Skip to main content

Riscurile meseriei: Operatorul Cristian Tamaş şi o poveste cu Adelin Petrişor, Yaser Arafat şi o ploaie de gloanţe

 
Riscurile meseriei: Operatorul Cristian Tamaş şi o poveste cu Adelin Petrişor, Yaser Arafat şi o ploaie de gloanţe

PARTENERIAT. “Meseria asta e adrenalină. E un drog”, spune cameramanul Cristian Tamaş, cu o experienţă de 21 de ani în TV.

Publicitate

Ai ajuns acolo şi trebuie să o faci. Ajuns odată acolo, intri în jocul aceste de jurnalist, şi dacă nu eşti în clipa aia acolo şi nu ai cadrul acela, ACEL cadru, înseamnă că te-ai dus degeaba”, continuă el.

O poveste din Ramallah, cu Adelin Petrişor, Yasser Arafat şi o ploaie de gloanţe:

Cristian Tamaş:

"Eram în Ramallah. Era momentul în care îl aduceau cu elicopterul pe Yasser Arafat. Singurul loc din care puteam vedea ceva, cu Adelin, era un bloc în construcţie.

Eu cu Adelin am reuşit să ne strecurăm pe scară până sus, pe acoperiş. Lângă noi, era un om care a scos o armă automată, nu ştiu ce armă era, dar era imensă. Adelin era în faţa mea, la un metru.

Când au ajuns elicopterele în câmpul nostru vizual – noi făceam un stand-up – omul a început să tragă în sus. În cadru, era Adelin, iar toate cartuşele goale îi zburau în faţă, când omul trăgea cu arma în sus. A fost ceva ireal.

Atunci am simţit că pot să cad de pe bloc. Ne-am mai dat seama că armele cu care cei de jos trăgeau în sus în semn de omagiu, în momentul acela de euforie că a venit liderul lor, pe are îl adulau, ne puteau lovi.

Toată lumea trăgea în sus. E un moment în care filmezi, în care poţi fi lovit de jos de un glonţ de la unul care trage de jos cu arma, dar în care ne-am făcut treaba.

Eram acolo, am făcut stand-upul cu Adelin, am filmat ce am filmat şi încă sunt în viaţă. Da, e un moment pe care nu o să-l uit niciodată în viaţa mea.

Nu poţi să spui fac Breaking News-uri până în momentul în care viaţa mea e pusă în pericol şi de acolo mai departe te opreşti. Nu, nu ai cum."

Cristian Tamas lucrează de 21 de ani în televiziune, ca operator de imagine, iar timp de 15 ani a făcut doar ştiri. A luat premii pentru filmările realizate în reportajele din cadrul emisiunii În Premieră şi a călătorit peste tot în lume, "aproape, n-am fost în Asia, n-am ajuns în Australia şi în America de Sud destul de puţin."

Interviul face parte din seria de interviuri În spatele camerei, realizată pentru promovarea filmului Breaking News. Scenariul, pe scurt: După moartea tragică a cameramanului său, în timpul unei filmări, Alex Mazilu (jucat de Andi Vasluianu) este trimis să facă un reportaj in memoriam despre viaţa acestuia. Paginademedia.ro este partener media.

PROGRAM. Vezi unde rulează filmul Breaking News, în ce cinematografe şi de la ce oră, AICI

VIDEO. Cristian Tamaş: am filma ce am filmat şi sunt încă în viaţă:

PROGRAM. Vezi unde rulează filmul Breaking News, în ce cinematografe şi de la ce oră, AICI

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus