Skip to main content

Cât „costă” o informație falsă pentru Antena 3: 10.000 de lei. Au dat drept reale imagini violente cu Mihai Goțiu, dintr-o piesă de teatru

 
Cât „costă” o informație falsă pentru Antena 3: 10.000 de lei. Au dat drept reale imagini violente cu Mihai Goțiu, dintr-o piesă de teatru
Foto: Vice

O imagine cu Mihai Goțiu, din 2013, în care apărea cu un târnăcop în mână părând că atacă niște jandarmi, ca parte a unui moment artistic, a fost luată de bună de Antena 3 și prezentată în emisiunea Subiectiv. 

Emisiunea difuzată în decembrie 2017 a ajuns săptămâna aceasta și pe masa CNA și membrii au decis, cu șase voturi pentru, amendarea postului cu 10.000 de lei, pentru încălcarea articolului 64 cu 1, litera b, ce vizează informarea corectă, potrivit căruia:

„Informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

Răzvan Dumitrescu în ediția Subiectiv din decembrie 2017:

„Domnul Goțiu, am găsit iarăși niște imagini foarte interesante, dânsul este senator USR și vicepreședinte al Senatului României. Iată câteva imagini cu domnul Goțiu, luptându-se cu jandarmii, este cel cu târnăcopul în mână. Domnul Goțiu, luptându-se cu jandarmii. E vorba de acele proteste împotriva gazelor de șist, sau aici, tot domnul Goțiu, din alt unghi, cu lopata în mână luptându-se cu jandarmii.”

Vizionarea emisiunii s-a făcut încă de marți, însă s-a amânat pentru ca Răzvan Dumitrescu să vină la CNA să dea explicații. Nu a ajuns, întrucât se află la Cluj. A veni însă, ca și marți, reprezentanta postului, Norina Ionescu. 

Publicitate

„Cu privire la faptul că acea poză era dintr-un act artistic, cred că nici de pe Facebook nu reieșea acest lucru”, le-a spus ea membrilor CNA. 

Întrebată dacă după ce s-a aflat că imaginile sunt dint-o piesă de teatru s-a făcut pe post vreo rectificare, aceasta a spus că reprezentanții postului nu au știut până ce nu a fost sesizat CNA-ul de acest lucru.

Din discuțiile membrilor CNA: 

Radu Herjeu, membru CNA:  

Eu cred că Răzvan Dumitrescu, de bună credință, a crezut că sunt imagini reale și că domnul Goțiu a sărit cu târnăcopul la jandarmi. În această situație, orice moderator de bună credință punea mâna pe telefon înainte de emisiune și îl suna pe domnul Goțiu și spunea: „Domnul Goțiu, avem niște imagini în care dumneavoastră săriți cu târnăcopul la jandarmi. Am vrea să intrați în emisiune în direct să ne spuneți cu ce ocazie ați făcut asta.” Și poate că domnul Goțiu ar fi dezmințit. Nu s-a făcut acest lucru. (…) După care veniți și-mi explicați: eu am aflat odată cu plângerea că era fals. E o mare problemă dacă o televiziune întreagă află că a difuzat niște imagini false, la patru luni după aceea, pentru că cineva se plânge de ele.

Radu Călin Cristea, membru CNA –

„Cred că în această speță ar trebui să ținem o anumită raportare la un anumit context. Sunt spețe și spețe, foarte multe din ele foarte diferite. Acest domn Goțiu face parte, după opinia mea, din categoria personajelor suculent-excentrice pe care politica românească de după 89 le-a cunoscut. (…)

Are o demnitate publică care l-ar obliga dacă vreți la un comportament ceva mai reținut, ceva mai solemn, ori, vă amintiți de participarea USR la acele proteste făcute de Roșia Montană care au fost reale au existat și sunt consemnate. Vi-l amintiți pe domnul Goțiu filmat sau fotografiat lat de oboseală, să spunem, pe un munte de doze de bere. Vi-l amintiți pe domnul Goțiu dormind în cele mai splendide poziții în Parlament și filmat de toate televiziunile din România. Vi-l amintiți pe domnul Goțiu care anunța triumfal pe un post de televiziune că a fost bătut de domnul Palada. Prin urmare, nici domnul Goțiu nu este un personaj credibil. (…)

Răzvan Dumitrescu cred că este un jurnalist cu experiență și este un foarte bun jurnalist. Dacă ar fi avut o intenție de manipulare, de minciună nu cred că s-ar fi coborât la mize atât mici, la domnul Goțiu.” 

