Skip to main content

Petiție pentru scoaterea România TV și a Antenei 3 din grilele de cablu. De ce nu este posibil

 
Petiție pentru scoaterea România TV și a Antenei 3 din grilele de cablu. De ce nu este posibil

Peste 13.000 de persoane au semnat o petiție online prin care se cere scoaterea din grila de programe a posturilor Romania TV și a Antenei 3.  

„Având în vedere că în ultima perioadă cele două posturi, România TV și Antena 3, dezinformează telespectatorii cu intenția de a-i manipula, inițiez aceste demers de înaintare a unei solicitări colective către furnizorii de servicii de televiziune de scoatere a acestor 2 posturi din grila de programe. Refuz să mai am în grila de programe 2 posturi TV mincinoase”, spun inițiatorii petiției. 

Publicitate

Dacă firmele de cablu ar scoate cele două televiziuni din grilele de cablu, ar încălca legea. Antena 3 și România TV sunt în lista must carry, a posturilor care trebuie obligatoriu preluate de către companiil de cablu (acest principiu nu se aplică televiziunii prin satelit (DTH), cum ar fi platformele Digi, Dolce sau FocuSat)

Mai precis, orice televiziune licențiată în România poate depune la CNA o cerere prin care se declară „liber la retransmisie”. La începutul fiecărui an, CNA publică pe site „lista must carry”, în care posturile care s-au declarat libere la retransmisie sunt ordonate după audiența anuală (lista pe 2016, AICI). La acestea se adaugă și posturile TVR, dar și TV5.

Cabliștii sunt obligați să le preia în grilele lor, în limita a 25% din numărul total de servicii. Cu alte cuvinte, dacă în pachetul unei televiziuni sunt 100 de posturi, 25 sunt din lista must carry.  

Ce este principiul „must carry”
Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, și prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice și posturile private aflate sub jurisdicția României, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat și operatorilor DTH.
Ce spune articolul 82:
„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență.”

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Nu te-ai săturat ba *** ,,G,,de manipulări.deschide_ti neuronii și nu mai comenta ce nu înțelegi cu mintea ta aia creata.Ori ești prost ori ești pesedist.Vorbesti de democrație,dar nu știi ce este!
 • Sunt convins ca nu e normal si legal sa suspenzi o televiziune printr-o petitie,nu e democratic,pot folosi telecomanda,dar imi pot exprima dezgustul si in acest mod. E democratic?Cred ca asta e sensul acestei petitii.Am semnat-o !
 • I-am sters din lista de programe, am trimis cerere operatorilor de cablu sa le scoata din grila pentru ca nu le doresc. Conteaza foarte mult sa trimiteti si voi cerere operatorilor de cablu pentru ca vor resimti atunci cand vor negocia televiziunile respective cu operatorii de cablu. 5000 de cereri inseamna bani mai putini pentru cele 2 televiziuni conduse de penali.
 • penibilii astia care cer o asemenea ineptie demonstreaza cu varf si indesat ca neuronii lor lipsesc cu desavarsire! cine ii tine pe acesti deontologi sa nu-si scoata singuri din grila orice post de televiziune doresc? dar ce, suntem fascisti sau comunisti sa ne uitam iar la TVR doar? care e democratia daca cenzuram presa si libertatea de exprimare?
 • Problema e alta. Da, noi, oamenii educaţi şi cultivaţi, care bântuim p-acilea, pe net, avem telecomanda. Dar sutele de mii de oameni cu o pregătire precară şi care nu ştiu să discearnă adevărul de manipulare? Să nu uităm că aşa au câţigat alegerile unele partide.
  Da, nu trebuie interzise televiziunile (ar deveni martiri), ar trebui să avem o populaţie educată, dar asta mai durează. Deci soluţia nu este simplă şi este de durată.
 • Stați un pic și nu minati, CNA este și el controlat ce credeți (de cine habar nu am ) .în ROMÂNIA nu va fi bine nici la paștile cailor. nu puteți înțelege asta (ce naște din pisica șoareci maninca )
 • Si dacă chestia cu petiția merge, de ce să ne oprim aici? Mai încolo scoatem și Taraf, Duna și Trinitas....și pe rând și pe celelalte care nu ne plac....Si rămânem la telejurnalul de ora 8 la Tvr și la bulgari dacă avem ligheane-n geam...Ca-n democrația dinainte, și nici nu mai plătim la cablu...Leka noști, deța..
 • Ma mira faptul ca persoanele afectate de dezinformarile de la unele televiziuni nu dau in judecata respectivele posturi. Daca s-ar constata dezinformari, cei ce la raspandesc ar fi sanctionati, in functie de gravitatea faptelor, si s-ar diminua fenomenul.
 • În 1989 am ieșit în stradă pentru libertate. Mi-a ajuns cenzura. Cui nu-i place să nu se uite. Eu nu cer închiderea Canal D. Consider că manipulează. Simplu. Nu mă uit. Mai mult, nici nu mă interesează ce programe au. Dar dacă va vrea cineva să scoată Canal D din grila de programe, o voi susține pe soția mea la proteste.
 • Un post de televiziune, când cere o autorizaţie de emisie, automat el se angajează să facă informare NU dezinformare! Acum, veţi zice cine are dreptul să decidă dacă o ştire este informare sau dezinformare? NOI!; NOI ÎN NUMĂR SUFICIENT DE MARE!; NOI DEMONSTRÂND ÎN FAŢĂ LA instituţia(?) de 2 bani cna, CARE NU FACE DIFERENŢĂ ÎNTRE INFORMARE ŞI DEZINFORMARE!!!
 • Soluția este foarte simplă și la îndemâna oricui: cui nu-i convin aceste două posturi sau oricare altele, să folosească telecomanda!

Trimite un comentariu