Skip to main content

Instanţa a decis că sticlele de Aqua Carpatica trebuie retrase de pe piaţă. Seamănă izbitor cu un brand sârbesc

 
Foto: News.ro
Foto: News.ro

Companiile controlate de omul de afaceri Jean Valvis au pierdut, în prima instanţă, un proces în care au fost acuzate de încălcarea dreptului de proprietate intelectuală în cazul design-ului sticlei mărcii Aqua Carpatica, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Tribunalului Bucureşti.

Publicitate

Contactat de News.ro, Valvis a afirmat că ”distinctivitatea brandului Aqua Carpatica este evidentă pentru orice om normal”.

Companiile Grenki list licenciranje d.o.o., cu sediul în Ljubljana, Slovenia, din domeniul producţiei şi distribuţiei de băuturi alcoolice, Sun Stars & Sons PTE, cu sediul în Sigapore, şi omul de afaceri sârb Vojin Djordjevic au dat în judecată Valvis Holding, Carpathian Springs şi Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), pe motiv că designul sticlei de Aqua Carpatica este copiat după cel al sticlei brandului sârbesc de apă minerală Vodavoda.

Tribunalul Bucureşti a admis în parte cererea reclamanţilor şi a cerut firmelor controlate de Valvis să nu mai folosească actualul design al sticlelor Aqua Carpatica, să retragă de pe piaţă produsele respective, să nu mai producă şi să nu mai exporte produsele respective.

Decizia, publicată în data de 12 mai, nu este definitivă şi nici executorie şi avea termen pentru de 30 de zile de la comunicarea motivării. Judecătorii au respins acuzaţiile îndreptate către OSIM.

Contactat de News.ro, omul de afaceri Jean Valvis a refuzat să comenteze sentinţa, spunând că aşteaptă motivarea, dar consideră că nu poate fi vorba despre o ilegalitate.

”Nu am niciun dubiu că distinctivitatea brandului Aqua Carpatica este evidentă pentru orice om normal”, a afirmat Valvis.

Dacă va decizia va fi definitivă şi executorie, afacerile lui Jean Valvis ar putea fi serios afectate, Aqua Carpatica fiind unul dintre principalele branduri pe care le deţine.

Decizia instanţei:

Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclaman?ilor Vojin Djordjevic şi Grenki List Licenciranje doo pe cererea principală.

Admite excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci pe capetele 2-6 din cererea principală şi respinge aceste capete de cerere faţă de acest pârât ca fiind formulate împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge cererea reconvenţională ca neîntemeiată. Admite în parte cererea principală.

Dispune anularea mărcilor naţionale MN 112110/2010 „AC AQUA AC”; MN 112111/2010„AC AQUA AC”; MN 126035/2011 „AC AQUA AC” aparţinând pârâtei VALVIS HOLDING SA şi a mărcii naţionale MN 120264/2012 „AQUA CARPATICA” aparţinând pârâtei Carpatian Sprins SA pentru produsele din clasa 32.

Constată încălcarea dreptului de folosire exclusivă asupra mărcii comunitare tridimensionale MC 007041098 înregistrată din data de 24.06.2008 pentru produse din clasele 5 şi 32 conform Clasificării de la Nisa şi asupra dreptului de autor deţinut cu privire la reprezentarea grafică a buteliei comercializate şi protejate sub denumirea VODAVODA;

Obligă pârâtele VALVIS HOLDING SA şi Carpatian Sprins SA la încetarea imediată a folosirii semnului reprezentând forma grafică a ambalajului buteliei comercializate sub denumirea AC AQUA AC pentru oferirea de produse, publicitatea (prin internet sau prin orice altă metodă, inclusiv prin afişarea semnului la intrarea în magazine, pe pereţii magazinului, aplicarea pe materialele consumabile gen sacoşe, pungi, hârtie de ambalat, cutii, etc.), fabricarea de produse, stocarea sau depozitarea, distribuirea, livrarea, comercializarea sau oferirea spre comercializare sau exportul de produse;

Obligă pârâtele menţionate să retragă de pe piaţă toate produsele ce aduc atingere drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială ale reclamanţilor şi să distrugă pe cheltuiala lor toate ambalajele ce poartă reproducerea grafică a mărcii tridimensionale MC 007041098.

Dispune publicarea în presă, pe cheltuiala pârâtelor VALVIS HOLDING SA şi Carpatian Sprins SA, a hotărârii prin intermediul a trei cotidiane de circulaţie naţională. Obligă pârâtele VALVIS HOLDING SA şi Carpatian Sprins SA la 300 lei şi 2192, 57 euro, în echivalent lei la data plăţii, reprezentând cheltuieli de judecată către reclamanti. Cu apel în 30 zile de la comunicare.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Cristian Cristian
  Ce porcărie!
  În fapt și sârbii au copiat un bidon de 5 litri, doar că i-au făcut laturile bazei mai mici (lățimea și lungimea) și au păstrat înălțimea cam la fel.

  Dacă măsori cu șublerul vezi că forma sticlei lui Valvis e asemănătoare dar nu identică cu cea a sârbilor de la Apă-Apă.
  De asemenea grafica sticlei este originală.

  În România exista deja o altă apă minerală cu nume asemănător, Carpatina, și culmea, eu nu știu ca cei de la Carpatina să le fi făcut proces celor de la Aqua Carpatica.
  De ce s-au găsit tocmai sârbii să se ia de ei?
  Exportă mult Valvis în Serbia?
  .
 • domnu foto domnu foto
  @iuli
  piesa ce e folosita la primul link,nu seamana izbitor cu piesa celor de la Directia 5 - Iti multumesc ?
 • Iuli Iuli
  si ProTv a copiat grafica ***, aici nu se face plangere?

  https://vimeo.com/119463882
  https://vimeo.com/search?q=***

Trimite un comentariu

sus