Skip to main content

Cozile la permise şi povestea unei ştiri: de la o postare pe Facebook, la subiect pe toate posturile şi o măsură luată de Guvern

 
Una dintre fotografiile postate de jurnalistul Dorin Chioţea, pe Facebook
Una dintre fotografiile postate de jurnalistul Dorin Chioţea, pe Facebook

Efectul Facebook. Câteva fotografii apărute pe reţeaua de socializare cu cozile interminabile de la serviciul Permise au dus la schimbarea regulilor. Totul a pornit de la jurnalistul Dorin Chioţea, de la Realitatea TV, care a primit câteva fotografii cu coada uriaşă de la serviciul Permise, de la soţul unei colege. Acesta îşi luase o zi de concediu pentru a-şi înmatricula maşina.

Publicitate

Cele două poze făcute de el şi postate apoi de Dorin Chioţea pe pagina de Facebook au fost distribuite de peste 2.900 de ori, dar au dus şi la o reacţie din partea ministrului de Interne, care a decis suplimentarea numărului de angajaţi de la Serviciul Permise.

Dorin Chioţea a povestit pentru Paginademedia.ro cum a ajuns să lanseze „viralul zilei” şi spune că nu se aştepta la reacţii aşa rapide. „Aceasta este o dovadă că oamenilor le pasă de ce-i loveşte în mod direct pe ei, iar jurnalismul trebuie să fie în sprijinul cetăţeanului. Agenda publică trebuie să fie lipsurile cetăţeanului.”, concluzionează el.

Înainte de povestea lui Dorin Chioţea, iată, pe scurt, firul evenimentelor de ieri şi astăzi:

Ieri dimineaţă, jurnalistul Dorin Chioţea a postat pe pagina sa de Facebook două poze de la Înmatriculări auto din Pipera. Sute de oameni erau aşezaţi la cozi, încă de noaptea, deşi ghişeul se deschidea abia la opt.

Cele două poze postate de Chioţea pe pagina sa de Facebook s-au distribuit rapid. Peste 2.900 de share-uri de ieri până astăzi.

Mai departe, pozele au ajuns ştiri pe toate posturile.

Iar astăzi a venit şi rezultatul. Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a decis suplimentarea angajaţilor de la Serviciul Permise (detalii, AICI).

Dorin Chioţea, pentru Paginademedia despre cum a ajuns să lanseze „viralul” zilei. Totul a pornit de la Cristi Solomon, soţul jurnalistei Ramona Solomon, colega de platou a lui Dorin Chioţea, care a mers două zile la rând la coada de la permise.

„Făceam matinalul de ieri şi Ramona Solomon, care e colega mea la matinalul Realitatea TV, tot vorbea de faptul că soţul ei, Cristi Solomon, era în a doua zi pentru depunerea actelor pentru a avea numere provizorii la maşina lor. Fusese în prima zi, a văzut că nu avea loc la coadă şi a doua zi a venit de la şase dimineaţa, pentru ghişeul ce urma să se deschidă la opt. I-am spus să-mi trimită nişte fotografii, să le punem pe Facebook şi să le dăm şi pe post. Am pus primele poze şi am fost şocat când am văzut dimensiunea cozii. Ce nu se vede în poză este că acea coada înconjura clădirea. Era apocaliptică.”, povesteşte el

„Le-am publicat pe la opt fără 20. Apoi colegii au luat decizia să dăm şi pe post, în jurnalul orei opt. Apoi am constat că se rostogoleşte foarte tare chestia respectivă. Foarte multă lume a preluat-o. Dacă vrei să vezi saga prin care trec bieţii oameni în toate procedurile astea legate de autoturisme trebuie să vezi şi comentariile de la postarea mea, e ceva de speriate, din poveştile de acolo.”

De la o postare pe TV şi o ştire la matinal, a ajuns pe toate posturile de ştiri.

Dorin Chioţea: „Am avut discuţii în redacţie pentru că nu ne-am dorit să pară că vrem să ne rezolvăm problemele în acest mod. Dar, în final, am considerat că a fost o chestiune care afectează sute de oameni şi durează de foarte mult timp. E inadmisibil în 2016, când Guvernul spune că se străduieşte să debirocratizeze, dar se întâmplă aşa ceva”.

Se aştepta la un astfel de rezultat?

„Nu mă aşteptam. Mi-a depăşit orice fel de închipuire. Aceasta este o dovadă că oamenilor le pasă de ce-i loveşte în mod direct pe ei, iar jurnalismul trebuie să fie în sprijinul cetăţeanului. Agenda publică trebuie să fie lipsurile cetăţeanului. Ştirile că aveam creştere economică sunt mişto pe hârtie, dar faptul că tu te duci şi plăteşti nişte taxe şi stai la cozi uriaşe ar trebui să conteze mai mult.”

„Statul ca să-ţi ia banii, trebuie să facă acest lucru cât mai uşor posibil, dar ajungi să stai la coadă ca să-i oferi statului banii tăi ca să poată să funcţioneze”, concluzionează jurnalistul.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Adrian Adrian
    Ziaristii din Romania isi descopera rostul pe lume....emotionant!
  • Adi Adi
    Acest individ pe nume Chiotea este cel care a anutat decesul lui Prodan dar tinut neaparat sa accentueze ca este el primul care anunta asa ceva? Si-a demonstrat inca o data ,,caracterul,,.
  • marian marian
    Ceva audiente de aseara , meciul serialul si Jocuri de celebritate . va rugam frumos.
  • Iuli Iuli
    Romania Tv are o noua grafica
  • Antidiasporaiohaniss Antidiasporaiohaniss
    Facebookisti,niște handicapați intelectual,dacă spune un idioți ceva,gata,toată floarea cea vestita de pe face..buuk,sar în aer,idioților, mai puneți pana pe o activitate utila tarii asteia,sau,multi,deja ati taita-o dincolo,atunci,pt.cei din diaspora am un mesaj *** you,idioților.

Trimite un comentariu

sus