Skip to main content

Radio România: Ziarişti cercetaţi disciplinar pentru că au vorbit în public despre o campanie. ActiveWatch: sunt presiuni împotriva jurnaliştilor critici

 
Radio România
Radio România

Jurnaliştii Alexandru Rusu şi Cătălin Gomboş, de la Radioul Public, vor fi cercetaţi disciplinar pentru că au vorbit public despre o campanie a radioului.

Publicitate

Mai exact, cei doi au acuzat public modul dezechilibrat în care postul public a dus o campanie împotriva ideii de modificare a legii de funcţionare şi faptul că au fost impuse pe post ştiri sub standardele profesionale.

CAMPANIA. În primăvara acestui an, pe postul public de radio au fost difuzate mai multe clipuri cu mesajul “Nu distrugeţi Radioul”.

Totodată, pe post erau difuzate ştiri cu personalităţi care se pronunţau împotria schimbării legii şi în favoarea radioului.

Emisiuni speciale au fost difuzate, pe această temă, inclusive la posturile locale. Pentru a dezbate „nocivitatea” modificării Legii 41, la Antena Satelor au fost invitaţi să comenteze inclusiv şeful Federaţiei Crescătorilor de Bovine Claudiu Frânc sau „vocea fermierilor” - preşedintele federaţiei Pro Agro, Emil Dumitru.

Detalii despre campanie, aici.

Un spot al campaniei

Cătălin Gomboş a tras semnalul de alarmă în cadrul unei dezbateri, invocând legea avertizorului public. Ulterior, el a vorbit în faţa CNA pe acelaşi subiect.

„Eu sunt unul dintre jurnaliştii care, în cadrul unei dezbateri organizate de Frontline, am vorbit despre această campanie care se desfăşoară în continuare la Radio România. După intervenţia noastră, s-a schimbat campania în sensul că dezbaterile au devenit mai echilibrate. Anumite clipuri cu reclame au fost modificate, tăindu-se chiar partea aceea cu Nu distrugeţi Radio România”, a spus Gomboş.

Campania în cauză a fost sancţionată şi de CNA cu comaţie publică, pentru lipsa de imparţialitate a postului public legată de subiectul schimbării legii de funcţionare.

ActiveWatch: Noi presiuni ale conducerii SRR împotriva jurnaliştilor critici

ActiveWatch şi mai multe ONG-uri critică decizia Radioului public. “Sunt presiuni împotriva jurnaliştilor critici”, se spune într-o scrisoare deschisă trimisă Preşedintelui României, Prim-ministruluişi preşedinţilor Comisiilor Parlamentare de Cultură.

Scrisoarea deschisă:

Vă atragem atenţia cu îngrijorare asupra continuării tentativelor de intimidare a jurnaliştilor din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune prin declanşarea a noi proceduri de cercetare a doi jurnalişti de la Radio România Actualităţi, Alexandru Rusu şi Cătălin Gomboş. Astfel, preşedintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, a dispus constituirea unei Comisii de cercetare disciplinară prealabilă pentru cei doi jurnalişti, comisie care are posibilitatea să aplice şi sancţiuni în baza dreptului muncii.

Comisia de cercetare disciplinară prealabilă are ca obiect o sesizare a unui redactor-şef din cadrul Radio România Actualităţi cu privire la participarea celor doi jurnalişti la o dezbatere publică şi la o şedinţă a Consiliului Naţional al Audiovizualului. Atât dezbaterea publică cât şi şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului au avut loc după ce, în calitate de avertizori publici, cei doi jurnalişti au reclamat o campanie de ştiri, dezbateri şi spoturi audio demarată de către toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva unei iniţiative parlamentare de modificare a Legii 41/1994 de funcţionare a SRTV şi SRR.

Această campanie a fost amendată de Consiliul Naţional al Audiovizualului, în integralitatea ei, printr-o somaţie publică aplicată SRR.

Avertizăm asupra faptului că acest caz nu este unul singular, ci face parte dintr-o politică managerială a administraţiei Miculescu.
Amintim că, în data de 11 mai 2016, într-o altă scrisoare deschisă pe care v-am adresat-o, am atras atenţia cu privire la o altă procedură de cercetare, de către Consiliul de Onoare al SRR, a jurnaliştilor care au semnalat derapajele profesionale şi legale, la sesizarea redactorului-şef responsabil de conţinutul editorial al programelor de ştiri invocate. Consiliul de Onoare al SRR a respins în unanimitate ca nefondate acuzaţiile de încălcare a Statutului Jurnalistului SRR.

Conducerea SRR a depus sesizări la Comisia de cercetare disciplinară prealabilă în care este reclamată participarea celor doi jurnalişti la o dezbatere publică, în calitate de avertizori publici, şi, respectiv, la răspunsurile date Consiliului Naţional al Audiovizualului. Consiliul de Onoare al SRR şi-a declinat competenţa şi a respins ca tardiv-înaintată sesizarea. O poziţie similară a fost adoptată şi de Consilierul Etic al SRR care a constatat tardivitatea sesizărilor. Cu toate acestea, preşedintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, a dispus constituirea Comisiei de cercetare disciplinară prealabilă.

Atragem atenţia că, deşi avertizorii publici sunt cercetaţi de mai bine de şase luni, nu a fost făcută publică declanşarea vreunei proceduri în cadrul SRR pentru identificarea celor responsabili de derapajele sancţionate de CNA.

Totodată, observăm că în comisia formată din doar trei membri cu drept de vot există un singur jurnalist care, însă, ocupă o poziţie de management.
Semnalăm, din nou, faptul că însăşi o asemenea declanşare a cercetării înseamnă o lezare a dreptului la liberă exprimare.

Reiterăm că rolul şi misiunea postului public de radio sunt grav afectate de asemenea practici. Un post public, precum şi libertatea jurnaliştilor de exercitare a profesiei, libertatea opiniilor şi cea de exprimare sunt fundamentale pentru o societate democratică.

Vom urmări în continuare cu maximă atenţie cazul celor doi jurnalişti din Societatea Română de Radiodifuziune şi ne exprimăm disponibilitatea de a-i sprijini şi asista în cazul în care asemenea măsuri abuzive vor continua.

Vă solicităm din nou, având în vedere calitatea în care aţi nominalizat membri în Consiliul de Administraţie al SRR, să identificaţi formele prin care întreaga activitate a managementului Miculescu să fie evaluată, iar drepturile fundamentale ale omului protejate.

Lista rămâne deschisă pentru alte organizaţii care doresc să se alăture demersului nostru.

Asociaţia ActiveWatch
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Frontline Club Bucharest
Convenţia Organizaţiilor de Media
Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România (AZIR)
Centrul de Resurse Juridice
Apador-CH
Asociaţia Pro Democraţia
Freedom House Romania
Sindicatul Unit al Salariaţilor-Radio România

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus