Skip to main content

VIDEO ARHIVĂ. Ce se dorea de la Digi 24 la lansare? Interviu cu redactorul-şef de atunci, Răzvan Mitroi

 

VIDEO ARHIVĂ. De 1 martie, când Digi 24 împlineşte cinci ani de la lansare, Paginademedia.ro scoate din arhivă interviul video acordat de redactorul-şef al staţiei la vremea respectivă, Răzvan Mitroi (în prezent şeful comunicării la Federaţia Română de Fotbal).

Publicitate

Ce îşi propunea atunci Digi 24?

Răzvan Mitroi, în 2012:

- noi nu vizam un public care este acum al televiziunilor de stiri. Urmărim un public mai degraba care nu se mai uita la televizor, care vrea o stire curata, si care ar vrea sa isi faca singur comentariile si judecatile de valoare.

- la noi vedeta va fi stirea, o stire care s-a pierdut de mult in cascada vorbelor si vom avea in program mult mai putin comentariu si mult mai putin talk-show.

- Va uitati la televiziunile de stiri care sunt acum pe piata? În momentul cand doriti sa vedeti mai putina forfota si mai putin patos in dezbaterile de acolo si vreti un post curat care sa va linisteasca si nu care sa va infierbante, sa stiti ca aveti varianta Digi24. (...) Aici veti vedea stirile, cum sa spun, in nuditatea lor.

- Am lucrat cu o echipa foarte buna, in ceea ce priveste grafica. O companie britanica, compania care a rebranduit CNN-ul dupa anumite principii. Nu o sa semanam cu CNN-ul. Dar principiile pe care ei le-au folosit in rebranduire o sa le folosim si noi. Studiile arata ca, dupa multi ani de bombardament informational dinspre televizor, omul nu recepteaza mai mult de 4 input-uri. Adica receptioneaza o voce, pe care o aude, receptioneaza o imagine, pe care o vede si receptioneaza maximum 2 titluri, titraje sau inscrisuri.

Epoca cu 2 crawl-uri, cu banda de news alert sus, cu senzational, cu 4 ferestre, nu se mai poarta. Este absolut ineficient. În goana aceea de a da cat mai multa informatie, de fapt il distrugi pe telespectator. Si cel mai important in studiul ala este ca au masurat intr-un fel starea de nervozitate si de liniste, parca le-ai lua tensiunea la subiecti. Dupa ce urmareau un post tip conglomerat de informatie si un post simplu. Si-au dat seama ca agresezi telespectatorul si unora le crezi o dependenta si… Asta e, o folosesti comercial. Dar altora le creezi un discomfort care in timp il fac sa te paraseasca.

- As vrea si sa fim tratati corect si nu cu prezumptie de vinovatie, ci cu prezumptie de nevinovatie. Ca chiar ne tinem de acest concept. Ganditi-va ca oameni precum Luca Niculescu, care are proiectele lui si este bine mersi unde este, sau Cosmin Prelipceanu, care intrase in sistemul bancar sau Adriana Muraru, care avea o viata linistita in Televiziunea Publica, nu ar fi facut acest efort si n-ar fi avut aceasta chemare daca n-ar fi avut garantia ca se intampla ceva, altceva, decat pe piata.

- Piata de stiri este libera pentru oricine si nu avem un patent de unicitate. Vrem doar sa facem o prioritizare a stirilor in functie de relevanta, in functie de acuratete si sa le tratam cu impartialitate. Sunt trei atribute de care ne tinem, nu sunt foarte multe. Deci vrem sa fim corecti, impartiali nu distanti si sa dam stiri relevante astfel incat sa nu intram intr-un peisaj in care se pierde telespectatorul si sunt satisfacute doar grupuri mici de oameni.

Despre celelalte staţii de ştiri:

- pe mine ca telespectator m-au pierdut de client acum vreo 2-3 ani. In momentul in care intr-un segment de seara, ai un buletin de stiri la ora 17, si urmatorul la ora 24, deja e greu sa ma mai convingi ca esti o televiziune de stiri. Bun, au un rol militant, poate au un rol civic, insa nu este rolul pe care eu mi-l doresc de la un jurnalist.

Aveţi în plan o emisiune economică, gen BizBazar, cu Moise Guran?

- Ne-am gândit. Il salut pe prietenul meu Moise Guran. Noi vom avea un alt format si vom incerca sa aducem lucrurile esentiale din economie in atentia publicului si mai mult sa le traducem. Repet, mergem pe un public mediu. Nu avem nici extrema de sus, nici extrema de jos. Deci va fi o emisiune friendly si pe intelesul tuturor.

De unde prinde publicul care nu se uită la TV?

- In primul rand avem ca suport infrastructura RCS-RDS. Canalul de stiri Digi 24 va fi difuzat in grila de programe RCS-RDS, care are o acoperire de peste 50% din teritoriul tarii si are un grad mult mai ridicat in urban, deci deodata este un public, asta nu inseamna ca se uita la tine, dar este un public potential.

Pe de alta parte, dorim sa luam de pe piata, de pe piata non-RCS-RDS, public care impreuna cu produsele celelalte ale trustului nostru, sa treaca in zona de abonati. Deci modelul de business la noi, noi nu alergam dupa telespectatori cu care sa ne faca rating, alergam, intre ghilimele, dupa abonati care sa vina la un pachet ofertant.

VIDEO. Interviul acordat în 2012 de Răzvan Mitroi, atunci redactor-şef Digi 24:

TRANSCRIEREA integrală a inverviului de la lansarea Digi 24, AICI.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus