Skip to main content

Petiţie pentru scoaterea România TV şi a Antenei 3 din grilele de cablu. De ce nu este posibil

 
Petiţie pentru scoaterea România TV şi a Antenei 3 din grilele de cablu. De ce nu este posibil

Peste 13.000 de persoane au semnat o petiţie online prin care se cere scoaterea din grila de programe a posturilor Romania TV şi a Antenei 3.

Publicitate

„Având în vedere că în ultima perioadă cele două posturi, România TV şi Antena 3, dezinformează telespectatorii cu intenţia de a-i manipula, iniţiez aceste demers de înaintare a unei solicitări colective către furnizorii de servicii de televiziune de scoatere a acestor 2 posturi din grila de programe. Refuz să mai am în grila de programe 2 posturi TV mincinoase”, spun iniţiatorii petiţiei.

Dacă firmele de cablu ar scoate cele două televiziuni din grilele de cablu, ar încălca legea. Antena 3 şi România TV sunt în lista must carry, a posturilor care trebuie obligatoriu preluate de către companiil de cablu (acest principiu nu se aplică televiziunii prin satelit (DTH), cum ar fi platformele Digi, Dolce sau FocuSat)

Mai precis, orice televiziune licenţiată în România poate depune la CNA o cerere prin care se declară „liber la retransmisie”. La începutul fiecărui an, CNA publică pe site „lista must carry”, în care posturile care s-au declarat libere la retransmisie sunt ordonate după audienţa anuală (lista pe 2016, AICI). La acestea se adaugă şi posturile TVR, dar şi TV5.

Cabliştii sunt obligaţi să le preia în grilele lor, în limita a 25% din numărul total de servicii. Cu alte cuvinte, dacă în pachetul unei televiziuni sunt 100 de posturi, 25 sunt din lista must carry.

Ce este principiul „must carry”
Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.
Ce spune articolul 82:
„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • doar eu doar eu
    @Mihai Cum poți sa le sterge ca eu nu stiu cum?
  • doar eu doar eu
    @costy acum serios?! vad ca esti fan antena3/romania tv dar aici e un inconviement.Asta a aparut dupa ce a aparut duminică seara la aceste 2 posturi.Am vazut si eu,din întâmplare.
    Antena 3 na,asa sunt ei,mai exagereaza[desi nu foarte des (nu le țin partea deloc)] dar Romania TV zilnic,spune chestii destul de deranjante si cam paralele de adevar la partea politica.Solutia nu e,acum,închiderea,ci amenzi grase sa nu le poate plăti 1 an întreg.
    petitia a fost facuta deoarece lumea a fost indignată de abordarea posturilor fata de protestele de duminică seara.Si,in anumite cazuri,au de ce!
  • enervantul enervantul
    băi analfabeţi cu mouse in mână, cum dracu sunteţi democraţi şi de orientare vestică? Păi asta e "democraţia "pe care vrea să o instaureze forţele de dreapta dacă îţi spui un punct de vedere şi diferă de a altora ...gata ... ameninţările cu CNA,cenzura, DNA,bătaia,puşcăria etc.....Democraţilor de dreapta vreţi o singură televiziune,o singură idee ,o singură părere şi un singur partid .Vreţi să închideţi televiziunile să băgaţi oameni în puşcărie fără judecată ,chiar să-i împuşcaţi în cap.. Impartialilor? ptr voi aştia " de dreapta " DNA ptr unii mumă ,ptr unii poliţai.....VOTUL este esenta democratiei. Forţele aşa zise " de dreapta"au o problemă: voturile primite de ei sunt corecte, inteligente iar ale celorlalti sunt manipulare, fraudă, prostie, comunism, idioţenie...asta e democraţia la care "marjează" "forţele de dreapta",dacă ai altă opinie...decât a lor...au o "vastă"cultură care sunt un "un monument de modestie”.. îmi dau seama din modul de exprimare ,de calitatea umană şi de "vasta"cultură a celor de "dreapta,care sunt un "un monument de modestie”
  • Lucian Lucian
    Intr-o tara normala nu interzici niste posturi TV. Intr-o tara normala exista CNA-uri care isi fac treaba si mai ales nu lipsesc de la sedinte. Intr-o tara normala, membrii CNA-ului nu sunt pusi politic in functii si isi fac treaba transparent. Intr-o tara normala astfel de televiziuni nu cred ca-si permiteau sa incaseze atea amenzi cate meritau aceste televiziuni manipulatoare.
  • Mihai Mihai
    De ce nu isi sterge fiecare postul din grila daca nu le place? Argumentul "vreau interzicerea ca spun stiri false" este comentabil, adevarul este doar in ochii privitorului, fiecare considera adevar ceea ce ii place lui. Asa poate fi interzis si History HD ca Pawn Stars e fake sau Digi Sport ca meciurile de fotbal sunt trucate. Ar trebui sa inteleaga lumea ca cel mai rau este interzicerea unui post tv, asta inseamna cenzura. Daca nu iti place ceva, poti schimba...
  • Brutus Brutus
    :))))) N-ui așa că e de râsul curcilor? Să faci o petiție pentru scoaterea unor posturi TV din grilă :))))))
    Râsul râșilor. Iar semnatarii petiției sunt cei care au protestat împotriva OUG grațierii. Eu ăstora le-aș interzice să aprindă aragazul sau să folosească centrala de încălzire.
  • costy costy
    Ce sa le ceri unor,***,,,imi pare rau,dar cei care semneaza o astfel de petitie,nu pot,fi numiti decat niste inculti,indobitoci de B1tv,de Realitateatv,de Digitv etc.,habar nu au pe ce lume traiesc,***i!
  • Andreea Andreea
    Daca sunteti asa multi comutati fratilor din telecomanda pe Digi 24 sa le creasca si lor audienta sa nu mai aiba Disbey Channel dublu audienta zilnic decat ei.
  • radu radu
    sa fie amendati de CNA
  • Cristian Popescu Cristian Popescu
    Nu este posibilă scoaterea unor posturi din rețelele de cablu prin genul acesta de petiție,
    - există însă în cazul unor abuzuri posibilitatea ca postul de televiziune să fie sancționat de către CNA,
    - există precedentul OTV,

