Skip to main content

Dragoș Pătraru, după emisiunea cu cazul Bendei-Intact: A-ți pune întrebarea ce va spune șeful te pune în afara interesului public

 
Dragoș Pătraru, după emisiunea cu cazul Bendei-Intact: A-ți pune întrebarea ce va spune șeful te pune în afara interesului public

INTERVIU. "A-ți pune întrebarea ce va spune șeful te plasează în afara interesului public", a declarat Dragoș Pătraru pentru Paginademedia.ro, după emisiunea Starea Nației de aseară, în care a criticat dur postul Digi 24, pentru nu a abordat subiectul RCS - Intact.

"Am așteptat câteva zile, să văd dacă se discută ceva, dar am observat că Digi24 se uită în altă parte, mulțumindu-se să difuzeze comunicatele companiei. Ce să facem? Să ne comportăm la fel? N-avem cum, indiferent de consecințe", a spus Pătraru, pentru Paginademedia.ro.

"Dar au fost oameni în Digi24 care ar fi dorit să abordeze subiectul", declară Pătraru. "Nu l-au mai făcut. Să nu fim ipocriți, există acest tip de comportament în toată presa românească. Trebuie să scăpăm de el. La Digi se manifestă mai puțin decât în alte părți, semn că uite, eu fac emisiunea asta seară de seară și nimeni nu mi-a zis niciodată nimic."

Citește și: N-au considerat că e News Alert: Nimic (încă) pe Digi 24 despre punerea sub urmărire a șefilor din RCS. Antena 3 jubilează

Publicitate

Ce o să zică șeful, o întrebare care trebuie să dispară.

Dragoș Pătraru:

"A-ți pune problema ce va spune firma te plasează în afara interesului public. De ce? Pentru că pui interesul unei corporații înaintea interesului public. Asta ne afectează pe toți, de 27 de ani. Cea mai mare greșeală a unui jurnalist este să joace în echipa corporațiilor sau în echipa instituțiilor de forță ale statului. În acel moment, încetează să fie jurnalist, de fapt."

Singura întrebare nu este „vai, ce o să zică șeful”, ci „aoleu, ce o să zică publicul”. Dacă ne întrebăm ce zice șeful, nici nu mai putem vedea bine subiectul real în cauză. Din păcate, o fac foarte mulți dintre jurnaliști.

"Întrebarea aceasta „ce o să zică șeful”, care ar trebuie să dispară, e foarte, foarte înfiptă în mentalul jurnaliștilor", e de părere realizatorul de la Starea Nației.

"Eu mă raportez la public, astfel încât el să primească informații și să-și pună întrebările corecte, pentru a înțelege ceea ce se întâmplă. Cea mai importantă întrebare pe care noi ne-o punem când facem emisiunea este cum îi folosește această informație/opinie telespectatorului. Cu ce-l ajută? Devine el mai puternic după ce o primește? Vede lucrurile și dintr-un alt unghi, nu doar din cel dorit de cei mai mulți actori ai rețelei de putere?" spuen Pătraru.

Reamintim că, aseară, Dragoș Pătraru a criticat dur postul Digi 24 pentru că nu vorbește despre cazul RCS - Intact. „Nu fugi, mă, de subiect, ci îl ataci, îl pui pe masă, îl întorci pe toate părțile. Pentru că asta ar trebui să faci tu, ca instituție de presă, că nu ești în slujba lui Bendei sau a RCS&RDS. Și nu primești salariu ca să taci, primești un salariu pentru că muncești”, a spus aseară Pătraru.

"Apar unii cu niște acuzații grave și tu te faci că plouă, deși între minciunile și manipulările pe care le lansează acei oameni - oho, sunt destule - se află și chestiuni grave, de interes public, care trebuie dezbătute serios în societate. Dar, nu, tu te uiți în altă parte ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Urât e să fii slugă, mă

De ce această critică?

Dragoș Pătraru, pentru Paginademedia.ro:

"Singura mea problemă cu instituția, cu conducerea, cu unii oameni de acolo este că raportarea lor la public este greșită, iar asta se vede în audiență. Publicul simte.

