Skip to main content

De la comă la "șanse". TVR și povestea unei știri revoltătoare: copilul trimis acasă în comă.

 
De la comă la "șanse". TVR și povestea unei știri revoltătoare: copilul trimis acasă în comă.

POVESTEA ȘTIRII. "Pur și simplu am fost la locul potrivit, la momentul potrivit" - Diana Brâncuș, TVR, despre subiectul revoltător al copilului în comă trimis acasă de Spitalul Municipal din Oradea.

Săptămâna trecută, un copil de nouă ani, în comă, era hrănit acasă de părinți, așa cum se pricepeau, printr-un tub. Era slăbit. Foarte slăbit.  A ajuns în comă în urma unui accident.

Spitalul din Oradea l-a trimis acasă. Era acasă de luni bune. Mai mult, același spital i-a cerut familiei să plătească cheltuielile de spitalizare - de ordinul miilor de euro - pentru că, a explicat, vina a fost a copilului: a traversat prin loc de permis.

Săptămâna aceasta, copilul este la București. Se vorbește acum, după luni de zile de la accident, și de "șansă".

Publicitate

Vă spunem povestea, pornită de la un material realizat de TVR 1, televiziunea care a prins și documentat cazul:

"Am fost la momentul potrivit, la locul potrivit

Subiectul a fost prins din întâmplare, a povestit pentru Paginademedia.ro Diana Brâncuș, jurnalista de la Știrile TVR care a coordonat materialele.

Diana Brâncuș:

"Eram la Guvern și, din întâmplare, am asistat la o discuție despre o familie căreia i s-ar cere bani pentru copilul în comă. Povestea o colegă de la Money.ro, Alice Drăghici. 

Alice povestea revoltată despre faptul ca un spital le cere sume imense părinților unui copil in comă pe motiv ca băiatul ar fi vinovat de accidentare.

Și că familia cere ajutor pe Facebook pentru copilul aflat acasa in comă.

M-am oripilat! Alice m-a ajutat cu contactul familiei."

Așa a început subiectul.

Povestea continuă:

"Nu mi-a venit să cred. Am vorbit cu colegul nostru de la Oradea, Nicolae Nistoroiu, să verifice dacă așa este.

Și el era într-o situație foarte grea. Îi murise cumnatul strivit de tramvai, dar s-a dus acasă la familia băiatului ca să putem face materialul. A aflăt că băiatul era lăsat acasă în comă din octombrie", continuă Diana Brâncuș.

Joi, materialul era pe post, la TVR. Cazul prezentat de Știrile TVR a făcut ocolul stațiilor de știri și nu numai. Subiectul s-a viralizat.

De la București, echipa TVR a continuat documentarea:

"Am continuat cu Ministerul Sănătății, care, inițial, a susținut că e vorba de un "decont normal" care se face când cineva este externat. De fapt, era o somație de plată clară," spune Diana Brâncuș.

Ministrul Sorina Pintea a admis, însă, că nu se pune problema ca familia să plătească și a cerut "ca toată lumea să se implice".

Alte materiale conexe au fost dezvoltate, cum ar fi situația centrelor de îngrijire paliativă (pentru bonavi în fază terminală), insuficiente în România.

SPERANȚE. Acum se vorbește de "ȘANSE la viață"

La două zile de la apariția materialului de la Știrile TVR, Ministerul Sănătății intervine și copilul este adus la București, la Spitalul Bagdasar Arseni. Foarte slăbit, după luni în care familia l-a îngrijit cum a știut, ajutată de prieteni și de ONG-uri.

Acum, se vorbește deja de "speranțe". "Alex are șanse la viață". O spune profesorul Mircea Gorgan, care l-a consultat pe băiat.

"Tatăl băiatului îmi tot mulțumea sâmbătă, când ne-am văzut la spitalul Bagdasar-Arseni, dar eu nu am făcut decât ceva normal", spune Diana Brâncuș.

Și repetă: "doar am fost la locul potrivit, la momentul potrivit"

"M-a ajutat mult faptul Alice Drăghici, de la Money.ro, mi-a dat contactul familiei. Am avut și șansa unei echipe bune din TVR, care s-a implicat.

Și colega mea care coordonează corespondenții din țară, Andreea Iatagan, s-a implicat decisiv ca să difuzăm repede materialul. Iar ambii editori generali (Octavian Manciu, Cristian Petru) și producătorii (Diana Anghel, Elena Hebean) au reacționat prompt".

Materialele cazului documentat de TVR:

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Diana Brîncuși e o profesionistă. Și ca ea mai sunt destui colegi în Știrile TVR. Păcat că oamenii aștia țin în spate o armată de șefi incompetenți.
  • Practic, Diana Brancusi si ceilalti jurnalisti au salvat acel copil (sau macar i-au dat o sansa la viata) si au inlaturat posibilitatea aparitiei unor alte cazuri similare pe viiitor. Bravo Diana! Felicitari!
  • Din păcate cam acesta este adevărul, dacă nu dai șpagă ori dacă nu ai pile ca să prinzi ”trenul de București” mori cu zilele în unele spitale din România de astăzi. Felicitări echipei TVRnews !

Trimite un comentariu