Skip to main content

CNA a decis să sesizeze instituția specializată în drepturi de autor în scandalul Cinemaraton - TVR

 
CNA a decis să sesizeze instituția specializată în drepturi de autor în scandalul Cinemaraton - TVR
tvr

Consiliul Național al Audiovizualului a decis în ședința de astăzi sesizarea Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) în cazul Cinemaraton care a preluat fără acord de la TVR mai multe episoade din seria Memorialul Durerii, semnate de Lucia Hossu Longin. 

Forul audiovizual a analizat astăzi o sesizare de la TVR în care postul public se plângea că mai multe ediții din seria Memorialul Durerii au fost difuzate de postul TV deținut de compania de cablu Akta, Cinemaraton. 

Publicitate

Reprezentanții Cinemaraton, prezenți în ședința CNA, au precizat că au încetat difuzarea materialelor în cauză și sunt în prezent în discuții cu TVR. Aceștia au menționat, după cum au declarat și pentru Paginademedia.ro, că la momentul difuzării materialelor aveau un acord scris al Luciei Hossu Longin. 

Consilierul juridic al TVR: „Difuzarea materialelor și înregistrărilor SRTV se poate face cu respectarea normelor CNA, cu prezentarea mențiunii „Din arhiva SRTv” și sursa TVR. Astfel am crea un precedent. Orice post TV poate să difuzeze imaginile TVR fără a fi sancționați de CNA.”

Dan Voicu, Cinemaraton: „Punctul nostru de vedere, pe care l-am făcut cunoscut și TVR, este că avem niște documente care considerăm noi că ne dau dreptul să difuzăm aceste producții. Asta nu ne-a împiedicat ca de îndată ce am primit adresa dumnealor să încetăm difuzarea producțiilor până la clarificarea situațiilor. Am făcut primii pași, ne-am întâlnit cu dumnealor. Suntem dispuși să discutăm și să clarificăm situația.”

Radu Herjeu, membru CNA – „Am înțeles că dumneavoastră aveți un accept al realizatoarei. Am realizat și eu emisiuni de televiziune,d ar eu știam foarte clar că drepturile asupra producțiilor realizate de mine apatrțin exclusiv postului. Cred că și dacă nu există clauze speciale în contractul dintre realizatorul respectiv și TVR, înseamnă că drepturile de autor apațin clar TVR. Dumneavoastră măcar ca gest de prevenire arfi trebuit să întrebați și la TVR. Din punctul meu de vedere, dacă au întrerupt imediat ce TVR i-a atenționat, înseamnă că nu au fost de rea credință.”

În urma discuțiilor, membrii CNA, dar și departamentul juridic al instituției, au concluzionat că forul audiovizual nu are competențe pe zona drepturilor de autor, astfel au decis să sesizeze ORDA.


 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Bine, bravo! Acum s-a aflat despre comertul pe scara largă pe care il facea cu Memorialul durerii Hoszu neni. A vindut femeia asta tot. Drepturi, casete, oameni. Insăși ideea de rezistență anticomunistă. Si-a construit un soclu nemeritat. Sper să isi plăteasca zdravan faradelegile.

Trimite un comentariu