Skip to main content

Radio România: Ziariști cercetați disciplinar pentru că au vorbit în public despre o campanie. ActiveWatch: sunt presiuni împotriva jurnaliștilor critici

 

Jurnaliștii Alexandru Rusu și Cătălin Gomboș, de la Radioul Public, vor fi cercetați disciplinar pentru că au vorbit public despre o campanie a radioului.

Publicitate

Mai exact, cei doi au acuzat public modul dezechilibrat în care postul public a dus o campanie împotriva ideii de modificare a legii de funcționare și faptul că au fost impuse pe post știri sub standardele profesionale.

CAMPANIA. În primăvara acestui an, pe postul public de radio au fost difuzate mai multe clipuri cu mesajul “Nu distrugeți Radioul”.
Totodată, pe post erau difuzate știri cu personalități care se pronunțau împotria schimbării legii și în favoarea radioului.

Emisiuni speciale au fost difuzate, pe această temă, inclusive la posturile locale. Pentru a dezbate „nocivitatea” modificării Legii 41, la Antena Satelor au fost invitați să comenteze inclusiv șeful Federației Crescătorilor de Bovine Claudiu Frânc sau „vocea fermierilor” - președintele federației Pro Agro, Emil Dumitru.

Detalii despre campanie, aici.

Un spot al campaniei

Cătălin Gomboș a tras semnalul de alarmă în cadrul unei dezbateri, invocând legea avertizorului public. Ulterior, el a vorbit în fața CNA pe același subiect.

„Eu sunt unul dintre jurnaliștii care, în cadrul unei dezbateri organizate de Frontline, am vorbit despre această campanie care se desfășoară în continuare la Radio România. După intervenția noastră, s-a schimbat campania în sensul că dezbaterile au devenit mai echilibrate. Anumite clipuri cu reclame au fost modificate, tăindu-se chiar partea aceea cu Nu distrugeți Radio România”, a spus Gomboș.

Campania în cauză a fost sancționată și de CNA cu comație publică, pentru lipsa de imparțialitate a postului public legată de subiectul schimbării legii de funcționare.

ActiveWatch: Noi presiuni ale conducerii SRR împotriva jurnaliștilor critici

ActiveWatch și mai multe ONG-uri critică decizia Radioului public. “Sunt presiuni împotriva jurnaliștilor critici”, se spune într-o scrisoare deschisă trimisă Preşedintelui României, Prim-ministruluiși președinților Comisiilor Parlamentare de Cultură.

Scrisoarea deschisă:

Vă atragem atenția cu îngrijorare asupra continuării tentativelor de intimidare a jurnaliștilor din cadrul Societății Române de Radiodifuziune prin declanșarea a noi proceduri de cercetare a doi jurnaliști de la Radio România Actualități, Alexandru Rusu și Cătălin Gomboș. Astfel, președintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, a dispus constituirea unei Comisii de cercetare disciplinară prealabilă pentru cei doi jurnaliști, comisie care are posibilitatea să aplice și sancțiuni în baza dreptului muncii.

Comisia de cercetare disciplinară prealabilă are ca obiect o sesizare a unui redactor-șef din cadrul Radio România Actualități cu privire la participarea celor doi jurnaliști la o dezbatere publică și la o ședință a Consiliului Național al Audiovizualului. Atât dezbaterea publică cât și ședința Consiliului Național al Audiovizualului au avut loc după ce, în calitate de avertizori publici, cei doi jurnaliști au reclamat o campanie de ştiri, dezbateri şi spoturi audio demarată de către toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva unei iniţiative parlamentare de modificare a Legii 41/1994 de funcţionare a SRTV şi SRR.

Această campanie a fost amendată de Consiliul Național al Audiovizualului, în integralitatea ei, printr-o somaţie publică aplicată SRR.

Avertizăm asupra faptului că acest caz nu este unul singular, ci face parte dintr-o politică managerială a administraţiei Miculescu.
Amintim că, în data de 11 mai 2016, într-o altă scrisoare deschisă pe care v-am adresat-o, am atras atenția cu privire la o altă procedură de cercetare, de către Consiliul de Onoare al SRR, a jurnaliștilor care au semnalat derapajele profesionale și legale, la sesizarea redactorului-șef responsabil de conținutul editorial al programelor de știri invocate. Consiliul de Onoare al SRR a respins în unanimitate ca nefondate acuzațiile de încălcare a Statutului Jurnalistului SRR.

Conducerea SRR a depus sesizări la Comisia de cercetare disciplinară prealabilă în care este reclamată participarea celor doi jurnaliști la o dezbatere publică, în calitate de avertizori publici, și, respectiv, la răspunsurile date Consiliului Național al Audiovizualului. Consiliul de Onoare al SRR și-a declinat competența și a respins ca tardiv-înaintată sesizarea. O poziție similară a fost adoptată și de Consilierul Etic al SRR care a constatat tardivitatea sesizărilor. Cu toate acestea, președintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, a dispus constituirea Comisiei de cercetare disciplinară prealabilă.

Atragem atenția că, deși avertizorii publici sunt cercetați de mai bine de șase luni, nu a fost făcută publică declanșarea vreunei proceduri în cadrul SRR pentru identificarea celor responsabili de derapajele sancționate de CNA.

Totodată, observăm că în comisia formată din doar trei membri cu drept de vot există un singur jurnalist care, însă, ocupă o poziție de management.
Semnalăm, din nou, faptul că însăşi o asemenea declanşare a cercetării înseamnă o lezare a dreptului la liberă exprimare.

Reiterăm că rolul şi misiunea postului public de radio sunt grav afectate de asemenea practici. Un post public, precum şi libertatea jurnaliştilor de exercitare a profesiei, libertatea opiniilor şi cea de exprimare sunt fundamentale pentru o societate democratică.

Vom urmări în continuare cu maximă atenţie cazul celor doi jurnalişti din Societatea Română de Radiodifuziune şi ne exprimăm disponibilitatea de a-i sprijini şi asista în cazul în care asemenea măsuri abuzive vor continua.

Vă solicităm din nou, având în vedere calitatea în care aţi nominalizat membri în Consiliul de Administraţie al SRR, să identificaţi formele prin care întreaga activitate a managementului Miculescu să fie evaluată, iar drepturile fundamentale ale omului protejate.

Lista rămâne deschisă pentru alte organizații care doresc să se alăture demersului nostru.

Asociația ActiveWatch
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Frontline Club Bucharest
Convenția Organizațiilor de Media
Asociația Ziariștilor Independenți din România (AZIR)
Centrul de Resurse Juridice
Apador-CH
Asociația Pro Democraţia
Freedom House Romania
Sindicatul Unit al Salariaților-Radio România

Citește și:

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu