Skip to main content

Emisiunea lui Mircea Badea, somată public pentru limbaj injurios în două ediții În gura presei, în care vorbea despre proteste

 
Emisiunea lui Mircea Badea, somată public pentru limbaj injurios în două ediții În gura presei, în care vorbea despre proteste
Mircea Badea

Consiliul Național al Audiovizualului a discutat astăzi două ediții ale emisiunii În gura presei, care au atras 465 de reclamații. După vizionare și deliberări, membrii au decis: somație publică, șase voturi pentru. Alți doi, dintre cei opt membri prezenți au votat împotrivă după ce propuseseră sancțiuni în bani.  

S-au propus la vot o somație, o sancțiune de 10.000 de lei și una de 50.000 de lei. După două tururi de vot, au rămas în cursă doar somația (cinci voturi) și amenda de 10.000 de lei (trei voturi). Pentru turul al treilea de vot s-a încercat propunerea unei sancțiuni intermediare, de 5.000 de lei, cu condiția ca cei care au făcut propunerile să și le retragă. Radu Călin Cristea, cel care a propus somația, a refuzat să-și retragă propunerea. Prin urmare în turul de vot au rămas aceeași somație și o amendă de 10.000 de lei. 

Norina Ionescu, reprezentantul Antenei 3: „Am înțeles că au fost foarte multe reclamții, m-am documentat și eu. Am înțeles că s-a mutat un război de pe Facebook, între Mircea Badea și Grigore Cartianu, în atenția CNA. Am înțeles că au fost mai multe mesaje pe Facebook, dar acolo nu poate fi amendat limbajul domnului Cartianu care îl face nemernic pe Mircea Badea. (...) Limbajul lui Mircea Badea îl cunoaștem, ora de difuzare o cunoaștem. Nu este vorba despre jignirea unei importante părți a populației așa cum într-un mod diversionist s-a scris în reclamații. Cine stabilește că manipularea este apanajul Antenei 3? Cine stabilește că #rezist sunt băieții buni, iar Antena 3 sunt băieții răi? Cine stabilește aceste lucruri? Am explicat și efuziunea lui din momentele respective și emoțiile pe care le regăsești și aici. Când primești amenințări cu moartea la adresa copiului, se mută puțin registrul.” 

Dorina Rusu, membru CNA – „Noi nu avem ce discuta aici ce se întâmplă pe Facebook. Sigur că e regretabil că cineva îi amenință copilul dumnealui, dar trebuia să se adreseze poliției. Ce spune dânsul este că protestatrii au fost maipulați, că au interese politice, că cei care au ieșit în piață sunt niște roboței care nu știu să citească, numai Antena 3 știe să citească, doar ei au înțeles că este o decizie a Curții Constituționale, și că în rest nimeni n-a înțeles nimic, că toți au fost manevrați. Că cei din Piață nu gândesc, toți ceilalți sunt staliniști. Nu mai zic de limbaj. Cei care i-ar fi indemnat pe protestatri sunt niste ticaloși care au facut deservicii României. 
 
„Astea nu sunt niște opinii, sunt niște minciuni. Nu mai vorbesc despre limbaj, de câte ori s-a folosit cuvântul javră”, a mai adăugat Dorina Rusu. 
 
Monica Gubernat, membru CNA: Aici suntem să discutăm pe legislația audiovizuală. Din punctul meu de vedere problema este de limbaj.  
 
Dorina Rusu, membru CNA – „Este lipsă de informare corectă, este manipulare. Este un amestec de minciuni și injurii care, de fapt, după părerea mea asta înseamnă manipularea”.
 
Monica Gubernat, membru CNA – „Aceasta este o emisiune de opinie. Este o problemă de limbaj, dar nu o problemă de opinie.”
 
Radu Herjeu, membru CNA – Trebuie să constat din nou că faptul că un manelist și-a pocnit amanta într-o emisiune nu a trezit o asemenea oroare publică precum faptul că un Mircea Badea vorbește despre niște cârpe ad-litteram. Cârpe pe care sunt scrise texte și care într-adevăr sunt jegoase.
 
Acum văd că le-au strâns. 463 de oameni și-au luat din timpul lor care să reclame un lucru care nu există și anume limbaj injurios la adresa protestatarilor. În schimb nu i-a deranjat nici țigăneala, nici circul, nici bătăile din studiouri, asta n-a deranjat 463 de oameni.
 
Este clar că aceste emisiuni abundă în limbaj injurios. E clar sunt niște termeni pe care eu nu i-aș folosi în public, darămite la televizor. (…) Există limbaj injurios și nu e nici primul nici ultimul.
 
Pe de altă parte, faptul că Mircea Badea, și împreună cu el câteva milioane de oameni, îi consideră pe cei din piață manipulați este o opinie, faptul că el consideră dezinformați este o opinie, faptul că el consideră că instituții și oameni publici i-au instigat pe oamenii aceia să meargă în piață bazându-se pe faptul că nu sunt informați cum trebuie și dându-li-se de fapt informații ori eronate (vezi informațiile de acum), toate acelea sunt niște opinii. O opinie nu poate fi nici falsă nici adevărată. O opinie e o opinie. Cele mai multe din lucrurile de aici țin de opinie. Ca să fie lucrurile foarte clare, limbaj injurios, da, din păcate, manipulare, poate aș fi de acord cu Dorina, dar e ca și cum aș fi de acord că ploaia udă, toate televiziunile manipulează. De asta, sunt de acord pe limbaj injurios și că trebuie sancționat.”
 
