Skip to main content

GALERIE FOTO. Cutremurul a aprins posturile de ştiri. Burtierele de la jurnalele dimineţii

 
GALERIE FOTO. Cutremurul a aprins posturile de ştiri. Burtierele de la jurnalele dimineţii

BURTIERĂ LA MINUT. Cutremurul de 5,3 grade pe scara Richter, din noapte de vineri spre sâmbătă, a aprins posturile de ştiri. Un seism moderat, fără pagube, de câteva secunde, a ocupat zeci de minute pe posturile de ştiri, cu burtiere din care nu a lipsit cuvântul “panică”.

Publicitate

Digi 24 şi Realitatea a acordat cele mai puţine minute subiectului, în timp ce Antena 3 a avut prima jumătate de oră după 9.00. România TV a orientat subiectul şi spre zona politică “După cutremur, tehnocraţii vor să ne lase fără case”.

La B1, cutremurul a fost pe post toată ora. A intrat pe post şi Alexandru Arşinel, cu o intervenţie “la subiect”: “recunosc, dormeam tun”. Şi o concluzie profundă a actorului: "Cutremurele sunt cutremurătoare ca senzaţie".

Paginademedia.ro a monitorizat cum au prezentat posturile de ştiri evenimentul la ora 9.00:

Digi 24 a fost cel mai moderat la jurnalul de la ora 9.00, acordând cele mai puţine minute cutremurului din această noapte: primele şapte minute ale jurnalului. La 9.07, ştirile au continuat cu un alt subiect. La jurnalul de la ora 11.00, timp de aproape 10 minute, abordarea Digi 24 a fost însă alta, cu o burtieră într-o altă notă: Cutremur de 5,3. Oameni răniţi, faţade prăbuşite.

România TV – la ora 21.00, România TV a avut-o prin telefon pe Gabriela Vrânceanu Firea, primarul Capitalei. Subiectul cutremurului a fost pe post până la ora 9.11, însă a continuat pe burtierele care ocupau o treime din ecran: “VAL SEISMIC”, Cum vor tehnocraţii să ne lase fără case.

Pe ecran a rulat o burtieră cu “Artista care a murit la cutremur”. Apoi “Mărturii de groază”. Cu o oră în înainte, intrase în direct să vorbească despre cutremur jurnalistul Ovidiu Zară.

Antena 3 - 20 de minute despre cutremur la jurnalul de la ora 9.00. A intrat un direct de la o casă din Vrancea, materiale despre ce s-ar întâmpla în cazul unui cutremur major, imagini de la cutremurul din 1977.

În era social media, au fost postate poveştile scrise pe Facebook, în această noapte, despre cutremur.

B1 TV – Aproape jumătate de oră despre cutremur. Minute în şir, burtiera era “Panică în România”. Titlul a rulat inclusiv când Raed Arafat, prin telefon, spunea că “Panica e cel mai rău lucru”.

B1 a continuat subiectul şi după ora 9.30, cu aceeaşi burtieră: România s-a cutremurat, şi cu poveşti ale oamenilor prin telefon: au intrat inclusiv Rodica Popescu Bitănescu şi Alexandru Arşinel, care a recunoscut scurt: “dormeam tun”. A povestit însă alte cutremure şi a concluzionat: “Cutremurele sunt cutremurătoare ca senzaţie”.

Realitatea TV a vorbit despre cutremur în primele 11 minute ale jurnalului de la ora 9.00. La 9.11, s-a trecut la alt subiect.

GALERII FOTO. Burtierele posturilor de ştiri la primele jurnale ale dimineţii:

ROMÂNIA TV.

ANTENA 3

B1 TV

REALITATEA TV

DIGI 24

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Panică generală la Romania TV azi-dimineață...doar fostul șef al SRI C. Georgescu calm după ce a intrat în direct, că nu a simțit nimic...asta printre alte știri de ”arhivă” cu artista care a murit in cutremur...acum aproape 4 decenii...și multe din astea...
  • Să nu glorificăm acum TVR și RTV. Și ele au dormit. Doar că ele sunt ca nevasta aia care se trezește noaptea de la 3, din cauza nevoilor fiziologice și, dacă tot s-a trezit, aprinde o lumină în curte să nu se împiedice bărbatul când vine beat de la cârciumă, apoi se culcă la loc.

    Singura instituție care și-a făcut cât de cât datoria de serviciu public a fost Radio România Actualități. E drept că Andrei Partoș a fost cam reticent în a rosti cuvântul „cutremur” (nu prea înțeleg de ce) și doar a confirmat mesajele ascultătorilor, însă partea informativă a fost acoperită destul de bine la acele ore de către redactorii de serviciu de la Știri.

    TVR, dacă tot a ales varianta cu bandă galbenă peste program, de ce a aplicat-o doar pe TVR 1, nu și pe TVR 2, TVR 3 sau TVR HD? Celelalte posturi nu au funcție de serviciu public?
  • Digi si Realitatea AU acordat... Din respect pentru limba română, domnule Obae. Niciun cuvânt despre faptul că azi-noapte au dormit toţi în papuci, cu excepţia TVR şi RTV? Sau... aţi dormit?
  • trebuia să monitorizați televiziunile în prima oră după cutremur, când lumea e panicată. dar n-aveați ce să vedeți. au dormit toate televiziunile. în afară de burtiere la TVR1 și RomâniaTV, în rest implicația a fost zero. Noroc cu România Actualități și cu twitter.
  • Romania Tv numai televiziune de stiri nu este. Ei in loc sa arate adevarul si comunicatele, ei baga spaima in oamenii, vezi: "Marturii de groaza"

Trimite un comentariu

sus