Skip to main content

Petiţie pentru scoaterea România TV şi a Antenei 3 din grilele de cablu. De ce nu este posibil

 
Petiţie pentru scoaterea România TV şi a Antenei 3 din grilele de cablu. De ce nu este posibil

Peste 13.000 de persoane au semnat o petiţie online prin care se cere scoaterea din grila de programe a posturilor Romania TV şi a Antenei 3.

Publicitate

„Având în vedere că în ultima perioadă cele două posturi, România TV şi Antena 3, dezinformează telespectatorii cu intenţia de a-i manipula, iniţiez aceste demers de înaintare a unei solicitări colective către furnizorii de servicii de televiziune de scoatere a acestor 2 posturi din grila de programe. Refuz să mai am în grila de programe 2 posturi TV mincinoase”, spun iniţiatorii petiţiei.

Dacă firmele de cablu ar scoate cele două televiziuni din grilele de cablu, ar încălca legea. Antena 3 şi România TV sunt în lista must carry, a posturilor care trebuie obligatoriu preluate de către companiil de cablu (acest principiu nu se aplică televiziunii prin satelit (DTH), cum ar fi platformele Digi, Dolce sau FocuSat)

Mai precis, orice televiziune licenţiată în România poate depune la CNA o cerere prin care se declară „liber la retransmisie”. La începutul fiecărui an, CNA publică pe site „lista must carry”, în care posturile care s-au declarat libere la retransmisie sunt ordonate după audienţa anuală (lista pe 2016, AICI). La acestea se adaugă şi posturile TVR, dar şi TV5.

Cabliştii sunt obligaţi să le preia în grilele lor, în limita a 25% din numărul total de servicii. Cu alte cuvinte, dacă în pachetul unei televiziuni sunt 100 de posturi, 25 sunt din lista must carry.

Ce este principiul „must carry”
Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.
Ce spune articolul 82:
„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gabriela Gabriela
    Romania tv si Antena 3 sunt televiziuni care ar trebuii sa -si piarda licenta pentru milioanele de minciuni pe care le imprastie . CNA e prea slab sau inexistent!
  • VASILE HARTAN VASILE HARTAN
    Nu sunt televiziuni de stiri, sunt doar niste cocine securistoide care deformeaza continutul informatiei.
  • Firan  Emilian Firan Emilian
    Nu te-ai săturat ba *** ,,G,,de manipulări.deschide_ti neuronii și nu mai comenta ce nu înțelegi cu mintea ta aia creata.Ori ești prost ori ești pesedist.Vorbesti de democrație,dar nu știi ce este!
  • Zbughin Romeo Zbughin Romeo
    Sunt convins ca nu e normal si legal sa suspenzi o televiziune printr-o petitie,nu e democratic,pot folosi telecomanda,dar imi pot exprima dezgustul si in acest mod. E democratic?Cred ca asta e sensul acestei petitii.Am semnat-o !
  • Iulika Iulika
    I-am sters din lista de programe, am trimis cerere operatorilor de cablu sa le scoata din grila pentru ca nu le doresc. Conteaza foarte mult sa trimiteti si voi cerere operatorilor de cablu pentru ca vor resimti atunci cand vor negocia televiziunile respective cu operatorii de cablu. 5000 de cereri inseamna bani mai putini pentru cele 2 televiziuni conduse de penali.
  • mishu mishu
    penibilii astia care cer o asemenea ineptie demonstreaza cu varf si indesat ca neuronii lor lipsesc cu desavarsire! cine ii tine pe acesti deontologi sa nu-si scoata singuri din grila orice post de televiziune doresc? dar ce, suntem fascisti sau comunisti sa ne uitam iar la TVR doar? care e democratia daca cenzuram presa si libertatea de exprimare?
  • Nicolae Coman Nicolae Coman
    Problema e alta. Da, noi, oamenii educaţi şi cultivaţi, care bântuim p-acilea, pe net, avem telecomanda. Dar sutele de mii de oameni cu o pregătire precară şi care nu ştiu să discearnă adevărul de manipulare? Să nu uităm că aşa au câţigat alegerile unele partide.
    Da, nu trebuie interzise televiziunile (ar deveni martiri), ar trebui să avem o populaţie educată, dar asta mai durează. Deci soluţia nu este simplă şi este de durată.
  • Jinariu Cornel Jinariu Cornel
    Stați un pic și nu minati, CNA este și el controlat ce credeți (de cine habar nu am ) .în ROMÂNIA nu va fi bine nici la paștile cailor. nu puteți înțelege asta (ce naște din pisica șoareci maninca )
  • M0sh0o M0sh0o
    Si dacă chestia cu petiția merge, de ce să ne oprim aici? Mai încolo scoatem și Taraf, Duna și Trinitas....și pe rând și pe celelalte care nu ne plac....Si rămânem la telejurnalul de ora 8 la Tvr și la bulgari dacă avem ligheane-n geam...Ca-n democrația dinainte, și nici nu mai plătim la cablu...Leka noști, deța..
  • Vecinul Vecinul
    Ma mira faptul ca persoanele afectate de dezinformarile de la unele televiziuni nu dau in judecata respectivele posturi. Daca s-ar constata dezinformari, cei ce la raspandesc ar fi sanctionati, in functie de gravitatea faptelor, si s-ar diminua fenomenul.
  • Nagy Elemer Nagy Elemer
    În 1989 am ieșit în stradă pentru libertate. Mi-a ajuns cenzura. Cui nu-i place să nu se uite. Eu nu cer închiderea Canal D. Consider că manipulează. Simplu. Nu mă uit. Mai mult, nici nu mă interesează ce programe au. Dar dacă va vrea cineva să scoată Canal D din grila de programe, o voi susține pe soția mea la proteste.
  • ilie andrei ilie andrei
    Un post de televiziune, când cere o autorizaţie de emisie, automat el se angajează să facă informare NU dezinformare! Acum, veţi zice cine are dreptul să decidă dacă o ştire este informare sau dezinformare? NOI!; NOI ÎN NUMĂR SUFICIENT DE MARE!; NOI DEMONSTRÂND ÎN FAŢĂ LA instituţia(?) de 2 bani cna, CARE NU FACE DIFERENŢĂ ÎNTRE INFORMARE ŞI DEZINFORMARE!!!
  • Dorel Dorel
    Soluția este foarte simplă și la îndemâna oricui: cui nu-i convin aceste două posturi sau oricare altele, să folosească telecomanda!
  • Geo Geo
    Semnat! Multumesc pentru informare,
  • Adi Adi
    Pt Brutus..te vezi un *** in oglinda?

Trimite un comentariu

sus