 
Reamintim că edițiile din 21 și 22 iunie au fost reclamate pentru limbajul folosit de Mircea Badea la adresa protestatarilor care au ieșit în stradă la începutul acestui an. Oamenii au reclamat „un limbaj inadecvat și expresii jignitoare la adresa unei părți din populația României, respectiv la persoanele care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva măsurilor luate de Guvernul României de la acea dată”.

„O să spun de mai multe ori că este absolut grețos și inadmisibil într-o țară civilizată să existe în Piața Victoriei izmenele alea puturoase pe care scrie hashtag Insist și hashtag Rezist! hashtag Insist și hashtag Rezist reprezintă niște noțiuni, reprezintă de fapt lupta împotriva Statului de drept. hashtag Rezist este de fapt o rezistență la hotărârile CCR în România!”, a spus Mircea Badea în emisiunea vizată.

Publicitate

„Ca atare, acele izmene jegoase, propagandiste, de luptă împotriva statului de drept, trebuie să dispară. Dacă am fi într-un stat adevărat s-ar duce niște băieți și ar spune: “Aveți voi autorizație pentru bulendrele astea aici în Piața Victoriei? E Piața Victoriei curtea mă-tii? Dacă nu e curtea mă-tii, raus! Și cu asta, basta!””

„Păi nu, “nu asta este, am înțeles, trebuie prag”, că voi ați nenorocit țara asta în februarie, măi javrelor și aici mă refer la cele propagandiste în exclusivitate, nu la oamenii de bună credință care au fost prostiți, înșelați, păcăliți de aceste javre! Măi javrelor, voi ați dat foc practic la țara asta în februarie, măi javrelor! Jivinelor ce sunteți! Ați dat javrelor foc la țara asta și ne-ați compromis pe tot mapamondul ăsta! Tot mapamondul ăsta are acum senzația că România este o țară atât de nasoală încât populația României nu mai poate și iese pe stradă de câtă corupție e! Când de fapt, era vorba despre fix, aplicarea unei hotărâri a CCR. Măi javrelor!

(…) nu poți să te piși pe Comisia de la Veneția că ești tu o javră politică și slujești tu niște javre politice care au interese politice.”

 
 
 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Ce nu pot eu sa inteleg; mircea badea are o emisiune la un post tv. La care eu nu ma uit si nici nu ma intereseaza emisiunea lui. Cei care se uita si-l urmaresc sunt de acord cu limbajul lui si nu cred ca trimit sesizari sau sunt deranjati de limbaj. Si atunci cine trimite sesizari la CNA? Sunt angajatii concurentei sau sunt si telespectatori masochisti care se uita la emisiunea lui desi il detesta? Nu au altceva mai bun de facut cu timpul lor liber? Sau sunt platiti ca sa veda derapajele lu' badea?!
 • Acesta scursura jurnalistica ar trebui scoasa de pe post,face de ras meseria asta. Somatie? Ce a facut el se numeste denigrare fratilor..a jignit incalificabil un grup de oameni ce isi manifesta indignarea. Dar ca de obicei cna are clementa fata de posturile de propaganda ale penalilor,cumva pentru ca si doamna presedinta de la cna este trimisa in judecata de dna si i s-a activat compasiunea? Ce jalnic.
 • *** trebuie sa-si recapete audienta care e in scadere si atunci ii da cu vulgaritati. Asta i-a mai ramas. Partea proasta la asta e ca multe omizi fara personalitate atat politice cat si din alte institutii ii tin parerile ca sa dea bine ca e cu Badea. De-aia suntem unde suntem, ca sunt de-astia multi.
 • M Badea citat ''Când de fapt, era vorba despre fix, aplicarea unei hotărâri a CCR.''

  Ce ipocrit! Atunci cand CCR a decis sa valideze referendumul in urma caruia Basescu putea sa ramana presedinte, M Badea nu a respectat decizia CCR si a inceput sa se plimbe in jurul Palatului Cotroceni.
  Acum CCR este bun?
 • Este incredibil cum poti sa scapi doar cu o somatie din asa ceva. Si daca eu cred ca Mircea Badea a facut Romania de ras atunci cand a aparut in fata guvernului ca omul-sandvis? Ce zici de asta? Atunci ar fi fost bine daca presa internationala ar fi scris despre tine, nu-i asa?
 • eu boicotez de mult tot ce isi face reclama pe Realitatea! De ce? Cum poti sa-ti asociezi imaginea cu un post tv ce a dat o gaura de zeci de milioane la buget! Cu alte cuvinte cine-si face reclama la Realitatea TV gireaza evaziunea fiscala...probabil ca le convine!
 • Mai are rost sa comparam cu cazuri trase la indigo dar la Realitatea, unde a curs cu amenzi? Iar Badea, care e la limita de a fi internat, primeste somatie in timp ce CNA (vezi *** de Herjeu - nu cenzurati, e "doar o opinie" ) explica faptul ca o opinie e doar o opinie. Dezgustator!!!
 • Edițiile din 21 și 22 iunie au fost analizate abia astazi...dar pana acum unde a fost stimabilul CNA, in concediu ?

Trimite un comentariu