Am discutat despre un subiect fierbinte, real. De ce acordăm subiectul Dragnea seară de seară. Sau Iohannis? Sau PSD? Sau PNL? Pentru că sunt subiecte de interes. Ăsta e un subiect de mare interes public."

Ar putea înțelege publicul că vrei să pleci de la Digi?

Dragoș Pătraru: Unii vor să plec de la Digi. Nu vreau să plec de aici. Cred însă că această companie trebuie să facă presă doar pentru public și în interesul publicului. Dar da, există oameni care nu de-au dorit acolo niciodată, atâta timp cât din iulie anul trecut am avut avut o singură întâlnire cu șeful instituției, care ne-a zis că nu vom rămâne mult, pentru că Digi 24 nu e pentru noi, e un post aparte.

Nu vrem să plecăm, avem contract pentru încă două sezoane, vrem să facem lucruri frumoase acolo. Dar știi cum e, trebuie să vrea și calul…

Interviul cu Dragoș Pătraru, integral:

Paginademedia.ro: De ce această critică?

Dragoș Pătraru: Singura mea problemă cu instituția, cu conducerea, cu unii oameni de acolo este că raportarea lor la public este greșită, iar asta se vede în audiență. Publicul simte.

Paginademedia.ro: De ce ai abordat subiectul?

Dragoș Pătraru: Mă miră întrebarea asta, mai ales că nu cred că am făcut ceva deosebit. Am discutat despre un subiect fierbinte, real. De ce acordăm subiectul Dragnea seară de seară. Sau Iohannis? Sau PSD? Sau PNL? Pentru că sunt subiecte de interes. Ăsta e un subiect de mare interes public. vorbim de un mod greșit de raportare la instituții ale statului. Nu putem permite ca niște cetățeni să formeze găști împreună cu instituțiile de forță, împotriva altor cetățeni. E greșit. Trebuie să scăpăm de asta.

Am așteptat câteva zile, să văd dacă se discută ceva, dar am observat că Digi24 se uită în altă parte, mulțumindu-se să difuzeze comunicatele companiei. Ce să facem? Să ne comportăm la fel? N-avem cum, indiferent de consecințe. Eu am o singură înțelegere, dincolo de hârtii. Cu publicul. Asta bate orice contract. Nu putem să ne uităm în altă parte, când apar astfel de subiecte, doar pentru că noi considerăm că suntem de partea bună a forței. Pentru că, după cum vedem zilnic, nu există bine și rău în România. Există rău mai mic sau mai mare și noi ne încăpățânăm să ne îndrăgostim de unul sau de altul.

Paginademedia.ro: A fost o critică dură. Vorbeai de faptul că „e urât să fii slugă”

Dragoș Pătraru: Partea de mentalitatea de slugă se referă la tot ce e în presă, la toți jurnaliștii care își un întrebarea „ce o să zică șeful”. Dar au fost oameni în Digi24 care ar fi dorit să abordeze subiectul. Nu l-au mai făcut. Să nu fim ipocriți, există acest tip de comportament în toată presa românească. Trebuie să scăpăm de el. La Digi se manifestă mai puțin decât în alte părți, semn că uite, eu fac emisiunea asta seară de seară și nimeni nu mi-a zis niciodată nimic.

Paginademedia.ro: Care a fost reacția postului?

Dragoș Pătraru: Nu există, la această oră. Sunt pe drum, să văd dacă îmi mai funcționează legitimația la intrare...

Paginademedia.ro: Te aștepți la o reacție a conducerii?

Dragoș Pătraru: Din start, a-ți pune problema cum va acționa instituția este total greșit. Eu primesc bani pentru un serviciu pe care îl prestez pentru public. Nu sunt plătit să spun ce vrea compania. Ăla e PR, am o diplomă și pentru așa ceva, dar voi anunța când trec dincolo. În presă, nu e ca la fabrica de ciorapi, faci produsul, îți iei banii și pleci. Meseria de jurnalist se face doar în slujba publicului. Iar publicul nu este interesat de opinia instituției care ține contabilitatea activității de jurnalism. Nici eu, ca jurnalist.

A-ți pune problema ce va spune firma te plasează în afara interesului public. De ce? Pentru că pui interesul unei corporații înaintea interesului public. Asta ne afectează pe toți, de 27 de ani. Cea mai mare greșeală a unui jurnalist este să joace în echipa corporațiilor sau în echipa instituțiilor de forță ale statului. În acel moment, încetează să fie jurnalist, de fapt. Jurnalismul este despre a sancționa abuzurile statului și ale corporațiilor asupra cetățenilor. Punct.

Singura întrebare nu este „vai, ce o să zică șeful”, ci „aoleu, ce o să zică publicul”. Dacă ne întrebăm ce zice șeful, nici nu mai putem vedea bine subiectul real în cauză. Din păcate, o fac foarte mulți dintre jurnaliști.

Întrebarea aceasta „ce o să zică șeful”, care ar trebuie să dispară, e foarte, foarte înfiptă în mentalul jurnaliștilor. Orice jurnalist își ia câtă libertate dorește șl să își ia. Ești cât de liber vei tu să fii. Când nu mai poți, te duci în altă parte. Acum ai și internetul, între tine și public nu mai e așa o barieră. Te duci și îți faci un site, un blog. Sigur, e greu, n-a zis nimeni că e ușor. Toată lumea iubește rezultatul, în loc să îmbrățișeze și procesul dureros care te duce acolo.

Paginademedia.ro: Ar putea înțelege publicul că vrei să pleci de la Digi?

Dragoș Pătraru: Unii vor să plec de la Digi. Nu vreau să plec de aici. Cred însă că această companie trebuie să facă presă doar pentru public și în interesul publicului. Dar da, există oameni care nu de-au dorit acolo niciodată, atâta timp cât din iulie anul trecut am avut avut o singură întâlnire cu șeful instituției, care ne-a zis că nu vom rămâne mult, pentru că Digi 24 nu e pentru noi, e un post aparte.

Acum încep să înțeleg la ce se referea. Le-am încurcat unor oameni calculele rău de tot. Am venit noi și am arătat că se poate face audiență. Și asta îi pune într-o situație nasoală față de patronat. Care s-a prins că se pot face rezultate.

Nu vrem să plecăm, avem contract pentru încă două sezoane, vrem să facem lucruri frumoase acolo. Dar știi cum e, trebuie să vrea și calul… 

Ce a spus Dragoș Pătraru aseară, dar și înregistrarea VIDEO, aici

Citește și:

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Nu stiu cat manipuleaza Antena3, dar filmarile si inregistrarile daca sunt la dosar, facute de procurori si autentificate de o instanta judecatoreasca, varianta manipularii pare asa,un argument pentru cititorii de o zi,nu pentru cei care urmaresc viata politica de ceva zeci de ani.Oamenii vad cum contestati evidenta dupa modelul bancului "ce vezi, nu e adevarat". Iar tacerea celor de la Digi,e si ea un raspuns...
 • Cand un om ataca institutia care il plateste are o problema. Chestiunea deontologica este de suprafata. E un fel de eroism de vedeta nasatisfacuta. In fapt lucrurile stau altfel. Nu detin amanunte. Ce stiu sigur este insa faptul ca Domnul Patraru si-a facut un renume in a scuipa institutia de unde isi ia banii si il sustine. Era clar ca va recidiva. Prevad ca in curand ne va spune ca cel mai bine este sa faci emisiune pe net deoarece onlineul este cel mai curat si mai cinstit, deci adio tv. Nimeni nu vrea in curte un diliu care se crede talentat, dar pe scriptul si ideile altora, el fiind un simplu interpret, disperat dupa un fel de glorie construita din scuipat. Pe de altav parte, DIGI24 este o institutie ciudata, televiziunea aia este bizara, functioneaza dupa niste conceptii complet depasite si neroade, e aroganta, si e anchilozata in propriul ei narcisism. Ideile pe care le promoveaza nu sunt rele, din contra, dar modul in care o face are defecte mari. DIGI24 este o televiziune narcisista. Asta e cuvantul potrivit. E facuta sa arate bine HD. Si chiar arata bine. La continut e buba. Se vede ca e condusa de amatori in domeniu, ingineri de telecomunicatii in general. Dar si mai ciudat decat RCS este insusi acest tip , Patraru, care zice ca are umor, imitandu-i voluntar sau involuntar pe Toma Caragiu sau Nea Marin al lui Amza Pellea. Doamne fereste de asa umor si de asa comedianti! Se duc naibii si jurnalismul si comedia.
 • @radu, Digi24 nu e un post profesionist de stiri, este un post TV care a copiat PROTV: Digi se declara cel mai bun post de news -> http://www.tolo.ro/2017/05/23/sa-ne-traiti-dragos-patraru-si-echipa/
 • Nu are nicio retinere pentru ca are clauza de concediere. Rds pierde multi bani daca il da afara inainte de termen. Asa ca poate sa spuna toate minciunile care ii trec prin cap chiar daca face un deserviciu postului pentru care presteaza. El nu face decat sa-si promoveze emisiunea prin falsa atitudine de critic. Cu minciuni nu o sa afli niciodata adevarul
 • Bravo lui ca n-are nicio retinere si se diferentiaza de trepadusii de la celelalte trusturi care au in fisa postului sa aduca osanale patronilor penali. Cat despre Digi 24, da, e o pata neagra ca ignora subiectul, dar dincolo de asta, tot cel mai curat editorial ramane dintre toate canalele de profil. Iar pentru cei care il vor pe Patraru cu banane in piata, eu zic sa-l caute la taraba cu oua, fiindca dovedeste ca le are. :))
 • are dreptate Patraru , puteau sa discute despre acest subiect cateva minute si erau ok oricum Digi24 ramane cel mai profesionist post tv de stiri din Romania
 • sa ma scuze si Ion dar si prietenul lui, Vasile. daca Dragos Patraru facea la fel ca multi altii si incepea sa scuipe in toate partile si sa strige ca e dezinformare era mai bine?
  Iuli, cica filmul Pro a fost lider(detasat) de audienta. sau Insula Iubirii, ca nu mai tin minte exact. cu siguranta unul sau alta.
  asta daca nu cumva Kanal D... sau poate ca...
 • @ Ion Vasile sau Banana Patrata, depinde care iti e nickname-ul, de ce nu poate tine un vanzator lectii despre adevar sau morala? iar faptul ca jignesti un om precum si pe cei care il asculta, fara a aduce vreun argument, nu cred ca poate da dreptate afirmatiei tale.
 • Vorbești prostii, Ionzis și Vasile PS, Iuli nu mai fă atîta zarvă cu audiențele că nu cred că interesează pe toată lumea.
 • Sta o perioada la o televiziune si apoi musca mana care-i da sa manance. Suna a turbare. Sa ne reamintim ce a facut distinsul cap patrat la Romania TV, TVR si Digi24, unde si-a acuzat colegii de cenzura, de amatorism, de diverse ale probleme? Pacat ca nu isi vede problemele lui care tin de domeniul patologic. Cat e kilu' de banane, va rugam!
 • Oricum ai da o nu este bine. Dacă un singur lucru de bine s ar spune despre rcs sau inculpați într o dezbatere, aceleași critici ar veni. Așa mai bine te rezumi la comunicatele părților și încerci sa păstrezi aceasta neutralitate pana la finalul cazului.
 • Vanzatorul de banane in piata tine lectii despre adevar si moala??? Voi credeti ca mascariciul face emisiune de dragul adevarului? Pai cat a mintit cu ratingul emisiunii doar ca sa nu isi piarda sponsorii!!! Pentru el emisiunea asta e doar o afacere si face totul pentru a avea rating. Fraieri sunt cei care il asculta. In viata de zi cu zi e un om de toata jena.

Trimite un comentariu