Skip to main content

Cozile la permise și povestea unei știri: de la o postare pe Facebook, la subiect pe toate posturile și o măsură luată de Guvern

 
Cozile la permise și povestea unei știri: de la o postare pe Facebook, la subiect pe toate posturile și o măsură luată de Guvern
Una dintre fotografiile postate de jurnalistul Dorin Chioțea, pe Facebook

Efectul Facebook. Câteva fotografii apărute pe rețeaua de socializare cu cozile interminabile de la serviciul Permise au dus la schimbarea regulilor. Totul a pornit de la jurnalistul Dorin Chioțea, de la Realitatea TV, care a primit câteva fotografii cu coada uriașă de la serviciul Permise, de la soțul unei colege. Acesta își luase o zi de concediu pentru a-și înmatricula mașina.

Cele două poze făcute de el și postate apoi de Dorin Chioțea pe pagina de Facebook au fost distribuite de peste 2.900 de ori, dar au dus și la o reacție din partea ministrului de Interne, care a decis suplimentarea numărului de angajați de la Serviciul Permise. 

Publicitate

Dorin Chioțea a povestit pentru Paginademedia.ro cum a ajuns să lanseze „viralul zilei” și spune că nu se aștepta la reacții așa rapide. „Aceasta este o dovadă că oamenilor le pasă de ce-i lovește în mod direct pe ei, iar jurnalismul trebuie să fie în sprijinul cetățeanului. Agenda publică trebuie să fie lipsurile cetățeanului.”, concluzionează el. 

Înainte de povestea lui Dorin Chioțea, iată, pe scurt, firul evenimentelor de ieri și astăzi

Ieri dimineață, jurnalistul Dorin Chioțea a postat pe pagina sa de Facebook două poze de la Înmatriculări auto din Pipera. Sute de oameni erau așezați la cozi, încă de noaptea, deși ghișeul se deschidea abia la opt. 

Cele două poze postate de Chioțea pe pagina sa de Facebook s-au distribuit rapid. Peste 2.900 de share-uri de ieri până astăzi. 

Mai departe, pozele au ajuns știri pe toate posturile. 

Iar astăzi a venit și rezultatul. Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a decis suplimentarea angajaților de la Serviciul Permise (detalii, AICI). 

Dorin Chioțea, pentru Paginademedia despre cum a ajuns să lanseze „viralul” zilei. Totul a pornit de la Cristi Solomon, soțul jurnalistei Ramona Solomon, colega de platou a lui Dorin Chioțea, care a mers două zile la rând la coada de la permise.

„Făceam matinalul de ieri și Ramona Solomon, care e colega mea la matinalul Realitatea TV, tot vorbea de faptul că soțul ei, Cristi Solomon, era în a doua zi pentru depunerea actelor pentru a avea numere provizorii la mașina lor. Fusese în prima zi, a văzut că nu avea loc la coadă și a doua zi a venit de la șase dimineața, pentru ghișeul ce urma să se deschidă la opt. I-am spus să-mi trimită niște fotografii, să le punem pe Facebook și să le dăm și pe post. Am pus primele poze și am fost șocat când am văzut dimensiunea cozii. Ce nu se vede în poză este că acea coada înconjura clădirea. Era apocaliptică.”, povestește el 

„Le-am publicat pe la opt fără 20. Apoi colegii au luat decizia să dăm și pe post, în jurnalul orei opt. Apoi am constat că se rostogolește foarte tare chestia respectivă. Foarte multă lume a preluat-o. Dacă vrei să vezi saga prin care trec bieții oameni în toate procedurile astea legate de autoturisme trebuie să vezi și comentariile de la postarea mea, e ceva de speriate, din poveștile de acolo.”

De la o postare pe TV și o știre la matinal, a ajuns pe toate posturile de știri.  

Dorin Chioțea: „Am avut discuții în redacție pentru că nu ne-am dorit să pară că vrem să ne rezolvăm problemele în acest mod. Dar, în final, am considerat că a fost o chestiune care afectează sute de oameni și durează de foarte mult timp. E inadmisibil în 2016, când Guvernul spune că se străduiește să debirocratizeze, dar se întâmplă așa ceva”. 

Se aștepta la un astfel de rezultat?

„Nu mă așteptam. Mi-a depășit orice fel de închipuire. Aceasta este o dovadă că oamenilor le pasă de ce-i lovește în mod direct pe ei, iar jurnalismul trebuie să fie în sprijinul cetățeanului. Agenda publică trebuie să fie lipsurile cetățeanului. Știrile că aveam creștere economică sunt mișto pe hârtie, dar faptul că tu te duci și plătești niște taxe și stai la cozi uriașe ar trebui să conteze mai mult.”

„Statul ca să-ți ia banii, trebuie să facă acest lucru cât mai ușor posibil, dar ajungi să stai la coadă ca să-i oferi statului banii tăi ca să poată să funcționeze”, concluzionează jurnalistul. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Acest individ pe nume Chiotea este cel care a anutat decesul lui Prodan dar tinut neaparat sa accentueze ca este el primul care anunta asa ceva? Si-a demonstrat inca o data ,,caracterul,,.
  • Facebookisti,niște handicapați intelectual,dacă spune un idioți ceva,gata,toată floarea cea vestita de pe face..buuk,sar în aer,idioților, mai puneți pana pe o activitate utila tarii asteia,sau,multi,deja ati taita-o dincolo,atunci,pt.cei din diaspora am un mesaj *** you,idioților.

Trimite un comentariu