Skip to main content

Grupul CEFC şi Penta Investments oferă 2 miliarde de dolari pentru compania mama a Pro TV

 
cme
cme

Grupul chinez CEFC si compania est-europeana Penta Investments au avansat o oferta comuna pentru preluarea Central European Media Enterprises (CME), compania mama a Pro TV, in timp ce fondul PPF s-a retras din cursa, au declarat surse citate de Reuters, citat de News.ro.

Publicitate

Doua surse apropiate situatiei au spus ca CEFC si grupul financiar ceho-slovac Penta au facut o oferta de aproximativ 2 miliarde de dolari, dar pretul nu a fost inca finalizat.

Grupul chinez CEFC are în portofoliu, printre altele, pachetul majoritar al Rompetrol, pe care l-a cumpărat de la KazMunayGas.

PPF, un grup financiar detinut de omul de afaceri Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, a renuntat sa inainteze o propunere pentru CME, au declarat doua surse, astfel ca CEFC si Penta au ramas singurii ofertanti.

Reprezentantii Penta si PPF au refuzat sa comenteze, iar un purtator de cuvant al CEFC din China nu a raspuns solicitarilor de comentarii. Purtatorul de cuvant as CEFC din Praga a refuzat sa comenteze, ca si un reprezentant al grupului Time Warner.

Grupul CME este listat la bursa Nasdaq si la bursa din Praga si desfasoara operatiuni in sase state central si est-europene, cele mai mari profituri fiind obtinute in Cehia si Romania.

CME are datorii de aproximativ 1 miliard de dolari, iar la inchiderea tranzactiilor de luni avea o capitalizare de 637,8 milioane de dolari.

Time Warner detine o participatie de 42,4% la CME, dar, daca se iau in considerare certificate care pot fi exercitate in mai 2018 si actiunile preferentiale, detinerea este de 75%. Daca se iau in calcul acesti factori, capitalizarea CME este de 1,65 de miliarde de dolari.

CME detine in Romania posturile Pro TV, PRO TV International, Acasa, Acasa Gold, PRO Cinema, Sport.ro si MTV Romania, precum si mai multe site-uri. Totodata, in operatiunile de pe piata romaneasca sunt incluse si posturile din Republica Moldova, respectiv PRO TV Chisinau si Acasa in Moldova, potrivit news.ro.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • robert robert
    N-ar fi o idee rea s-o vedem pe Andreea Esca la Protv cum spune: Noutati despre Petromidia - tocmai a fost integrata in proiectul Drumul Matasii :)
  • cristina cristina
    Daca chinezii vin cu bani sa sustina kazahii de la KMGI, va avea de castigat Romania in primul rand. Daca va sti statul roman sa gestioneze situatia. Chiar ma intreb daca stie.....
  • Mirela Mirela
    Pe undeva era de asteptat ca China, creditorul principal al Statelor Unite, sa inceapa sa cumpere companii americane. Mai ales in conditiile in care CME are datorii de 1 miliard de dolari. Ofera 2 miliarde pentru o companie care valoreaza 1.65 miliarde....Generosi chinezii! Inseamna ca pregatesc alte investitii in zona. Sper sa fie la Petromidia!
  • Me Me
    Interesant. Sa vedem ce schimbari o sa produca PrOTV-ului ... si tuturor celorlalte posturi de umplutura din oferta Pro(punct).
  • Andy Andy
    Ultimul paragraf nu mai este de actualitate.

Trimite un comentariu

sus