Skip to main content

CTP, lecţie de jurnalism cu Prelipceanu în direct: Cred că aveţi obligaţia să relataţi faptele. Niciun patron şi niciun judecător nu vă pot interzice asta

 
CTP, lecţie de jurnalism cu Prelipceanu în direct: Cred că aveţi obligaţia să relataţi faptele. Niciun patron şi niciun judecător nu vă pot interzice asta

LECŢIA. "Nu… nu-i normal. Aşa ceva nu este normal. E un fapt, domnule Prelipceanu. E un fapt. E managerul postului, iar în clipa de faţă e urmărit penal” - Cristian Tudor Popescu către Cosmin Prelipceanu, în direct, la Digi 24, despre urmărirea penală a lui Serghei Bulgac, informaţie nedifuzată de postul RCS.

Publicitate

Cristian Tudor Popescu, discuţii în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu, despre principii în jurnalism, despre nemulţumirile şi relaţia lui cu Digi24, dar şi despre experienţa punerii sub urmărire penală a lui Adrian Sârbu, pe când jurnalistul era la Gandul.

A fost un discurs de 15 minute, în care moderatorul Cosmin Prelpiceanu a avut doar câteva intervenţii.

Întrebat dacă Digi24 a difuzat vreo ştire despre directorul general al postului Serghei Bulgac, urmărit penal, Prelipceanu a răspuns simplu: A, în legătură cu domnul Serghei Bulgac, nu.

„Nu… nu-i normal. Aşa ceva nu este normal. E un fapt, domnule Prelipceanu. E un fapt. Nu vă cere nimeni să comentaţi lucrul acesta. E managerul postului, iar în clipa de faţă e urmărit penal”, i-a explicat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Redăm în continuare intervenţia lui CTP la Digi24, de joi seara:

CTP – Nu sunt membru al redacţiei Digi24, nici angajat. Sunt colaborator extern. Singura mea legătură cu acest post sunteţi dumneavoastră, domnule Prelipceanu. Nu cunosc pe nimeni din conducerea acestui post, nu am stat de vorbă cu nimeni. Singura persoană cu care am stat de vorbă sunteţi dumneavoastră. Însă, exisă foarte buni jurnalişti aici pe care se întâmplă să i cunosc pentru că au lucrat împreună cu mine la Gândul.

CTP a povestit şi un moment de cumpănă din vremea când era parte din echipa Gandul alături de Claudiu Pândaru şi Florin Negruţiu, imediat după arestarea lui Adrian Sârbu în dosarul de evaziune fiscală.
„Când a început urmărirea penală a domnului lui Adrian Sârbu şi ai altor membri ai conducerii Mediafax, domnul Sârbu a decis să se emită de către Mediafax Group un comunicat în care se spuneau tot felul de lucruri şi apărea o frază: grupul Mediafax nu va relata nimic în legătură cu acest dosar fabricat. Domnul Sârbu nu consultase pe nimeni din conducerea grupului Mediafax şi nici din conducerea editorială Gandul, asigurată atunci de domnul Claudiu Pândaru. Drept care, eu, în calitate de fondator al Gandul, am discutat cu domnii Pândaru şi Negruţiu şi am ajuns la concluzia că trebuie să-i facem domnului Sârbu o vizită.
A avut loc o discuţie în care am încercat să-i explicăm domnului Sârbu că nu poate face aşa ceva. O asemenea interdicţie nu este posibilă atâta vreme cât mai practicăm meseria de jurnalişti
De ce? Pentru că nici un patron din lume nu poate interzice o ştire, un fapt. Un patron are dreptul să comunice redacţiei politica economică, politică pe care o urmează redacţia. Să o spună de la început, iar cine doreşte să lucreze în direcţia respectivă bine, cine nu, pleacă.”
Faptele nu pot fi interzise.
Prin urmare după această discuţie domnul Sârbu a acceptat că nu poate să facă aşa ceva iar din acel moment în ziarul Gandul au apărut relatări ale diverselor evenimente în legătură cu anchetarea domnului Sârbu, aşa cum era corect.
În timp ce noi făceam asta, o persoană din redacţie (jurnalistul Attila Biro – n.r.) s-a grăbit să scrie pe pagina sa de Facebook că se delimitează de comunicatul dat de conducerea trustului, că nu aşa se luptă împotriva corupţiei. Cu tot felul de consideraţiuni şi poveţe şi se delimita cu indignare. Dar nu se termina acea delimitare indignată cu demisia respectivului, ceea ce ar fi fost firesc.
Această persoană nu s-a dus la conducerea redacţiei, la domnul Pândaru, la domnul Negruţiu, să discute cu dânşii: domne, avem o situaţie, consider că nu pot să lucrez cu comunicatul acela.

Despre politica editorială Digi24

Doresc să-mi continui activitatea la postul Digi24. Sigur, am plângeri destule în legătură cu relaţia noastră cu postul. E firesc ca eu să nu fiu întrebat în legătură cu politica editorială, dar nu e firesc ca în ziua atentatului de la Manchester să nu mă întrebe nimeni din acest post, nici până în ziua de azi nu m-a întrebat cineva dacă am vreo opinie în legătură cu atentatele. M-au întrebat ştirile Pro TV, m-a întrebat Observatorul Antenei 1, de aici nu m-a băgat nimeni în seamă, cu toate că sunt colaboratorul Digi24 şi acest lucru nu se întâmplă pentru prima dată.
Cosmin Prelipceanu: Am înţeles critica, sunt de acord cu ea.
CTP: Eu doresc în continuare să lucrez la postul acesta. Deci cred că aveţi obligaţia să relataţi faptele şi nici un patron, nici un judecător, nici un organ de justiţie nu vă pot interzice să relataţi fapte clare petrecute cu persoane din conducerea acestui trust, care sunt cercetate penal, care au iată procese în desfăşurare. Trebuie să informaţi publicul cu ce se întâmplă acolo.
M-am uitat şi eu atent la această chestiune cu domnul Bendei, pe care nu-l cunosc, domnul acela Alexandrescu de la Intact. Aia este o afacere în mod evident dubioasă, o afacere puturoasă în care se va pronunţa justiţia. În ce-l priveşte pe acest domn Bendei, dânsul are o problemă. De fapt, nu dânsul, e relaţia lui cu DNA-ul. Aia e ceva ce priveşte publicul larg. Faptul că o persoană sau mai multe din DNA aveau o relaţie nepotrivită cu domnul Bendei, acesta este un lucru care trebuie adus la cunoştinţa publicului atunci când el apare. E de intreres public.
Încă o dată, nu sunteţi obligaţi, nici dumneavoastră, nici eu, să comentaţi, să luaţi atitudine faţă de ce se întâmplă acolo. NU. Şi pentru asta eu nu vă voi face nici laşi şi nici proşti şi nici ofiţeri acoperiţi. Mi-e scârbă de astfel de indivizi, ca şi de acela de la Gandul, care prima lor grijă este să se drapeze în cavalerii dreptăţii fără pată şi să dea în jurnalişti. Pentru că jurnaliştii de la postul acesta nu merită să fie insultaţi în felul acesta. Sunt jurnalişti foarte mulţi buni aici, corecţi, oneşti.
Însă, din acest moment eu aştept asta de la Digi24, să informeze ce se întâmplă.
Aţi dat in extenso stenograme când au fost cazuri similare, foarte bine. Dar şi această chestiune nu trebuie să modifice atitudinea dumneavoastră de jurnalişti faţă de ce este acolo. Iar eu rămân în continuare cu Digi24.
Cosmin Prelipceanu: De acord cu tot ce spuneţi. Situaţia noastră este stranie pentru că – nu ne-a interzis nimeni nimic pentru că nici nu ar putea – numai că atitudinea postului poate cântări sau va cântări în procese aflate în justiţie.
CTP – eu nu vorbesc de documente, să daţi dumneavoastră documente din dosar. De pildă, aţi informat, aţi făcut o ştire că managerul dumneavoastră general este cercetat penal?
Prelipceanu – (după o scurtă pauză, puţin nedumerit) A fost, sigur. Când? Când a început urmărirea penală?
CTP – Nu domnul Bendei! Domnul celălalt, Serghei.
Prelipceanu – A! În legătură cu domnul Serghei Bulgac, nu.
CTP – Nu… nu-i normal. Aşa ceva nu este normal. E un fapt, domnule Prelipceanu. E un fapt. Nu vă cere nimeni să comentaţi lucrul acesta. E managerul postului, iar în clipa de faţă e urmărit penal.
Prelipceanu – De acord.
CTP – Acest fapt pe care nu l-aţi comunicat ca pe o ştire nu e în regulă, din punct de vedere al principiului pe care trebuie să funcţioneze: „stick to facts”.
Prelipceanu: De acord.

De unde a pornit totul: Dragoş Pătraru, criticile la Digi 24 şi înregistrarea VIDEO, aici

Citeşte şi:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mircea Ordean Mircea Ordean
    Eu unul am părere ceva mai temperată despre jurnalism, fie și cel ideal.
  • geo geo
    Ce mai ”lectie”...CTP i-a reprosat, voalat, lui P ca nu l-a bagat in seama - sa isi dea si el cu parerea - si sa mai castige si el un ban un plus - după atentatul de la Manchester.
  • Jhon Jhon
    @Racord, Bine le zici tu! Bravo! Propun sa il faca exclusiv in ungurește ca sa inteleaga si managerii ce se vorbește pe post. Stirile sa fie numai despre ce frumosi, prezentabili si onesti sunt conducatorii lor, poate asa cresc la bursa ca laptele pe foc. Audienta va fi aceeași! Tot inainte... pe drumul drept!
  • Racord Racord
    Domnilor mitici,eu consider ca Digi 24 este un post tv.,cum ati zis in batjocura,ECHIDISTANTsi nu il puteti manevra cum ati vrea voi,aia de la centru.E un post ARDELENESC,SERIOS,cu stiri si de pe la noi.Va supara si pentru ca este in plina dezvoltare si extindere avand nume unguresti printre manageri.Un singur lucru nu-mi place si voiam sa-l spun mai demult..Patraru,care ,conform specificului emisiunii lui,nu e critic cu puterea ci cu opozitia.Dle Patraru,du-te,da-ti demisia si lasa-ne in pace !
  • Pablo Emilio Escobar Gaviria Pablo Emilio Escobar Gaviria
    Acestui CTP chiar nu ii e rusine sa spuna asemenea prostii, ca s-a dus el la Sarbu si l-a convins, impreuna cu aia 2, sa ii lase sa scrie ce vor la site. Chiar crede ca am uitat toti ce se intampla la Gandul si cum arata siteul, cap coada erau articole anti - Ponta si atat faceau toata ziua aia, isi storceau creierul ce sa mai scrie despre Ponta. Ce facea Antena 3 cu Basescu, facea Gandul cu Ponta, au fix acelasi tip de coloana vertebrala.
  • Cosmina Cosmina
    Prelipceanu poate sa privească încă vreo doua luni cum îl improasca toată lumea cu mizerii. El e șef, și pentru asta si,ar vinde și familia. Nu contează ca și un șarpe ar fi avut coloana vertebrală Sa Demisioneze după acest ultim scandal inspaimantator. Și asta se duce seara la nevasta și zice ca e șmecher la televiziunea făcută de alții...
  • stelian stelian
    Asadar, de vreo saptamana, toata lumea isi sterge pantofii pe digi24 din cauza acestui nefericit de prelipcean si el nu are nicio apasare... Ca nu are nicio demnitate scrie chiar in buletinul lui de identitate, dar ca sefii de la rcs il lasa in continuare sa reprezinte compania este o rusine ingrozitoare. Numai cine a fost pe la digi stie ce a facut asta impreuna cu dana vlad, ionita si gasca pentru a ajunge sef!
  • Radu Cazan Radu Cazan
    Partea cand i-a dat-o peste bot si lui Patraru, ai rata-o Obae! Ia prezint-o si pe aia, daca tot ai site despre media. Nefiind explicita, nu te-a dus mitea. Vezi ca e intre minutul 10 si 15 a emisiunii de aseara
  • Ostap Bender Ostap Bender
    Tolo, foarte corect.
    Totusi CTP a avut in emisiune si o parere despre patraru. De ce nu scrii ce a zis despre el in articolul asta? Nu trebuie relatat totul? Parca despre asta e vorba.
  • george george
    @digi becaly
    Poate pentru ca nu mai exista PR la Digi24, asa ca nu mai are cine sa se ocupe de chestiile astea;) Domnule Prelipceanu, stiti cand dadeati oameni afara pe motive ca au adus grave prejudicii de imagine Digi24 ( citre, dorneanu, etc) ? Acum nu credeti ca ar trebui sa va dati afara pentru ca dumneavoastra chiar aduceti prejudicii de imagine postului?
  • Dan Dan
    Prelipcene ti.ai luat.o rau. Jurnalism , nene.
  • cetepe cetepe
    Va dati seama ce a facut digi24 SD? NU l-a sunat NIMENI sa-si dea cu parerea privind atentatul? Ce-i care au fost de serviciu in ziua respectiva la digi sunt rugati sa-si dea demisia!
  • F F
    Și așa digi 24 își recapătă credibilitatea. A acceptat sa își pună oalele în cap. Nu o sa vezi pe alte posturi de știri așa ceva.
  • Iulian Iulian
    Vedeți ?? De asta îmi place mie CTP ! Mi-a fost greu să privesc aseară intervenția dumnealui ! Dar ,a avut perfectă dreptate !! Digi era singurul canal de stiri cu adevarat echidistant ,asta până acum o săptămână ! De azi înainte ,până nu își va da demisia acest Prelipceanu ,nu voi mai urmări acest canal de știri ! Asta nu înseamnă că voi trece pe *** !!
  • peterp peterp
    @digi becaly:
    cu tot cu situatia asta si cu derapajul asta, digi24 ramane in continuare cel mai echidistant post de stiri... cam singurul din Romania pe care poti sa il urmaresti...
    in orice companiei te duci, peste tot o sa gasesti persoane de genul prpelipceanu, care o sa *** a unor sefi.

Trimite un comentariu

sus