Dorina Rusu, membru CNA –

„Mi se pare foarte ciudat că aici când discutăm despre o speță referitoare la o emisiune ajungem să facem procesul uneia dintre victime. Mi se pare foarte grav că ajungem să facem portretul, sigur așa cum îl vede fiecare, a unui om politic. Cred că nu e cazul ca noi din CNA să face procesul persoanei care este victimă a unei emisiuni.

Radu Călin Cristea, membru CNA –

„Nu este vorba despre opinia mea despre Goțiu, ci de o enumerare de situații.”

Dorina Rusu –

„O enumerare pe care tu ai făcut-o aici în contextul în care Goțiu este victimă a acestei emisiuni. Este victimă în sensul în care s-au făcut despre el niște afirmații care nu sunt reale. În contextul în care s-a spus despre el că a dat cu târnăcopul în jandarmi fără să se verifice informația, să fie sunat. M-am uitat pe pagina de Facebook de pe care a fost luată acea fotografie. Mugur Grosu specifica foarte clar că era o piesă experimentală. Nu știu dacă Răzvan Dumitrescu direct a documentat subiectul sau dacă producătorul, dar era foarte clar imaginea era de la o piesă de teatru, iar cel care a pus imaginea pe Facebook a și specificat asta. Nu cred că în acest caz a fost vorba de bună credință, pentru că în imagini se specifica foarte clar. Cred că a fost făcută intenționat.”
 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Mie mai grav mi se pare că un membru CNA, anume Radu Călin Cristea, încă mai crede că Goțiu este cel din pozele cu berea de la Vama Veche. Adică băbăete, s-a dovedit deja că nu e el și tolomacul ăsta vine acum cu replicile astea: ”Vi-l amintiți pe domnul Goțiu filmat sau fotografiat lat de oboseală, să spunem, pe un munte de doze de bere.(…) Vi-l amintiți pe domnul Goțiu care anunța triumfal pe un post de televiziune că a fost bătut de domnul Palada (când chiar a fost bătut). Prin urmare, nici domnul Goțiu nu este un personaj credibil.”
 • Buna ziua pagina de media, eu raman fanul inrait al antena3 orice ar spune propaganda: asa zisele siteuri de stiri Tv Bloggeri Postaci platiti pe facebook etc
  Asta cu "varanul" domnu CTP a scoaso si toata propaganda #rezist au preluato ca niste robotei trepan...!
  Si eu am scos din grila de programe RealitateaTv B1Tv si Digi24 ce le consider ca varanii acestor trusturi sunt sub acoperiti cu stele pe umeri SRI/DNA!!!! in strict opinia mea
 • O răutate, o minciuni, si da un iar au ajuns televiziunile din România, pentru cei care considera ca vot sa se pedepseasca asa. Oricum si titlul emisiuni este subiectiv. Emisiune umoristica
 • Bv,CNA!Se vede ca sunteti servitorii ciumei rosii.La-ti amendat pe Radu Banci u doar pentru ca a spus adevarul despre *** . Iar boul de Mircea Badea la emisiunea lui de *** înjura si jigneste pe orcine fara sa i se întample nimic . Rusine !
 • Unde a avut loc piesa asta de teatru ? Pe care scenă a încăput nu doar Goţiu, ci şi un alt buldozer, sau vidanjă, ce-o fi aia că prea seamănă între ei ?!
 • Vai, dar pentru imaginile cu miţosul sforăind în Parlament, nici o amendă ?!
  Unde ne trezim, pardon de expresie, domnilor de la CNA ?!
 • Trebuia suspendat aceasta ,emisiune! CNA-ul nu-si face datoria!De multe ori mi-e rusine de cei din jurul meu [familia mea]ce mizerabil se comporta pina si cei din, juriu!
 • