Skip to main content

Radioul public, împotriva eliminării taxei radio-TV: Se știe de când lumea că „cine plătește muzica o și comandă”

 
Radioul public, împotriva eliminării taxei radio-TV: Se știe de când lumea că „cine plătește muzica o și comandă”

„Societatea Română de Radiodifuziune NU susține adoptarea acestei poropuneri legislative”, este reacția conducerii radioului public, ca urmare a deciziei PSD de a elimina taxa radio - TV, printr-un proiect de lege. 

„Majoritatea serviciilor publice de media din Europa sunt finanțate prin plata unor taxe/contribuții ale cetățenilor, iar în țările în care nu există această plată, independența editorială este afectată”, se arată într-o poziție a radioului public, transmisă presei. 

Publicitate

Argumentele postului public

  • La nivelul anului 2015, veniturile din taxa pentru serviciul public de radiodifuziune au fost de 207 milioane de lei, reprezentând 48% din totalul veniturilor societății. Celelalte venituri proprii (publicitate, sponsorizări, concerte, Gaudeamus, prestații, etc) au însumat 24 de milioane de lei. Restul veniturilor de 196 de milioane de lei au fost constituite din alocații de la bugetul de stat, destinate plății serviciilor de transmitere a semnalului radio și respectiv, funcționării Direcției Formații Muzicale, Departamentului Radio România Internațional și Radio România Chișinău. 
  • În contextul celor de mai sus, în cazul în care se anulează taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, efortul financiar suplimentar suportat de bugetul de stat pentru finanțarea Societății Române de Radiodifuziune ar fi de minimum 210 milioane de lei, neluând în calcul cheltuielile de capital, necesare pentru finanțarea investițiilor SRR, estimate la circa 15 milioane de lei. 
  • Nu se poate ignora faptul că taxa radio are ca scop finanțarea activității Radioului Public, ca serviciu public autonom de interes național, independent editorial, astfel că nu putem fi de acord cu cele consemnate în expunerea de motive, referitor la faptul că veniturile vor fi asigurate de la bugetul de stat în numele transparenței și al eficientizării. 
  • Societatea Română de Radiodifuziune trebuie să rămână independentă editorial și financiar, indiferent de partidele aflate la putere și care ne guvernează, taxa radio fiind legătura esențială între cetățeanul plătitor și serviciul public de radio prestat în numele lui și pentru el. 
  • În concluzie, nu suntem de acord cu propunerea legislativă privind eliminarea taxei radio, care odată aplicată va avea rapid ca urmare scăderea calității actului editorial în detrimentul cetățenilor români, aducerea la zero a celor două instituții media publice, încetarea existenței noastre cu satisfacția minoră a unei transparențe și eficiențe la nivel declarativ. 
  • Se știe de când lumea că „cine plătește muzica o și comandă”! Vă rugăm, nu anulați singura legătură între publicul beneficiar și serviciul public de radio. 

Textul integral al Radioului Public, AICI

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Ati uitat sa mentionati ca din banii Radio Romania seful SRR a zburat cu avionul cheltuind peste 110.000 lei +salariul si primele care si le facea lui si familiei de sarbatori si suveniruri din calatorii

Trimite un comentariu