Skip to main content

PARTENERIAT. Un cameraman de la În premieră, despre pericolele meseriei: am fost alergați cu drujba

 

Care sunt riscurile meseriei de cameraman? Două răspunsuri de la Mihai Dină, operator În premieră cu Carmen Avram și Andrei Captarenco (acum la Digi 24, și el în trecut în echipa emisiunii de la Antena 3.

Am fost alergați cu drujba”, povestește Mihai Dină. “Dacă vrei să fii bun, trebuie să te dedici meseriei, iar asta înseamnă ore, nopți, zile petrecute la filmări, în mijlocul evenimentelor. Cei de acasă rămân singuri, picătura aceea chinezească ce dărâmă. Îți ia relația, totul” spune Andrei Captarenco.

Publicitate

Poveștile lor.

Mihai Dină este operator de imagine în TV din 2004. Din 2010 face parte din echipa emisiunii In premiera cu Carmen Avram.

“Am fost printre primii cameramani care au filmat la defrișările de păduri. La un moment dat mergeam pe lângă un versant care era ras, fusese distrus de drujbe. Reporterul spune: Ne dăm jos? Ne dăm! Ajugem la băieți care tăiau copaci, cred că ilegal.

Reporterul i-a s-alutat respectuos și i-a întrebat dacă stau de vorbă și cu noi. Moment în care cel care avea drujba în mână s-a oprit, a smuls drujba din copacul pe care-l tăia și a început să alerge spre noi. Cu drujba pornită. Înjurând. Eu eram în Rec.

Au fost fiori reci pe șira spiănării dar, în același timp, nici nu puteam să mă întorc să plec. Până la urmă am lăsat camera jos, pentru că erau farte nervoși, iar reporterul cu care eram a reușit să îi împace.

Îi povesteam seara soției, care înțelege, că e și ea din domeniu, și ne-am dat seama că a fost o situație limită pe care am tratat-o foarte relaxat. Cred că așa este cel mai bine. Dacă stai să te gândești “aoleu, dacă…”, nu trebuie să faci meseria asta.

Interviul face parte din seria de interviuri În spatele camerei, realizată pentru promovarea filmului Breaking News. Scenariul, pe scurt: După moartea tragică a cameramanului său, în timpul unei filmări, Alex Mazilu (jucat de Andi Vasluianu) este trimis să facă un reportaj in memoriam despre viața acestuia. Paginademedia.ro este partener media.

PROGRAM. Vezi unde rulează filmul Breaking News, în ce cinematografe și de la ce oră, AICI

VIDEO. Mihai Dină: Am fost alergați cu drujba

Andrei Captarenco: Îți poate lua relația, totul. Mie așa mi s-a întâmplat

Alte riscuri ale meseriei, cu Andrei Captarenco:

“Dacă vrei să fii bun, trebuie să te dedici meseriei, iar asta înseamnă ore, nopți, zile petrecute la filmări, în mijlocul evenimentelor. Cei de acasă rămân singuri, picătura aceea chinezească ce dărâmă. Îți ia relația, totul. Cel puțin așa mi s-a întâmplat mie și cunosc multe povești ale colegilor.

Ne uităm cu admirație ca colegii care fac film. Ceea ce fac ei rămâne. Imaginile pe care le luăm noi au valoare acum, astăzi. Noi nu mergem după scenarii. Scenariile pot fi scrise după ce am filmat noi o poveste. Dar noi muncim fără scenarii.

Andrei Captarenco a filmat pentru televiziuni din Republica Moldova, apoi s-a mutat la PRO TV, au urmat In premiera cu Carmen Avram și, din 2012, Digi24. Pe parcursul celor 27 de ani de experiență, a surprins eliberarea ostaticilor de la “Nord Ost”, evacuarea coloniștilor din Gaza, anexarea trupelor ruse în Crimeea, revoluția din Ucraina sau tsunamiul din Sri-Lanka

VIDEO. Andrei Captarenco: Îți poate lua relația, totul

PROGRAM. Vezi unde rulează filmul Breaking News, în ce cinematografe și de la ce oră, AICI 

Citește și:

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu