Skip to main content

STUDIU. Norvegia are cea mai liberă presă de pe Glob. Coreea de Nord, cea mai controlată presă. Unde este România?

 
foto: Mediaforum.md
foto: Mediaforum.md

Norvegia este ţara cu cea mai liberă presă de pe Glob, potrivit Indicelui Mondial al Libertăţii Presei 2017, realizat de organizaţia Reporteri Fără Frontiere. La polul opus se plasează Coreea De Nord, cu cea mai controlată presă dintre toate ţările lumii.

Publicitate

România este pe locul 46, mai jos cu numai trei poziţii faţă de Statele Unite ale Americii, în ceea ce priveşte libertatea presei. Implicarea serviciilor secrete în mass-media, punctată în studiu ca factor de impact asupra libertăţii presei româneşti.

Organizaţia Reporteri Fără Frontiere a publicat raportul Indicele Mondial al Libertăţii Presei din 2017, care reflectă gradul de libertate de care se bucură presa în fiecare dintre ţările din lume.

Topul ţărilor cu cea mai liberă presă din lume, condus de ţările din Peninsula Scandinavă

  • Norvegia a urcat pe prima poziţie în topul ţărilor cu cea mai liberă presă din lume, surclasând Finlanda, care, după ce a condus topul timp de şase ani, a picat două locuri, până pe 3.

Potrivit studiului, scăderea indicelui de libertate al presei în Finlanda a fost determinat de presiunile politice şi a conflictele de interese.

  • Suedia este pe locul al doilea, după ce a urcat şase locuri în top în ultimul an.

Organizaţia Reporteri Fără Frontiere spune că jurnaliştii continuă să fie ameninţaţi în Suedia, dar autorităţile au trimis un semnal pozitiv în ultimul an prin condamnarea mai multor responsabili. Cooperarea dintre poliţie şi anumite mijloace de informare în masă şi sindicatele jurnaliştilor a fost, de asemenea, văzută ca un pas înainte în combaterea ameninţărilor.

  • Danemarca este pe locul patru în topul libertăţii presei, menţinându-şi poziţia pe care a ocupat-o şi în 2016.
  • SUA a picat două poziţii în topul ţărilor cu cea mai liberă presă, până pe locul 43.
  • România ocupă poziţia 46 în topul ţărilor cu cea mai liberă presă, în zona ţărilor cu o situaţie “satisfăcătoare”. Ţara noastră a urcat trei locuri faţă de poziţia pe care s-a aflat anul trecut.

"Politizarea excesivă a mijloacelor de informare în masă, mecanismele de finanţare corupte, politicile editoriale subordonate intereselor proprietarului şi infiltrarea personalului de către agenţii de informaţii - acesta a fost impactul transformării mass-media în instrumente de propagandă politică, vizibil îndeosebi în anii electorali", spune organizaţia, despre situaţia presei din România.

Indecele de libertate al presei din România este, potrivit studiului, peste cel al unor ţări precum Argentina (#50), Italia (#52), Polonia (#54), Ungaria (#71), Grecia (#88) sau Israel (#91).

  • Rusia îşi menţine poziţia pe care s-a aflat şi în 2016, pe locul 148, în zona ţărilor cu o situaţie “dificilă” în ceea ce ptiveşte libertătea presei.
  • Turcia a coborât patru locuri faţă de anul 2016, până pe poziţia 155, pe fondul schimbărilor politice din această ţară. Organizaţia Reporteri fără Frontiere numeşte ţara Semilunii drept “cea mai mare închisoare din lume pentru profesioniştii din domeniul mass-media”.

Coreea de Nord, polul extrem al controlului asupra presei

  • La celălalt capăt al Indicelui, pe poziţia 180, se plasează Coreea de Nord.

Potrivit studiului, Coreea de Nord continuă să-şi păstreze populaţia în ignoranţă şi teroare. În această ţară, simpla ascultare a unei emisiuni de radio străină poate duce la închiderea într-un lagăr de concentrare.

  • Pe penultima poziţie se află Eritreea. Ţara Africană a lasat ultimul loc pentru Coreea de Nord pentru prima dată din 2007, după ce a permis echipelor media străine să monitorizeze îndeaproape evenimentele din ţară.
  • Turkmeninstanul este cea de-a treia ţară din lume unde presa este controlată excesiv, pe poziţia 178.
  • Siria ocupă următoarea poziţie, pe fondul războiului care durează de şase ani în această ţară, fiind considerată în continuare cea mai periculoasă ţară pentru jurnalişti.

Indicatorul global şi indicatorii regionali sunt calculaţi pe baza scorurilor atribuite fiecărei ţări. Scorurile ţării sunt calculate în urma răspunsurilor primite la un chestionar distribuit în 20 de limbi, completat de experţi din întreaga lume şi susţinută de o analiză calitativă.

Scorurile şi indicatorii măsoară nivelul constrângerilor şi încălcărilor, deci cu cât este mai mare cifra, cu atât situaţia este mai gravă. Din cauza creşterii gradului de conştientizare a Indexului, acesta este un instrument extrem de util şi din ce în ce mai influent.

Harta ţărilor de pe glob, în funcţie nivelul de libertate al presei. Pentru studiul integral, click pe foto

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus