Skip to main content

Pleacă de la În Premieră ca să fie „Agentul Verde". De la Antena 3, la un ONG de mediu

 
Pleacă de la În Premieră ca să fie „Agentul Verde". De la Antena 3, la un ONG de mediu

Un reporter al emisiunii În Premieră cu Carmen Avram părăseşte echipa programului de la Antena 3, după şapte ani. Andrei Ciurcanu pleacă din televiziune, la un ONG de mediu.

Publicitate

Mai exact, fostul reporter va fi Head of Investigations la ONG-ul Agent Green (Agentul Verde).

Andrei Ciurcanu a fost în echipa În Premieră din octombrie 2010, încă înainte de startul emisiunii (care a avut prima ediţie în martie 2011). Înainte de Antena 3 a lucrat la Realitatea TV (Reporterii Realităţii) şi la cotidianul Evenimentul zilei.

Ce va face la Agent Green fostul reporter de la În Premieră, în câteva răspunsuri pentru Paginademedia.ro:

Paginademedia.ro: Ce vei face şi cum ai ajuns la această organizaţie?



Andrei Ciurcanu: De la jumatatea lui martie, voi deveni Head of Investigations la Agent Green. De aproape 4 ani il cunosc pe Gabriel Paun, presedintele Agent Green, care mi-a fost si personaj in cateva investigatii. I-am admirat energia si devotamentul pe care le investeste in munca pe care o face. El a fost cel care m-a inspirat sa fac acest pas.

Am ales Agent Green pentru ca este singurul ONG din Romania care pune accent pe investigatii privind criminalitatea ecologica. Acum cateva saptamani, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a sustinut intr-o conferinta de presa ca in Romania e nevoie de avocati si judecatori specializati pe infractiuni de mediu.
Eu cred ca e nevoie si de investigatori specializati pe mediu. Si impreuna cu Gabriel Paun si echipa Agent Green vom putea schimba in mai bine soarta celei mai mari averi pe care a mostenit-o Romania: padurile cu cea mai mare biodiversitate din Europa. Noi, romanii, suntem binecuvantati cu o astfel de mostenire si ne-am batut joc de ea si o facem in continuare.



Paginademedia.ro: De ce ai ales trecerea de la presa la ONG?



Andrei Ciurcanu: Cred ca e un pas pe care trebuia sa il fac. Am facut investigatii in mai multe domenii – trafic de organe, trafic de droguri si armament, retrocedari ilegale si devalizari de fabrici, taieri ilegale si afaceri penale cu lemn, evaziune fiscala si afaceri cu cereale, afaceri cu iz penal coordonate de Biserica Romana. Si mereu am simtit nevoia sa ma implic mai mult, sa trec de o anumita bariera.
Am vrut mereu sa pot sa construiesc strategii si campanii care sa forteze mana statului roman sa schimbe politicile proaste pe care le imbratiseaza de multe ori, sa se descotoroseasca de hoti si corupti si sa inteleaga ca bugetul de stat si resursele Romaniei nu sunt o pusculita pe care o pot viola in voie. 

Am simtit ca pot mai mult decat sa fugaresc oficiali corupti sau sa ii filmez cu camere ascunse, si ca pot sa ii oblig, intr-un fel sau altul, sa recunoasca furtisagurile si combinatiile pe care le-au pastorit.

Traim cu totii intr-o avalansa de informatii care ne sufoca! Ca telespectator e greu sa ii faci fata acestei valtori de informatii, daramite sa incerci sa te concentrezi pe un anumit subiect.

Lumea uita ca acum o luna am publicat o ancheta si am dezvaluit niste ilegalitati… Iar “statul”, ca sa folosesc un termen general, profita de memoria scurta a telespectatorilor si minimizeaza impactul unei investigatii. Merge pe burta, cum se spune pe romaneste, sperand ca atentia romanilor s-a mutat in alta parte. Si, din pacate, asta se intampla.

De multe ori, daca nu revii cu un follow up, acelasi stat minimizeaza importanta demersului jurnalistic. Si, uite-asa, hotii scapa nepedepsiti. Fie ca e zi, sau noapte.

Printr-un ONG as avea posibilitatea sa pun si mai multa presiune si sa insist ca lucrurile sa fie schimbate, iar cei responsabili sa fie sanctionati. 



Paginademedia.ro: Ai colaborat cu Rise Project. Vei continua?



Andrei Ciurcanu: Mi-as dori ca mutarea la Agent Green sa fie acceptata de colegii de la Rise Project. Este o onoare pentru mine sa fiu reporter colaborator la Rise. Am realizat cateva materiale impreuna. Cea mai spectaculoasa a fost ancheta cu Horatiu Potra, un fost soldat in Legiunea Straina, si afacerile lui cu Biserica Romana. Am lucrat cu Mihai Munteanu, un jurnalist de investigatie de exceptie. Echipa de acolo este una de profesionisti si dovada sta in toate investigatiile si dezvaluirile pe care le-au facut.

Colegii mei de la Rise fac o munca titanica pentru a realiza investigatii transfrontaliere si nu numai. Imi doresc sa continui colaborarea cu ei. Am cateva proiecte pe care as vrea sa le realizez acolo. 



Paginademedia.ro: Care e ultimul proiect de la In premiera?



Acum sunt pe ultima suta de metri pentru a finaliza o ancheta privind sistemul medical din Romania. Este un al patrulea episod dintr-o investigatie mult mai ampla, pe care am realizat-o pe durata a mai multi ani: lumea nevazuta a transplantului si a traficului de organe. Am descoperit niste povesti cutremuratoare despre romani care au fost nevoiti sa-si vanda casele ca sa-si salveze viata, romani care, impinsi de saracie, si-au vandut parti din corp. Este vorba in aceasta investigatie despre oameni care au uitat ca au depus un juramant atunci cand au devenit medici.



Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mihaela Mihaela
    Bravo!Multumim pentru devotament!
  • Claudia N Claudia N
    Sa fi binecuvintat Si mult succes ! Iti multumim !
  • Bogdan Bogdan
    RUPE-le FASUL ANDREI. TE SUSTINEM !!!
  • Mioara Mioara
    Urmaream investigatiile lui Andrei Ciurcanu si ale Romanei Puiulet. Erau foarte bune si documentate. Sunt curioasa de ce au plecat amandoi. Ii urez succes pe drumul pe care l-a ales. Sunt convinsa ca e nevoie de profesionisti peste tot.
  • Claudiu Claudiu
    Pacat ca a plecat. Facea niste investigatii foarte bune. In premiera era singura emisiune de la A3 pe care o urmaream. Mult succes.
  • Alina Alina
    Mult succes! Avem nevoie de asemenea oameni!

Trimite un comentariu

sus