Skip to main content

Google a dat startul la a treia rundă de finanţare pentru proiecte jurnalistice online. Au mai rămas 99 de milioane de euro

 
Google a dat startul la a treia rundă de finanţare pentru proiecte jurnalistice online. Au mai rămas 99 de milioane de euro

Google a pornit cea de-a treia rundă de înscrieri în proiectul Digital News Initiative Innovation Fund (DNI), de finanţare a unor proiecte originale din domeniul jurnalismului digital. Până acum, au fost finanţate proiecte în valoare cumulată de 51 de milioane de euro, dintre care aproape un milion pentru proiecte din România, anunţă reprezentanţii companiei.

Publicitate

„În această etapă, participanţii sunt încurajaţi să exploreze noi arii de monetizare, pentru a găsi noi surse de finanţare a industriei media şi jurnalismului”, anunţă compania.

Ce spun reprezentanţii Google despre propuneri: Proiectele pot să fie foarte experimentale, însă trebuie să aibă obiective foarte precise şi un conţinut digital semnificativ. Nu este obligatoriu să utilizeze produse şi servicii Google. Proiectele de succes trebuie să fie inovative şi să aibă un impact pozitiv asupra jurnalismului digital original şi viitorului acestui domeniu.

Data-limită pentru înscrieri este 20 aprilie 2017. Proiectele se depun în limba engleză site-ul Digital News Initiative. Câştigătorii celei de-a treia runde de finanţări vor fi anunţaţi la începutul verii.

În cele două runde precendente, 252 de proiecte de jurnalism digital din 27 de ţări au primit finanţare, în valoare cumulată de 51 de milioane de euro.

Prin DNI, Google vrea să atragă proiecte care să reflecte un nou model de jurnalism digital, să sprijine dezvoltarea de noi modele de business sau să schimbe modul în care utilizatorii consumă ştiri în mediul digital.

Innovation Fund se adresează publicaţiilor, jucătorilor exclusiv online, start-up-urilor, parteneriatelor sau indivizilor din Uniunea Europeană sau ţările EFTA (European Free Trade Association).

Google pune la bătaie trei tipuri de finanţări:

  • Proiecte prototip: Se adresează organizaţiilor şi indivizilor care întrunesc termenii şi condiţiile impuse de Google şi care solicită finanţări de până la 50.000 EUR. Acest pachet este dedicat proiectelor care se află în stadiu incipient li care au nevoie de fafinare şi confirmare. Proiectele prototip sunt prioritare în programul DNI şi beneficiază de finanţare 100%.
  • Proiecte de nivel mediu: Se adesează oricărei organizaţii care îndeplineşte termenii şi condiţiile impuse de Google şi solicită până în 300.000 EUR. Sunt acceptate solicitări de finanţare în proporţie de 70% din costul total al proiectului.
  • Proiecte mari: Se adesează oricărei organizaţii care îndeplineşte termenii şi condiţiile impuse de Google şi solicită peste 300.000 EUR. Sunt acceptate solicitări de finanţare în proporţie de 70% din costul total al proiectului. Valoare finanţării este de maximum 1 milion euro.

Excepţie de la acest prag de 1 milion euro pot face marile proiecte colaborative, cum ar fi: internaţionale, multi-sector, care implică numeroase organizaţii sau care aduc un beneficiu semnificativ noului ecosistem.

Selecţia iniţială a proiectelor va fi făcută de o echipă compusă dintr-un mix de oameni din industria media şi specialişti Google. Fiecare proiect analizat va trebui să respecte termenii şi condiţiile, să aducă inovaţie şi să aibă impact

Această echipă de analiză preliminară va face ulterior recomandări faţă de finanţarea proiectelor-prototip sau medii către Consiliul Innovation Fund, care va supraveghea procesul de selecţie.În cazul proiectelor mari, Consiliul va fi cel care va hotărî. Componenţa Consiliului, aici.

Până acum, în România au primit finanţare cinci proiecte, în valoare totală de aproape 1 milion de euro.

În prima rundă a finanţărilor, două proiecte au reuşit să atragă fonduri de la Google, în valoare cumulată de 100.000 de euro:

  • Ziarul Gazeta Sporturilor, cu proiectul “JURNALISPORT: A marketplace for news”.
  • Start-up-ul ZA Cloud din Cluj-Napoca, specializat în tehnologii software care folosesc inteligenţă artificială. Detalii despre proiecte, pe Paginademedia.ro.

În cea de-a doua rundă, trei proiecte româneşti au reuşit să atragă fonduri, în valoare totală de 850.000 de euro:

  • Rise Project - Corruption Pattern Reporting/ CPR
  • Centrul pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI) - Liquid investigations CRJI
  • Journalism Development Network (Organized Crime and Corruption Reporting Project) - O platformă „la cheie” pentru echipele de investigaţie. Detalii despre cele trei proiecte, pe Paginademedia.ro.

Fondul de Inovare Digital News Initiative a fost demarat în anul 2015 de Google, în parteneriat cu un grup de organizaţii media din Europa, şi s-a dezvoltat într-un ecosistem cu peste 180 de parteneri, care colaborează pentru sprijinirea jurnalismului de calitate cu ajutorul tehnologiei şi inovaţiei.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus