Skip to main content

PREMIERĂ GLOBALĂ. National Geographic aduce serialul eveniment Lungul drum spre casă

 
PREMIERĂ GLOBALĂ. National Geographic aduce serialul eveniment Lungul drum spre casă

CONŢINUT SPONSORIZAT. National Geographic aduce în noiembrie, în premieră globală, serialul-eveniment Lungul Drum spre casă, cu un scenariu bazat pe cartea de succes a Marthei Raddatz.

Publicitate

Serialul din opt episoade îi are ca protagonişti pe Michael Kelly, Jason Ritter, E.J. Bonilla, Kate Bosworth, Sarah Wayne Callies, Noel Fisher şi Jeremy Sisto

Lungul drum spre casă este o analiză tulburătoare a suferinţei umane pe care războiul a provocat-o soldaţilor şi familiilor acestora. Acesta este un serial din opt părţi şi cel mai recent serial bazat pe scenariu al canalului.

Cu un scenariu bazat pe cartea cu vânzări record pe lista New York Times a jurnalistei de renume internaţional Martha Raddatz, Lungul drum spre casă spune povestea zilei de 4 aprilie 2004, când un mic pluton de soldaţi din Divizia 1 Cavalerie, veniţi din baza militară Fort Hood, Texas, a fost atacat cu ferocitate în cartierul Sadr City din Bagdad, un adevărat furnicar cu străzi întortocheate ca un labirint. Ziua aceasta avea să rămână în istoria armatei americane sub numele ”Duminica neagră”.

Niciun soldat nu luptă singur. Iar soldaţii din povestea noastră nu fac excepţie. Serialul deschide privitorilor o fereastră către o experienţă personală de război, văzută prin ochii şi sufletele soldaţilor înşişi şi a familiilor de acasă. Este o călătorie plină de adrenalină şi de emoţie, ce urmăreşte desfăşurarea conflictului pe două fronturi: pe de o parte, pe străzile haotice şi terifiante ale Sadr City, unde un grup de tineri neexperimentaţi înfruntă un atac neaşteptat şi neimaginat cu un curaj de care nu se ştiau capabili şi, pe de altă parte, pe frontul din ţară, la Fort Hood, unde membrii familiilor, disperaţi să afle noutăţi despre cei dragi şi temându-se de ce este mai rău, îşi descoperă propriul curaj.

Serialul din opt părţi, care durează tot atât timp cât soldaţii s-au aflat sub asediu, spune nu doar povestea acestor tineri bărbaţi, dar şi pe aceea a trei misiuni de recuperare disperate, lansate pentru a-i salva.

DISTRIBUŢIA

În serial, îi veţi putea urmări pe:

  • Michael Kelly (House of Cards, Taboo) în rolul locotenentului-colonel Gary Volesky (acum generalul Volesky), comandantul batalionului aflat în primele orele ale preluării controlului asupra Sadr City atunci când atacul a început;
  • Jason Ritter (Parenthood, Girls) în rolul căpitanului Troy Denomy, cel care a condus curajos un convoi de recuperare în oraş;
  • E.J. Bonilla (Unforgettable) interpretându-l pe liderul plutonului izolat, prim-locotenentul Shane Aguero;
  • Kate Bosworth (Blue Crush, SS-GB, The Art of More) în rolul Gina Denomy, tânără soţie şi recent mamă luptându-se cu propriile temeri şi, în acelaşi timp, consolând familiile celor căzuţi sau răniţi;
  • Sarah Wayne Callies (Prison Break, The Walking Dead, Colony) în rolul LeAnn Volesky, conducătoarea grupului de familii ai mebrilor armatei (Family Readiness Group) şi soţia lui Gary Volesky,;
  • Noel Fisher (Shameless) în rolul bravului luptător de 24 de ani, mai apoi activist al păcii, soldatul Tomas Young;
  • Jeremy Sisto (Suburgatory, Law & Order, Six Feet Under) în rolul curajosului sergent-major Robert Miltenberger.

Pe lângă distribuţia principală, îi mai puteţi vedea şi pe Jon Beavers (NGIS, Gotham, The Fresh Beat Band) în rolul tânărului şi temperamentalului sergent Eric Bourquin; Darius Homayoun (Tyrant) în rolul interpretului irakian Jassim al-Lani; Jorge Diaz (Jane the Virgin, The 33) în rolul specialistului Israel Garza; Ian Quinlan (Gotham) în rolul specialistului Robert Arsiaga; Patrick Schwarzenegger (Stuck in Love) în rolul sergentului Ben Hayhurst; Kenny Leu (NCIS) în rolul sergentului Eddie Chen; şi Joshua Brennan (Skinford) în rolul sergentului Jackson.

În Lungul drum spre casă, regizorii National Geographic, câştigători ai premiului Emmy, Phil Abraham (Daredevil, Mad Men, Orange Is the New Black) şi Mikael Salomon (SIX, Band of Brothers) îi introduc pe privitori în mijlocul înfruntărilor terifiante din războiul din Irak aşa cum nu s-a mai întâmplat până acum, chiar alături de soldaţii care se confruntă cu pericolul constant, având resurse mereu mai puţine şi speranţă din ce în ce mai slabă pe parcursul a opt ore îngrozitoare. Între timp, pe frontul din ţară, soţiile, iubitele, fiii şi fiicele soldaţilor se confruntă cu propriile lor realităţi de război şi realizează acte de curaj.

Serialul, creat pentru televiziune de scenaristul şi producătorul Mikko Alanne (The 33), se concentrează pe poveştile a opt soldaţi cheie din timpul luptei, plasându-i şi pe privitori în mijlocul evenimentelor, fie că e vorba de testul dur la care a fost supus Aguero în calitate de lider, de lupta contra îndoielii dusă de Denomy (Ritter), de testul de credinţă uriaşă suportat de Volesky (Kelly) şi de povestea lui Jassim (Homayoun), interpretul irakian al companiei, care se confruntă cu propria criză existenţială şi marchează umanitatea poveştii reprezentând un nume, un chip şi un suflet pentru numeroşii irakieni ale căror vieţi au fost, de asemenea, cuprinse de oroare în acea zi.

POVESTEA BĂTĂLIEI

Bărbaţii din Task Force Lancer, parte din Divizia 1 Cavalerie, de la baza texană Fort Hood, sufereau de cald, erau obosiţi şi gata să revină la bază după o zi lungă în care escortaseră camioane de vidanjare irakiene, într-o misiune de rutină în aglomerata şi întortocheata suburbie Sadr City din Bagdad. Pentru mulţi dintre soldaţi, aceasta era prima lor zi de patrulă şi a patra zi în Irak dintr-o detaşare de un an într-un loc numit neoficial ”cel mai sigur din Irak”. Soldaţilor li s-a spus că aceasta va fi o misiune de menţinere a păcii, în încercarea de a cuceri inimile şi minţile unei populaţii profund oprimate, care a suferit enorm sub regimul brutal al lui Saddam Hussein.

Era aproape de ora şase seara, în ziua de 4 aprilie 2004.

La peste 11.200 kilometri, la Fort Hood, familiile se bucurau de o frumoasă dimineaţă de primăvară şi se adaptau unei noi realităţi. Era Duminica Floriilor.

În Sadr City, zilele anterioare fuseseră tensionate. Protestatarii umpluseră străzile, unii etalând săbii şi chiar arme de foc. Echipajele irakiene care conduceau camioanele de vidanjare fuseseră speriaţi de ameninţările din partea concetăţenilor lor. Plutonul era mai mult decât pregătit să se întoarcă la bază. Au primit instrucţiuni să mai facă un drum pe lângă moscheea unde tulburările fuseseră raportate mai devreme în acea zi. După o lungă discuţie cu liderii de acolo, au virat într-o intersecţie pentru a se îndrepta spre bază. Străzile care fuseseră pline de activitate erau acum, deodată, goale.

Primele focuri s-au auzit precum boabele de popcorn. În câteva minunte, vehiculele slab înarmate au fost ţinta unei furtuni de gloanţe care a doborât rapid unul dintre membrii plutonului, a distrus două dintre cele patru vehicule şi a plasat restul membrilor în mijlocul luptei vieţii lor.

Aguero şi oamenii săi erau mult depăşiţi ca număr în goana lor pe străzile din Sadr City. Gloanţele zburau din toate direcţiile, incapacitând două dintre vehiculele plutonului. Întoarcerea la bază nu era o opţiune. Aguero, în primul său test real de lider în luptă, s-a ridicat rapid la nivelul aşteptărilor, conducându-şi oamenii cu curaj pe o alee unde să se poată adăposti, regrupa, lupta şi aştepta întăriri.

Între timp, la Camp War Eagle, baza operaţională avansată a Diviziei 1 Cavalerie, unde Volesky era programat să preia oficial comanda suburbiei Sadr City în acea azi, Volesky şi Denomy pregătesc febril un plan de salvare. Sistemele de comunicare nu erau încă integral instalate, iar vehiculele nu aveau staţii radio funcţionale. Vehiculele, la rândul lor, erau slab înarmate şi nu puteau ţine piept potopului de foc care-i aştepta. Mulţi soldaţi s-au urcat în camioanele LMTV, cu partea din spate, unde soldaţii erau aşezaţi, descoperită, făcându-i pe aceştia ţinte extrem de uşoare pentru insurgenţii care au atacat în ziua aceea. Soldaţii descopereau că drumurile fuseseră blocate cu bariere improvizate, ceea ce complica şi mai mult misiunea, împiedicându-i să găsească drumul către camarazii lor izolaţi şi făcându-i şi mai vulnerabili în faţa focurilor inamice aparent interminabile.

Şi totuşi, niciunul din aceste obstacole sau pericole nu i-a oprit pe bărbaţii din companiile Alpha şi Charlie să încerce să-şi recupereze camarazii. Chiar şi când lupta se dezlănţuise furios, iar răniţii veneau la Camp War Eagle în vehicule ciuruite şi acoperite de sânge, ei urcau din nou în camioane, orbi în faţa tuturor pericolelor şi concentraţi doar pe misiunea de a-şi salva soldaţii. Volesky, care, alături de Denomy, s-a alăturat efortului de salvare, spunea ulterior despre misiune, citând pe mulţi cei ce-l precedaseră: ”Curajul ieşit din comun a fost comun în acea zi.”

Opt americani au făcut sacrificiul suprem în ziua aceea, alţi 65 au suferit răni care, în multe cazuri, le-au schimbat vieţile pentru totdeauna. Toţi cei care s-au aflat acolo vor purta mereu cicatricile acelei experienţe. Duminica neagră a fost, la vremea aceea, cel mai grav incident al armatei americane de la războiul din Vietnam.

Acel curaj ieşit din comun, observat de Troy Volesky, avea să se manifeste pe parcursul celor opt ore şi la Fort Hood. Atunci când primele ştiri au apărut pe ecranele televizoarelor, o luptă de altă natură a început. Informaţia era sumară; familiile erau îngrijorate. LeAnn Volesky (Callies), care conducea grupul Family Readiness, se pregătea să îndeplinească nişte sarcini pe care spera să nu fie nevoie să le facă vreodată. Gina Denomy (Bosworht), recent intrată în acest grup, a încercat să găsească puterea de a-i ajuta pe alţii în cele mai dificile momente ale vieţilor lor, încă nesigură fiind de soarta soţului său. Ea şi Troy se bucuraseră de venirea pe lume a primului lor copil cu doar câteva zile înainte de plecarea lui.

GALERIE FOTO.

PRODUCŢIA

Lungul drum spre casă a fost filmat în totalitate la Fort Hood, cea mai mare bază militară din America, ocupând 883 kilometri pătraţi. Aici este şi baza Diviziei 1 Cavalerie şi locul unde soldaţii prezentaţi în serial au trăit şi s-au antrenat înaintea detaşării lor fatidice. Lungul drum spre casă are premiera globală în noiembrie, pe National Geographic, în 171 de ţări şi 45 de limbi.

Lungul drum spre casă a fost adaptat de scenaristul Mikko Alanne. Serialul este regizat de câştigătorii premiului Emmy Phil Abraham şi Mikael Salomon. Producătorii executivi sunt Mike Medavov, Alanne, Jason Clarke, Benjamin Anderson şi Edward McGurn. Pentru National Geographic, Carolyn G. Bernstein este vicepreşedinte executiv şi director al diviziei de programe şi producţii globale.
# # #

Despre National Geographic Partners LLC

National Geographic Partners LLC (NGP), companie joint-venture dintre National Geographic şi 21st Century Fox, îşi propune să ofere publicului internaţional conţinut premium din domeniile ştiinţă, aventură şi explorare, prin intermediul unui portofoliu inegalabil de instrumente media. NGP combină canalele de televiziune globale National Geographic (National Geographic Channel, Nat Geo Wild, Nat Geo People, Nat Geo Mundo) cu instrumentele media şi cele destinate consumatorilor ale National Geographic: revistele National Geographic, studiourile National Geographic, platormele digitale şi social media, cărţi, hărţi, media pentru copii, activităţi auxiliare ce includ călătorii, experienţe globale şi evenimente, vânzări, licenţe şi activităţi e-commerce. Lărgirea cunoaşterii şi înţelegerii lumii noastre au reprezentat obiectivul central al National Geographic timp de 128 de ani, iar acum ne angajăm să aprofundăm şi mai mult, să depăşim frontiere, să mergem mai departe pentru consumatorii noştri… şi ajungem la peste 730 de milioane de oameni din toată lumea, în 171 de ţări, în 45 de limbi, în fiecare lună. NGP alocă 27% din câştigurile sale Societăţii nonprofit National Geographic pentru a finanţa proiecte de ştiinţă, explorare, conservare şi educare. Pentru mai multe informaţii, vizitează www.natgeotv.com sau www.nationalgrographic.com.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus