Skip to main content

CNA menţine decizia. Reţele naţionale de radio nu mai pot difuza publicitate locală de la 1 ianuarie

 
radio
radio

După mai bine de o oră de discuţii îpe subiectul publicităţii locale pe reţelele naţionale de radio, CNA a menţinut, la limită, decizia potrivit căreia reţelele naţionale de radio nu pot difuza publicitate locală începând cu 1 ianuarie 2018.

Publicitate

Forul audiovizual a reanalizat, la cererea Dorinei Rusu, membru al forului, decizia pe care a luat-o pe data de 28 septembrie, şi anume, de interzicere a reclamelor locale pentru reţelele naţionale. Vizate au fost Europa FM, Pro FM şi Radio Virgin. În cazul celorlalte reţele naţionale, precum Naţional FM sau Digi FM, nu fuseseră identificate probleme.

Revocare decizie a fost respinsă, la limită, de CNA. Mai era nevoie de un vot. Pentru revocare au fost: Florin Gabrea, Viorel Vasile Buda, Dorina Rusu, Radu Călin Cristea şi Răsvan Popescu. Împotrivă au fost Radu Herjeu, Valentin Jucan şi Monica Gubernat. Absenţii şedinţei de astăzi sunt Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu şi Orsolya Borsos.

De menţionat că, în legătură cu solicitarea de transformare a Europa FM în mai multe reţele regionale, opinia departamentului juridic al CNA a fost că acest lucru nu se poate face.

Dorina Rusu, membru CNA, a fost cea care a solicitat reanalizarea. „Eu am considerat de la inceput ca votul dat de CNA in legatura cu aceasta problema nu a fost in regula.Cred ca din punct de vedere legal nu este sustinuta decizia si cred ca motivele invocate de cele doua entitati in solicitarile lor sunt intemeiate. Ma refer la faptul că nu exista o similaritate intre cele doua notiuni de program si de comunciari comerciale, sunt tratate separat in lege. Cred că decizia pe care a luat-o CNA incalca principiul liberei concuirente. Cred ca este si o discriminare intre aceste posturi si cele care nu sunt constituite in retele nationale. Impactul economic este foarte mare si nejustificat”, a spus Dorina Rusu.

La discuţii, din partea radiourilor, au fost prezenţi Andrada Burdalescu, din partea Europa FM, respectiv Lucian Mihai, din partea Pro FM.

Lucian Mihai – „Noi am decis să solicităm această reanalizare pentru ca ni se pare pare nedreaptă. Pro FM, la un moment dat, cu ani în urma, detinea o serie de statii locale in care se difuzau programe locale. Ulterior, Pro FM a decis sa devina statie nationala. Practic nefacandu-se nicio modificare la programul difuzat. Acum dupa ani de zile in care lucrurile au mers in aceasta maniera, CNA a stabilit ca reteaua Pro FM nu mai poate sa dea publicitate local, desi nu am gasit niciun argument in legislatie care sa ne interzica acest lucru. Nu contestam faptul ca daca CNA vrea sa reglementeze aceasta situatie, cu publicitatea locală versus cea natională, poate să o facă, dar mai întâi să reglementeze situaţia şi apoi să oblige radiodifuzorii să se conformeze sub acest aspect.”

Andrada Burdalescu – „Punctul nostru de vedere l-am susţinut deja, nu mai are sens să îl reptăm. Aş vrea doar să vă întreb dacă este cazul să facem o solicitare scrisă. Am formulat doar verbal o întrebare data trecută în legătură cu dezvoltarea unui proiect editorial regional. Rămăsese că serviciul juridic se va pronunţa în două săptămâni şi vom şti. Noi am pregătit detalii acestei propuneri editoriale, dar nu am depus pentru că nu ştim dacă există o bază legală. Referitor la decizia de intrare in legalitate, as vrea sa va reamintesc ca, in 2007, cand am inceput sa facem aceste lucruri, le-am facut in baza unei hartii de la CNA. Nu m-am ocupat personal de ea, dar cred că din momemnt ce am primit-o de la CNA, nu era de datoria noastră să revenim şi să întrebăm dacă a fost un vot. Noi ne-am construit un model de business pe baza acordului, aşa am considerat noi, că avem acordul dumneavoastră.

Monica Gubernat, membru CNA – „Nu acesta a fost modelul dumneavoastră de business. Modelul dumneavoastră de business înţeleg că l-aţi schimbat în 2007. Eu m-am uitat peste dosar, dumneavoastră aţi cerut licenţă naţională spre deosebire de Pro FM care a fost un cumul de licenţe locale şi au hotărât ei la un moment dat că vor să devină reţea naţională. Dumneavoastră v-ati asumat, cand ati cerut licenta nationala, ca aveti capacitatea tehnica si financiara de a sustine o retea natională. Mai mult, CNA va ajută şi vă oferă frecvenţe fără concurs, tocmai pentru a completa această reţea naţională. Deci nici vorba de publicitate locală, este un model de business pe care l-aţi schimbat pe parcurs. Credeti ca este fair play ca dumneavoatră sa va faceti un cumul de licente regionale? In conditiile in care v-ati asumat in scris ca ramaneti si sunteti retea nationala.

Andrada Burdalescu – „Ne-am asumat acest lucru la inceput, însă în 2007 ne-aţi aprobat cererea. Nu am considerat ca am incalcat legea nicio secundă, pentru că ne-am adresat dumneavoastră. (...) Pentru noi, această decizie are un impact economic financiar semnificativ. Ne-am prezentat intenţia de a devolta şi conţinut local. Avem o reţea de 35 de corespondenţi în ţară.”

Dumitru Ciobanu, reprezentant al departamentului juridic din CNA despre posibilitate de rupere a reţelei în posturi regionale: „Am avut o intalnire cu cei de la Europa FM să înţeleg şi eu, pentru a face o opinie, ce proiect au. Atunci le-am spus ca nu este posibila o modificare a unei licente nationale într-una regională. Avem o licenţă naţională obţinută la concurs, completată cu diferite licenţe. O licenţă care nu credem că ar putea fi modificată. Avand in vedere si dispozitiile art 44 care spune ca daca nu este obtinuta prin efectul unei atribuiri initiale, eu cred ca acum nu se poate modifica. Unde este interesul public sa dam o licenta sa fie nationala, iar acum nu mai poate fi nationala ci regionala, doar pentru a da publicitate locala, regionala. Eu am spus tot timpul ca publicitatea nu este locala sau regionale este publicitate pur si simplu. Caracterul unui agent economic de a fi local sau regional nu da caracterul publicitatii.”

Radu Herjeu, membru CNA – „Dacă tot insitaţi cu hârtia din 2007. Am citit-o si am reictit-o. Nu e niciun acord acolo. Si e vizibil cu ochiul liber, inclusiv de dumneavoastra care ati trimis o revenire, după ce aţi primit prima hârtie. Atunci si dumneavoastre ati avut dubii. Vi s-a răspuns la fel: „Consiliul a luat act de intenţia dumneavoastră.” Eu cred, dar posibil să fie doar opinia mea, că ştiaţi foarte bine de atunci că ceva nu e în regulă. Practcia consiliului de a aproba orice prin vot nu e de ieri de azi. Dar Consiliul a aprobat mereu lucruri din acestea. De ce v-ati fi imaginat in 2007 ca pentru modificarea structurii de program e nevoie de votul consiliului, dar ca sa va schimbat modelul de business, nu e votul consiliului. Sigur ca dansii (Pro FM - n.r.), vazand ca dumneavoastră vă merge şi că nu e nicio problemă sigur că au trecut la reţea naţională. Daca ar fi stiut ca lucrurile nu sunt in regula, sigur ca nu deveneau reţea naţională. Beneficii ati avut dumneavoastră.” (...) Dacă consideraţi că acest articol nu se aplică aici, există o instanţă care poate să decidă. Nu-mi spuneţi că nu există nimic în lege. Dacă ar fi fost valabile, dumneavoastră nu ati fi avut de ce să solicitaţi acordul CNA. Nu aţi fi avut de ce să solicitaţi acordul dacă dumneavoastră aţi fi făcut ce scrie în lege.”

Citeşte şi:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Sandro Sandro
    Raman cu cel mai bun radio din toate timpurile...YouTube! >:)
  • Cristi Cristi
    Întreb ca unul care nu are post de radio și nu lucrează la vreun radio: care e duda cu "publicitatea regională" vs. "publicitate națională"? Unde vede CNA o problemă?
    Ca ce? Unde exact e problema, ca nu ma prind deloc.
    De ce există diferenta asta in a cataloga un spot radio?
  • Nicu Necolae Nicu Necolae
    @Mihai: Doar RRA, RRC, Digi, Pro, Europa, Virgin, Național și Trinitas sunt rețele naționale.
  • Mihai Mihai
    Radio Guerrilla este retea nationala? Oricum, de cand face emisiuni cu manelisti (Dan Bursuc) sau pitipoance comerciale (Delia) au distrus tot numele Guerrilla dinainte de revenire. Acum am renuntat dupa emisiunea cu manelisti si ascult matinalul de pe Rock FM cu Razvan Exarhu si in rest Tananana, pentru ca sunt posturi care nu s-au bagat in oala de comercialism.
  • geo geo
    Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu și Orsolya Borsos, voi de ce ma sunteti pe acolo...de ce va mai luati salariile...daca nici macar in zilele de sedinta CNA nu semnati condica de prezenta ?
  • Nicu Necolae Nicu Necolae
    Și Trinitas e rețea națională.

    https://www.paginademedia.ro/2014/02/radio-trinitas-a-devenit-retea-nationala

Trimite un comentariu

sus