Skip to main content

CTP, lecție de jurnalism cu Prelipceanu în direct: Cred că aveți obligația să relatați faptele. Niciun patron și niciun judecător nu vă pot interzice asta

 
CTP, lecție de jurnalism cu Prelipceanu în direct: Cred că aveți obligația să relatați faptele. Niciun patron și niciun judecător nu vă pot interzice asta

LECȚIA. "Nu… nu-i normal. Așa ceva nu este normal. E un fapt, domnule Prelipceanu. E un fapt. E managerul postului, iar în clipa de față e urmărit penal” - Cristian Tudor Popescu către Cosmin Prelipceanu, în direct, la Digi 24, despre urmărirea penală a lui Serghei Bulgac, informație nedifuzată de postul RCS. 

Publicitate

Cristian Tudor Popescu, discuții în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu, despre principii în jurnalism, despre nemulțumirile și relația lui cu Digi24, dar și despre experiența punerii sub urmărire penală a lui Adrian Sârbu, pe când jurnalistul era la Gandul. 

A fost un discurs de 15 minute, în care moderatorul Cosmin Prelpiceanu a avut doar câteva intervenții.

Întrebat dacă Digi24 a difuzat vreo știre despre directorul general al postului Serghei Bulgac, urmărit penal, Prelipceanu a răspuns simplu: A, în legătură cu domnul Serghei Bulgac, nu.  

„Nu… nu-i normal. Așa ceva nu este normal. E un fapt, domnule Prelipceanu. E un fapt. Nu vă cere nimeni să comentați lucrul acesta. E managerul postului, iar în clipa de față e urmărit penal”, i-a explicat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Redăm în continuare intervenția lui CTP la Digi24, de joi seara:

CTP – Nu sunt membru al redacției Digi24, nici angajat. Sunt colaborator extern. Singura mea legătură cu acest post sunteți dumneavoastră, domnule Prelipceanu. Nu cunosc pe nimeni din conducerea acestui post, nu am stat de vorbă cu nimeni. Singura persoană cu care am stat de vorbă sunteți dumneavoastră. Însă, exisă foarte buni jurnaliști aici pe care se întâmplă să i cunosc pentru că au lucrat împreună cu mine la Gândul.

CTP a povestit și un moment de cumpănă din vremea când era parte din echipa Gandul alături de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, imediat după arestarea lui Adrian Sârbu în dosarul de evaziune fiscală.
 
„Când a început urmărirea penală a domnului lui Adrian Sârbu și ai altor membri ai conducerii Mediafax, domnul Sârbu a decis să se emită de către Mediafax Group un comunicat în care se spuneau tot felul de lucruri și apărea o frază: grupul Mediafax nu va relata nimic în legătură cu acest dosar fabricat. Domnul Sârbu nu consultase pe nimeni din conducerea grupului Mediafax și nici din conducerea editorială Gandul, asigurată atunci de domnul Claudiu Pândaru. Drept care, eu, în calitate de fondator al Gandul, am discutat cu domnii Pândaru și Negruțiu și am ajuns la concluzia că trebuie să-i facem domnului Sârbu o vizită.
 
A avut loc o discuție în care am încercat să-i explicăm domnului Sârbu că nu poate face așa ceva. O asemenea interdicție nu este posibilă atâta vreme cât mai practicăm meseria de jurnaliști
 
De ce? Pentru că nici un patron din lume nu poate interzice o știre, un fapt. Un patron are dreptul să comunice redacției politica economică, politică pe care o urmează redacția. Să o spună de la început, iar cine dorește să lucreze în direcția respectivă bine, cine nu, pleacă.”
Faptele nu pot fi interzise.
 
Prin urmare după această discuție domnul Sârbu a acceptat că nu poate să facă așa ceva iar din acel moment în ziarul Gandul au apărut relatări ale diverselor evenimente în legătură cu anchetarea domnului Sârbu, așa cum era corect.
 
În timp ce noi făceam asta, o persoană din redacție (jurnalistul Attila Biro – n.r.) s-a grăbit să scrie pe pagina sa de Facebook că se delimitează de comunicatul dat de conducerea trustului, că nu așa se luptă împotriva corupției. Cu tot felul de considerațiuni și povețe și se delimita cu indignare. Dar nu se termina acea delimitare indignată cu demisia respectivului, ceea ce ar fi fost firesc.
 
Această persoană nu s-a dus la conducerea redacției, la domnul Pândaru, la domnul Negruțiu, să discute cu dânșii: domne, avem o situație, consider că nu pot să lucrez cu comunicatul acela.

Despre politica editorială Digi24

Doresc să-mi continui activitatea la postul Digi24. Sigur, am plângeri destule în legătură cu relația noastră cu postul. E firesc ca eu să nu fiu întrebat în legătură cu politica editorială, dar nu e firesc ca în ziua atentatului de la Manchester să nu mă întrebe nimeni din acest post, nici până în ziua de azi nu m-a întrebat cineva dacă am vreo opinie în legătură cu atentatele. M-au întrebat știrile Pro TV, m-a întrebat Observatorul Antenei 1, de aici nu m-a băgat nimeni în seamă, cu toate că sunt colaboratorul Digi24 și acest lucru nu se întâmplă pentru prima dată.
 
Cosmin Prelipceanu: Am înțeles critica, sunt de acord cu ea.
 
CTP: Eu doresc în continuare să lucrez la postul acesta. Deci cred că aveți obligația să relatați faptele și nici un patron, nici un judecător, nici un organ de justiție nu vă pot interzice să relatați fapte clare petrecute cu persoane din conducerea acestui trust, care sunt cercetate penal, care au iată procese în desfășurare. Trebuie să informați publicul cu ce se întâmplă acolo.
 
M-am uitat și eu atent la această chestiune cu domnul Bendei, pe care nu-l cunosc, domnul acela Alexandrescu de la Intact. Aia este o afacere în mod evident dubioasă, o afacere puturoasă în care se va pronunța justiția. În ce-l privește pe acest domn Bendei, dânsul are o problemă. De fapt, nu dânsul, e relația lui cu DNA-ul. Aia e ceva ce privește publicul larg. Faptul că o persoană sau mai multe din DNA aveau o relație nepotrivită cu domnul Bendei, acesta este un lucru care trebuie adus la cunoștința publicului atunci când el apare. E de intreres public.
 
Încă o dată, nu sunteți obligați, nici dumneavoastră, nici eu, să comentați, să luați atitudine față de ce se întâmplă acolo. NU. Și pentru asta eu nu vă voi face nici lași și nici proști și nici ofițeri acoperiți. Mi-e scârbă de astfel de indivizi, ca și de acela de la Gandul, care prima lor grijă este să se drapeze în cavalerii dreptății fără pată și să dea în jurnaliști. Pentru că jurnaliștii de la postul acesta nu merită să fie insultați în felul acesta. Sunt jurnaliști foarte mulți buni aici, corecți, onești.
 
Însă, din acest moment eu aștept asta de la Digi24, să informeze ce se întâmplă.
Ați dat in extenso stenograme când au fost cazuri similare, foarte bine. Dar și această chestiune nu trebuie să modifice atitudinea dumneavoastră de jurnaliști față de ce este acolo. Iar eu rămân în continuare cu Digi24.
 
Cosmin Prelipceanu: De acord cu tot ce spuneți. Situația noastră este stranie pentru că – nu ne-a interzis nimeni nimic pentru că nici nu ar putea – numai că atitudinea postului poate cântări sau va cântări în procese aflate în justiție.
 
CTP – eu nu vorbesc de documente, să dați dumneavoastră documente din dosar. De pildă, ați informat, ați făcut o știre că managerul dumneavoastră general este cercetat penal?
 
Prelipceanu – (după o scurtă pauză, puțin nedumerit) A fost, sigur. Când? Când a început urmărirea penală?
 
CTP – Nu domnul Bendei! Domnul celălalt, Serghei.
 
Prelipceanu – A! În legătură cu domnul Serghei Bulgac, nu.  
 
CTP – Nu… nu-i normal. Așa ceva nu este normal. E un fapt, domnule Prelipceanu. E un fapt. Nu vă cere nimeni să comentați lucrul acesta. E managerul postului, iar în clipa de față e urmărit penal.
 
Prelipceanu – De acord.
 
CTP – Acest fapt pe care nu l-ați comunicat ca pe o știre nu e în regulă, din punct de vedere al principiului pe care trebuie să funcționeze: „stick to facts”.
 
Prelipceanu: De acord. 

 

De unde a pornit totul: Dragoș Pătraru, criticile la Digi 24 și înregistrarea VIDEO, aici

 

Citește și:

 

 

 

 

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Cand erau comentarii in alte stiri despre Digi 24 si RCS-RDS, postacii Digi sareau la gatul orcarui comentator de rau impotriva RCS si Digi 24. Acum nu mai comentati nimic? Este liniste totala la voi? Asa ati primit ordinele? Nu mai comenteaza nimeni nimic despre echidistanta Digi 24? Cu asa conducere si cu acest stil corporatist sclavagist, veti fi mereu pe locurile din coada clasamentelor televiziunilor de stiri, in ciuda camioanelor cu bani bagati in televiziunea voastra echilibrata.......
  • I-a tras CTP un pefdaf lui Prelipceanu de toata frumusețea. A facut ala numai fete-fete. Normal ar fi fost sa demisioneze . E compromis definitiv

Trimite un comentariu