Skip to main content

Ce clipuri căutăm pe net? Cât și cum stăm online? Date de citit despre cum ne uităm la video pe net și nu numai. Un studiu Starcom

 
Ce clipuri căutăm pe net? Cât și cum stăm online? Date de citit despre cum ne uităm la video pe net și nu numai. Un studiu Starcom
internet

STUDIU. La ce tip de filme ne uităm pe internet? Ce clipuri căutăm? Câți dintre noi navighează pentru știri? Cât stau copiii online? Câți copii au mobile?

Un studiu realizat de agenția de media Starcom Media Vest Group arată concluzii interesante despre ce au căutat românii pe net în această vară, cât au stat pe net și către ce tip de consum video s-au orientat.

Publicitate

Consumul video a fost în top în lunile de vară, iar principalul device de pe care au intrat pe net a fost telefonul mobil.

Părinți și copii deopotrivă s-au conectat pentru Facebook, filme sau jocuri. Iar reclamele care le-au rămas în minte sunt la bere, înghețată și telefoane.

Paginademedia.ro trece în revistă câteva din concluziile studiului:

Despre consumul de video:

Ce tip de filme se cauta?

- Pe durata verii, 51% se uita la filme online. Dintre acestia, cei mai multi se uita la comedii (65%), filme de actiune (59%), drame (35%) sau filme SF (34%). Majoritatea folosesc websiteuri romanesti, care ofera continut gratis.

In afara de YouTube, care sunt celelalte surse pentru consumul de video?

- 1 din 2 romani internauti din zona urbana se uita vara la videoclipuri online. Videoclipurile muzicale sunt cele mai vizionate, urmate de cele amuzante, trailere de filme sau descrieri de produs. 60% se uita la videclipuri pe website-uri de divertisment, 36% pe website-uri educationale, 32% pe website-uri de calatorii.

Cati consuma programe de televiziune online?

- 6 din 10 internauti care locuiesc in zona urbana se uita la TV online de pe PC sau laptop.
Tableta sau telefonul mobil nu sunt niste device-uri prea potrivite pentru a se uita la TV online, doar 21% fac aceasta de pe telefonul mobil si 33% de pe tableta.

Despre consumul pe mobil

Pe ce petrec timpul cand navigheaza pe mobil? Ce cauta?

Telefonul mobil pare sa fie atotprezent pe durata verii. Daca nu folosesc aplicatii de social media, romanii folosesc messenger-ul sau GPS-ul.

3 din 10 uploadeaza poze online, acceseaza link-uri postate pe Facebook, cauta informatii despre locatii pentru o iesire in oras sau fac sa treaca timpul mai repede jucand ceva.

Facebook 100%. 6 din 10 internauti adulti din zona urbana au cel putin o aplicatie de social media instalata pe telefonul mobil. Aproape toti au Facebook instalat si, pentru 80% dintre ei, aceasta este si aplicatia cel mai des folosita. Youtube este principala platforma pe care urmaresc videoclipuri 97% dintre cei care folosesc aplicatii de video streaming pe mobil.

Consumul de facebook /vs./ navigarea pe alte site-uri

Facebook, alaturi de ceilalti giganti ai lumii Internetului (cum ar fi: Google, Yahoo sau YouTube) conduc in topul website-urilor cu numarul cel mai mare de vizitatori atat pe perioada verii, cat si in general. Datele nu au fost prezentate in infographic pentru ca nu reprezinta fluctuatii in functie de sezonalitate.

Consumul de stiri online: cauta mai mult, mai putin? Ce tip de stiri?

63% dintre internautii adulti din zona urbana cauta sa citeasca stiri pe perioada verii. Au subiecte variate, pe care le place sa stea informati: social, international, stiinta, economie, tehnologie, politica.

Primesc informatii pe feed-ul de Facebook, dar mai cauta si pe website-urile ziarelor sau pe portaluri de stiri.

Știrile, citite online și pe Facebook. Încredere în bloguri

- Când vine vorba despre principalele subiecte de interes în mediul online, acestea sunt sănătatea, în special îngrijirea personală, dar și activitățile relaxante, precum filmele sau muzica.

- 63% dintre români citesc știrile online pe site-urile ziarelor, portalurile de știri sau în newsfeed-ul paginii de Facebook. 3 din 10 români consideră blogurile o sursă bună de informații la care apelează.

- 46% dintre internauții români obișnuiesc să cumpere online obiectele de care au nevoie. Hainele, electronicele și produsele de îngrijire personală se află în topul preferințelor atunci când vine vorba de online shopping vara. Acestea sunt urmate de produse IT&C, încălțăminte și aparate electrocasnice. Rezervările online pentru vacanțele de vară sau pentru alte activități de sezon reprezintă încă un comportament în curs de dezvoltare, efectuat de doar 3 din 10 români.

- Facebook rămâne de departe cea mai folosită aplicație de socializare pe mobil în timpul verii, atât la nivel general, cât și ca aplicația folosită cel mai frecvent. Instagram este folosit de 28% dintre români, iar 25% folosesc Google+. Dintre aplicațiile de video streaming, cea mai folosită pe timpul verii este Youtube, urmată de platformele HBO Now și Seenow.

- În timpul vacanței, 7 din 10 români aflați în concediu au accesat online-ul de mai multe ori în timpul zilei, de cele mai multe ori din camera de hotel. Alte locuri din care aceștia s-au conectat online au fost restaurantele, direct de pe plajă sau de la munte.

- Aplicațiile meteo sau GPS-ul sunt primele două cele mai folosite în timpul concediului de vară, urmate de aplicații de știri, muzică, jocuri și de fotografie.

Reclamele la bere, înghețată și mobile le-au rămas în minte

Campaniile la bere, înghețată, telefoane mobile și accesorii sunt primele trei categorii din cadrul cărora românii își amintesc să fi văzut reclame în vara aceasta. Campaniile la băuturile carbogazoase, haine și electronice au, de asemenea, un grad bun de conștientizare.

Bannerele online și postările de Facebook sunt principalele formate în care respondenții își amintesc că au văzut o reclamă la un anumit produs. 36% menționează newsletter-ele retailerilor, iar 31%, articolele de pe site-urile revistelor.

Copiii pe net

Cei mai mulți dintre părinții români din mediul urban, ce au copii cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani, declară că cei mici sunt conectați online mai mult timp în perioada verii comparativ cu celelalte luni ale anului.

Majoritatea accesează Internetul în fiecare zi sau cel puțin o dată la două zile, de pe propriul mobil, tabletă sau laptop. 53% dintre copiii cu vârste între 3 și 14 ani, ai căror părinți accesează internetul, dețin un telefon mobil.

Jocurile online și vizionarea de videoclipuri sunt principalele activități preferate de cei mici, pe parcursul verii. 36% dintre copiii cu vârste mai mari accesează aplicațiile și site-urile de socializare online, 34% accesează internetul pentru a căuta informații, iar 30%, pentru a descărca programe.

Studiul a fost realizat în luna august 2016, pe un eșantion de 2430 de internauți români din mediul urban, cu vârste de peste 18 ani. Eșantionul este reprezentativ la nivel urban, pentru populația ce accesează internetul, cu o marjă de eroare de +/-2%.
 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu