Skip to main content

Smartphone Reporter prin WhatsApp. Un indian face bani cu ştiri difuzate prin aplicaţia de chat

 
Smartphone Reporter prin WhatsApp. Un indian face bani cu ştiri difuzate prin aplicaţia de chat
foto: newzulu.com

Smartphone Reporter, varianta indiană. Un reporter din India face bani cu un serviciu live de știri online transmis exclusiv prin intermediul aplicației WhatsApp.

Un reporter indian pe nume Shivendra Gaur a lansat în aprilie 2016 serviciul Rocket Post Live, adunând deja peste 11.000 de abonați. Aproximativ 8.000 dintre aceștia plătesc 100 de rupii (aproximativ 1,50 de dolari) pe an pentru a beneficia de acest serviciu. Restul abonaților sunt studenți și au acces gratuit la acest serviciu, potrivit Niemanlab.org

Publicitate

Ideea indianului vine în contextul în care India este cea mai mare piață de pe glob pentru aplicația deţinută de Facebook, cu peste 200 de milioane de utilizatori în fiecare lună. De asemenea, Indienii sunt cei mai mari consumatori de internet prin dispozitive mobile dinre ţările G20 (cele mai puternice 20 de state ale lumii, din punct de vedere economic).

Cum funcţionează serviciul?

Reporterul transmite zilnic prin intermediul WhatsApp actualizări live cu privire la evoluția abonaților pe tot parcursul zilei, dar și un buletin de știri video locale în limba hindi, cu o durată de aproximativ cinci minute, în fiecare seară în jurul orei 20.00.

”Publicul nostru așteaptă cu nerăbdare ora buletinului de știri. În cazul în care acesta întârzie din diferite motive, nerăbdarea se transformă în disperare și ajungem să primim chiar și apeluri de la oamenii iritați de întârziere”, spune Shivendra Gaur, citat de Niemanlab.org.

Fiecare abonat primește buletinele de știri individual, deși WhatsApp pune la dispoziție serviciul de mesagerie de grup. Indianul spune însă că a ales să transmită știrile la fiecare abonat în parte, pentru a evita eventualele mesaje nedorite trimise de cei care ar avea acces la grup.

”Există o problemă cu mesajele de grup de pe WhatsApp - o mulțime de mesaje inutile care sunt trimise, iar oamenilor nu le place asta. Fiecare abonat primește un cod pentru a accesa buletinele de știri și notificări”, a spus acesta, potrivit sursei citate.

Mare parte din știrile transmise de acesta sunt locale, adunate din zona în care locuiește reporterul, într-un district rural din apropierea graniței cu Nepal. Știrile acoperă domenii precum criminalitate, politică și, uneori, social.

Shivendra Gaur lucrează cu încă cinci reporteri pentru crearea notificărilor și a buletinelor de știri, dar are și doi angajați part-time, care primesc un comision de 30% din câștigurile lunare. Cei doi sunt responsabili de popularizarea serviciului și atragerea de noi abonați.

Reporterii sunt plătiți cu sume între 3.000 de rupii (aprox. 46 de dolari) și 5.000 de rupii (aprox. 77 de dolari).

Veniturile lunare adunate de indian sunt de aproximativ 20.000 de rupii (aprox. 300 de dolari).

În zona în care transmite acesta trăiesc peste 2.000.000 de oameni, mulți dintre ei agricultori. La serviciul de știri creat de indian sunt abonați însă și doctori, ingineri, politicieni locali, poliția, chiar și oficiali ai departamentului de informare al districtului, spune acesta, potrivit sursei citate.

India este cea mai mare piață din lume pentru aplicația WhatsApp. 200 de milioane de indieni folosesc în fiecare lună aplicația deținută de gigantul Facebook, potrivit mashable.com

De asemenea, India ocupă prima poziție dintre țările din G20 (cele mai puternice 20 de state ale lumii, din punct de vedere economic), la ponderea utilizării dispozitivelor mobile pentru accesarea internetului.

Potrivit StatCounter, 79% dintre indieni au accesat internetul de pe mobil în luna februarie 2017. Spre exemplu, ponderea înregistrată în februarie în India este dublă față de procentele înregistrate în Statele Unite (37.2%) sau Marea Britanie (34.8%) în aceeaşi lună.

Populatia Indiei este de aproximativ 1.31 de miliarde de oameni, ceea ce înseamnă că, în luna februarie, peste un miliard de indieni au accesat internetul de pe dispozitive mobile. 

 

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Trimite un comentariu