatea este pe bune la Radio 21 asa cum este si campania cu Suporterii echipei nationale de fotbal care este FALSA si FABRICATA de mintile inguste ale conducerii radioului.
  Atata timp cat in filmuletele cu pricina, prezentate chiar de pagina de media apare "sefa la marketing" stand ca o zana figuranta la coafor, facandu-se frumoasa pentru intalnirea intima cu "seful la fite" din Radio 21, ce anume putem sa spunem ca este PE BUNE ?
  Audientele mizerabile, programele sub limita bunului simt si conducerea catastrofala a trustului ?
  Vorba portarului de la radisson : c'est quoi ce bordel ?
 • Uite-asa Iuli, cum te-ai bagat si tu.
  Poate unii s-au saturat sa se uite cum unii care se cred buricul pamantului (in realitate niste caractere abjecte) isi bat joc de cine/ce au ei chef.
  Ia zi Iuli, daca maine te jefuiesc/violeaza/etc niste *** pe strada, ce ai prefera: ca trecatorii sa-si vada de treaba lor sau sa te ajute?
 • Penibili. Mai ales cei de la 21, cum frate sa te bagi in seama tu un nimeni sa-ti ceri scuze in numele altora? Vai de steaua lor

Trimite un comentariu