Skip to main content

BLOGOSFERĂ. Primele două opinii virale vin de pe Blogurile Adevărul: „Despre declaraţii cu iz rasist" şi „Ars de viu, ruşinea unei naţiuni"

 
Alina Gorghiu. Foto: evz.ro
Alina Gorghiu. Foto: evz.ro

Postarea virală a ultimelor zile, pe Facebook, din blogosferă, vine de pe Blogurile Adevărul şi îi aparţine sociologului Gelu Duminică. Subiectul?

Publicitate

Declaraţiile date de Alina Gorghiu după vizita în România a lui Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

“Întrebată de reprezentanţii presei ce le-a transmis domnul Timmermans după vizita acestuia din Parlament, fosta preşedintă a Partidului Naţional Liberal a spus că “ne-a recomandat să nu ne înecăm ca ţiganul la mal, vorba românului.

Originea proverbului/vorbei româneşti la care doamna Gorghiu face referire o găsim în perioada în care romii erau robi.”, notează sociologul în postarea care a adunat peste 10.000 de like-uri şi share-uri, potrivit unei monitorizări Facebrands PRO pentru Paginademedia.ro.

A doua opinie populară din blogosferă este a lui George Simion, istoric şi activist civic, tot pentru Blogurile Adevărul:

„Astăzi se împlinesc 29 de ani de la sinuciderea pictorului şi sculptorului braşovean Liviu Cornel Babeş, care şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov pentru a protesta faţă de regimul ceauşist.

Nu este un număr rotund de ani trecuţi de la dispariţia sa şi cu atât mai bine, pentru că nu are nicio importanţă. Gestul său extrem trebuie înţeles şi reîmprospătat în memorie măcar o dată pe an, nu pe deceniu sau cincinal.”

Cele mai distribuite materiale din blogosferă, ieri, potrivit unei monitorizări Facebrands PRO pentru Paginademedia.ro.

Menţiune importană: Topul include, cumulat, numărul de like-uri şi de share-uri.

1. Blogurile Adevărul, “Despre rasismul din „vorba românului“. Sau despre cum poţi scoate pe gură prostii cu iz rasist”, de Gelu Duminica, - 2.401 like-uri & share-uri;

Din postare:

“Originea proverbului/vorbei româneşti la care doamna Gorghiu face referire o găsim în perioada în care romii erau robi.
Din cauza tratamentelor foarte dure la care erau supuşi, dar şi din dorinţa de a trăi cu demnitate, au existat foarte multe cazuri de robi romi care au fugit de la stăpânii lor, sperând că vor avea parte de libertatea mult dorită.”

2. Blogurile Adevărul, “Ars de viu, ruşinea unei naţiuni”, de George Simion, - 1.322 like-uri & share-uri;

Din postare:

„Pe 2 martie 1989, Liviu Babeş pleca de la postul de lucru de la Întreprinderea de Prefabricate din Braşov, unde era maistru electrician, a trecut pe acasă, de unde şi-a luat schiurile şi rucsacul, şi a plecat la pârtia de schi din Poiană.

Îşi procurase şi o canistră de benzină cu care şi-a îmbibat hainele şi s-a autoincendiat în timp ce cobora panta pe schiuri.
În mâini ţinea o pancartă galbenă pe care scria, în limba germană: „Stop Mörder! Braşov = Auschwitz”, adică „Opriţi Criminalul!” şi asemuia Braşovul cu lagărul de concentrare nazist.”

3. tolo.ro, “DOCUMENT: MINISTERUL JUSTIŢIEI RECUNOAŞTE CĂTRE PARLAMENT CĂ ”DOAR 2% DINTRE INCULPAŢI SUNT ACHITAŢI DEFINITIV, UN PROCENT EXCEPŢIONAL DE REDUS COMPARATIV CU ALTE STATE!”, - 1.292 like-uri & share-uri;

Din postare:

„Un document obţinut chiar de la Ministerul Justiţiei arată că acest minister şi Parlamentul n-au fost preocupate de monitorizarea legalităţii şi eficienţei Parchetelor!

Deşi legea le impunea miniştrilor rapoarte anuale de concluzii despre procurori, de la Robert Cazanciuc la Tudorel Toader niciun ministru nu a deranjat nici DIICOT, nici DNA, nici Parchetul General.

Doar Raluca Prună a întocmit un astfel de raport, în 2016. Iar Parlamentul nu a fost interesat de el!”

4. playtech.ro, “Uniunea Europeană a interzis pesticidul care ucidea albine”, de Nicoleta Apostol, - 1.037 like-uri & share-uri;

Din postare:

„Uniunea Europeană a rezolvat parţial declin albinelor. O clasă de pesticide, care pune în pericol viaţa acestora, dar şi a întregului ecosistem, a fost interzisă.”

5. mihaivasilescublog.ro, “CÂND ÎŢI TREMURĂ GENUNCHII, DAR NU DE FRIG”, - 679 like-uri & share-uri;

Din postare:

„Am dat bineţe. Şoferul m-a întrebat “până unde”, dar n-am apucat să răspund c-a răspuns tot el “50 de lei”. Până la urmă am apucat să spun şi eu “până la Unirii, dar mai mult de 35 de lei nu am”.

M-a ignorat total, iar eu am înteles din asta că-s un bun negociator. Deja băteam cuba cu fiu-meu pe bancheta din spate. Ce tare eşti, mama, ne-a rămas şi de o gogoaşă, când îl aud pe şofer cu o voce din gât:

– Da’ unde pleci, fey, de-acasă pe vremea asta?”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus