Skip to main content

În premieră la În Premieră. CNA, obligat să oblige Antena 3 să dea un drept la replică pentru o ediţie din 2014

 
Carmen Avram
Carmen Avram

Sună prea complicat titlul? Situaţia în cauză - fără precedent la Consiliul Naţional al Audiovizualului, este la fel de complicată. Şi neobişnuită.

Publicitate

Forul audiovizual a obligat Antena 3 să difuzeze un drept la replică pentru o emisiune În premieră de acum patru ani. Dar şi CNA a fost la rândul său obligat de instanţa de judecată să dea această decizie.

Situaţia este unică în istoria instituţiei.

Ce s-a întâmplat:

Pe 16 septembrie 2014, CNA a analizat reclamaţia fundaţiei Dumbrava Minunată din Braşov, care a apărut într-un reportaj al emisiunii În premieră (realizată de Carmen Avram şi echipa sa), pe tema adopţiilor.

Din sesizarea de atunci de la Dumbrava Minunată:

„În cadrul programului/emisiunii “În premieră” din data de 22.06.2014, duminică, ora 21.00, transmisă de către postul Antena 3, au fost prezentate fapte neadevărate referitoare la activitatea Fundaţiei şi informaţii eronate, respectiv s-au făcut afirmaţii cu caracter nereal şi inexact, prin care s-au lezat drepturi şi interese legitime, precum şi imaginea subscrisei, fapte prejudiciabile faţă de care subscrisa nu şi-a putut prezenta punctul de vedere, nu a putut formula apărări, întrucât acest punct de vedere nu ne-a fost solicitat...

Prin răspunsul său, furnizorul de servicii media audiovizuale/radiodifuzorul ne-a refuzat acordarea dreptului la replică/rectificare în mod neîntemeiat/nejustificat.”

Consiliul a decis atunci cu patru voturi că nu se impune acordarea dreptului la replică.

Dumbrava Minunată a atacat răspunsul CNA în instanţă, iar Curtea de Apel a decis că CNA ar fi trebuit să acorde un drept. Decizia a fost menţinută şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Recent, CNA a primit oficial şi decizia definitivă.

Astăzi, forul a spus la vot decizia de acordare a dreptului la replică, şi de data aceasta a trecut.

Ulterior, membrii au vizionat fragmente din emisiunea de acum patru ani pentru a vedea dacă se impune şi o sancţiune.

Radu Herjeu, membru CNA:

„După opinia mea era nevoie de un drept la replică sau de întrebat reprezentanţii căminului în legătură cu aceste acuzaţii. Pentru corectitudine ar fi trebuit să dea şi punctul de vedere al celor vizaţi. Eu, dacă aş fi fost în CNA atunci, aş fi votat pentru acordarea unui drept la replică.”

Totodată, Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA, a constatat că nu există propuneri pentru o sancţiune suplimentară.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ando22 Ando22
    Antena 3 = fake news.
  • F F
    Foarte urata situația. Antena 3 și romania tv oricum cam fac ce vor cu CNA-ul ăsta. Dar au trecut 4 anii de când a început situația asta? :))
  • alex2 alex2
    dupa 4 ani ??? nici macar goagal nu gaseste despre ce era reportajul si ce manipula acolo madam Avram. nu m-ar mira sa fi fost sters de pe siteul antenei ca asa au mai facut si in trecut cu stiri care fie s-au dovedit a fi false sau nu el mai conveneau.

Trimite un comentariu

sus