Skip to main content

Realitatea TV, 15.000 de lei amenda, pentru cazul Black Cube. Membru CNA catre Rares Bogdan: Vi se pare ca CNA este institutie politizata?

 
Realitatea TV, 15.000 de lei amenda, pentru cazul Black Cube. Membru CNA catre Rares Bogdan: Vi se pare ca CNA este institutie politizata?

Realitatea TV, amendata pentru dezbaterea pe cazul Black Cube. Rares Bogdan: "in emisiunea respectiva s-a derapat". CNA a amendat postul Realitatea TV cu 15.000 de lei pentru o editie a emisiunii Jocuri de Putere din luna octombrie in care s-a discutat despre cazul Black Cube si despre Daniel Dragomir, fost colonel SRI cercetat in acest dosar. Rares Bogdan a reprezentat postul in sedinta de azi a Consiliului.

Publicitate

Amenda de 15.000 de lei a fost propusa de Radu Calin Cristea si a fost votata de sase din cei opt membri prezenti: Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Rasvan Popescu, Radu Calin Cristea si Laura Georgescu.

Impotriva au votat Dorina Rusu si Viorel Vasile Buda. Reamintim că în şedinţa de astăzi au absentat Valentin Jucan, Florin Gabrea şi Orsolya Borsos, care sunt în concediu.

A mai existat o propunere de sanctionare de 5.000 de lei, propusa de Dorina Rusu, dar nu a mai fost supusa votului.

Postul Realitatea TV a fost reprezentat in sedinta de azi de Rares Bogdan, moderatorul emisiunii Jocuri de Putere, cea care a fost vizata de sesizarea de la CNA. Acesta a recunoscut ca “s-a derapat” in respectiva emisiune si ca a fost vorba de o emisiune de pamflet, dar care nu a fost marcata ca atare.

“Nu pledez ca la tribunal vinovat dar am venit pe o speta care nu imi este deloc avantajoasa pentru ca in emisiunea respectiva s-a derapat si nu a fost trecut pe ecran marcajul ‘pamflet’”, a spus Rares Bogdan.

Radu Calin Cristea a spus ca Realitatea TV este postul cu cel mai violent comportament fata de CNA, indeosebi fata de anumite persoane din Consiliul.

“Realitatea TV este radiodifuzorul care are comportamentul cel mai violent la adresa CNA”, a spus acesta.

Radu Calin Cristea:

“Cred ca pot sa imi permit sa fiu extrem de deschis in dialog si cu cartile pe fata. Aceasta eleganta, invitatie la dialog pe care nu o contest si care mi se pare ca vine intr-o comunicare extrem de normala intre un radiodifuzor si o institutie a statului este ok, numai ca ea dureaza numai de cand dumneavoastra intrati pe usa si pana cand iesiti.

Realitatea TV, si o spun cu voce tare si cu regret, este radiodifuzorul care are comportamentul cel mai violent inclusiv la nivel de limbaj obscen, trivial, la adresa CNA, in special cu tinte catre anumite persoane. Deci hai sa nu mai mergem dupa fandoseala ca relatia este cea care este.”

Mai mult, acesta l-a intrebat pe Rares Bogdan daca are impresia ca CNA este un mediu politizat, in contextul in care acesta din urma si-a manifestat de mai multe ori teama ca CNA ar vrea sa inchida postul Realitatea TV pe considerente politice. In replica, Rares Bogdan a raspuns ca nu crede asta si spera sa ramana asa.

Radu Calin Cristea:

“Vi se pare ca CNA este institutie politizata? Si daca da, dati un exemplu.”

Rares Bogdan:

“Nu sunteti politizati, sunteti pusi politic multi dintre dumneavoastra dar eu sper sa stati departe de presiunile politice, de oamenii din conducerile partidelor.”

Radu Calin Cristea:

Si atunci de ce va mai speriati?

Rares Bogdan:

“Pentru ca ii cunosc si stiu de ce sunt cababili.”

Rasvan Popescu i-a recomandat lui Rares Bogdan ca alta data sa fie mai atent pe viitor in ceea ce priveste declaratiile legate de inchiderea postului de catre CNA, mentionand ca, “in situatii din astea, mai ales ca ele survin pe fondul protestelor si dumneavoastra spuneati ca noi o sa inchidem postul, trebuie mult mai multa acuratete”.

Rasvan Popescu:

“Va dati seama ca macar acum e usor de vazut ca nimeni nu a propus nico inchdiere de emisie. In situatii din astea, mai ales ca ele survin pe fondul protestelor si dumneavoastra spuneati ca noi o sa inchidem postul, trebuie mult mai multa acuratete si mult mai multa atentie. Dupa cum s-a vazut nu exista lucrurile astea. Sunt umbre pe pereti si cu atat mai mult trebuie date jos cu atat mai repede posibil. Si cred ca trebuie lamurit si cred ca pana acum v-ati lamurit ca nu exista intentii de tipul asta.”

Monica Gubernat a avut si ea un dialog cu Rares Bogdan, despre titulatura de “infractor” pe care acesta i-a pus-o lui Daniel Dragomir in emisiunea din octombrie.

Monica Gubernat:

“De ce ii considerati infractori din moment ce nu exista o decizie irevocabila? Trebuie sa existe, mai ales in media, prezumtia de nevinovatie. Si vreau sa va aduc aminte incluziv preocuparea dumneavoastra, eu am considerat-o exagerata, vizavi de conditiile din puscarii, cand ati atacat fosrte mult ANP-ul.”

Rares Bogdan:

“Si in cazul Realitatea TV si in cazul celorlalte mijloace de informare, cred ca e o usoara exagerare in momentul acesta, dar daca ajuns sa vorbeasca ministrul Justitiei, prim ministrul, presedintele Romaniei, presedintii partidelor, presedintii Camerelor in Parlament mai mult de drepturile puscariasilor si mai putin de drepturile batranilor si copiilor probabil inspre asta se indreapta societatea.”

Monica Gubernat:

“Dar nu noi punem verdictele, nici presa nici CNA.”

Rares Bogdan:

Din pacate nu am cum sa va contrazic. Din pacate punem de prea multe ori verdicte si pe care nu mai avem cum sa le ridicam dupa.

Cand eu am fost la DNA ca martor intr-un caz absurd, pe televiziuni, pentru ca era nu doar concurenta, era o batalie politica, pe Romania TV, Antena 3 ai B1 TV eram direct arestat, dormeam direct la DNA in beciuri, era dus in catuse, asta e.”

Monica Gubernat:

“De ce nu ati facut sesizari?”

Rares Bogdan:

“Pentru ca doar prin intelegere cu reprezentantii radiodifuzorilor, cu dumneavoastra, cu reprezentantii DNA, cu modificarea unor chestiuni care tin de plimbarea prin fata scarilor de acolo, trebuie sa aiba loc o discutie si intre cei care au astazi bilantul si intre radiodifuzori, cu toate derapajele sau exagerarile radiodifuzorilor.”

Radu Herjeu a intervenit si el in dialogul celor doi spunand ca “nu are nimeni aici nicio problema cu abordarea subiectului Dragomir. Nimeni, pentru ca niciunul dintre noi cred ca nu are nicio treaba cu domnul Dragomir”. Acesta a obiectat si la faptul ca Rares Bogdan a justificat evenimentele din emisiunea vizata ca fiind pamflet

Radu Herjeu:

“In fiecare tara civilizata exista o singura institutie care pune pecetea de infractor. In momentul in care intr-o emisiune de televiziune altcineva in afara de aceasta instanta pune aceasta pecete e o problema. Faptul ca s-a intamplat asta e o greseala. Dumneavoastra spuneti ca a fost un pamflet.

Dati-mi voie sa va spun ca in momentul in care folosesti expresii urate, iertati-ma, nu stiu unde ati vazut dumneavoastra astfel de pamflet. Pamfletul de bayeaya pe ironii, pe sarcasm, nu pe injurii.”

“Nu am intervenit suficient in acea emisiune, nu sunt de acord cu acest limbaj, nu am cum sa va contrazic”, a raspuns Rares Bogdan.

Monica Gubernat si Rares Bogdan au avut un dialog si despre sedinta informala pe care CNA a organizat-o acum doua saptamani cu reprezentantii posturilor de stiri si de la care omul postului Realitatea TV a lipsit.

Monica Gubernat:

“Am incercat sa avem acest gen de discutii dar din pacate reprezentantii postului dumneavoastra nu au ajuns si au ajuns niste informatii absolut eronate la dumneavoastra. Sincer eu nu am vazut scuzele.”

Rares Bogdan:

“Eu am vorbit despre acel episod, o sa mai vorbesc, dar stiti cum e? Am auzit ca a fost invitata oficial colega mea Lavinia Sandru. Initial am pus mana pe telefon sa o sun deloc prietenos dar spre deosebire de alte dati am intrebat de ce s-a intamplat asta. In momentul in care i s-a intamplat incidentul nefericit, cu tatal care a fost internat in spital la Cluj, cred ca nu s-a mai gandit la CNA si la sedinta informala.”

In cadrul emisiunii Jurnal de Politician din data de 25 octombrie 2016 Rares Bogdan, impreuna cu o serie de invitati a vorbit despre operaţiunea Black Cube, prin care s-a incercat spargerea emailurilor sefei DNA Laura Codruţa Kovesi. In aceasta operaţiune în care au fost implicate, conform anchetei, oameni din serviciile secrete din ţară şi străinătate. Mai mult, acestia au discutat despre Daniel Dragomir, fost colonel SRI cercetat in dosarul Black Cube.

Articolele pentru care Radu Calin Cristea a propus amenda de 15.000 de lei sunt: articolul 3, alin 2 din Legea Audiovizuala, articolele 64, alineatul 1, punctul a, 40, alineatul 3 si articolul 30 din Codul Audiovizual.

Articolul 3 din Legea Audiovizualului, privind informarea corecta

(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Articolul 64 din Codul Audiovizual, cu privire la distinctia dintre fapte si opinii.

(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

Articolul 40 din Codul Audiovizual, referitor la interventia moderatorului

(3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Articolul 30 din Codul Audiovizual, cu referire la respectarea dreptului la propria imagine.

Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mm Mm
    Oricum nu platesc amenda pentru ca deja stiu ca nu mai pot rezista mult fara declararea falimentului. Nu cred ca mai prind toamna.

Trimite un comentariu

sus