    .
  • dana dana
    *** Au murit oameni la Revolutie pt libertate, pt dreptul la parere, la libertatea cuvantului, pt ca voi, niste *** sa veniti cu interzisul? Nu va convine, nu va uitati!!! Dar la cat de *** sunteti, nu v-ati dat seama ca televizorul are in dotare telecomanda? Sau nu v-ati dat seama cum functioneaza? Si detineti voi adevarul? Stiti voi cine minte si cine spune adevarul? Ce va califica? Rusine sa va fie!!!
  • Cineva Cineva
    mersi de informare, gata, am semnat si eu :)
  • Anonim Anonim
    sa scoata România TV și Antena 3 de la DIGI RDS si sa bage Travel Mix si Alfa Omega Tv ca aceste posturi care sunt tot MUST CARRY si cu adevarat utile , nu sunt in Brasov pe analog digital si satelit ; de ce doar porcari de canale romanesti MUST CARRY sunt obligatoriu in toata tara iar altele cu mult mai bune nu sunt bagat ; si ar mai trebui si o petitie pentru a scoate din toate orasele toate posturile locale din fiecare judet si sa le bage sau sa ramana doar pe antenna ( DVB T2 ) ca din cauza asta nu intra pe cablu mai multe posturi europene diverse etc .
  • Claudiu Claudiu
    Să facem o petiție să-l demitem pe omul cu șapte case luate prin hoție așa spune instanța, suntem o nație de *** ne razvratim când nu trebuie si ieșim din casă ca niște roboți, de ce nu ați ieșit din casă atunci când oameni nevinovați au fost condamnați pe nedrept (cazul Rarinca, cazul Berbeceanu etc) ne-am de ***!
  • Sandu Sandu
    Prostovani cred că ar fi bine să va uitati numai la TVR1

Trimite un comentariu

sus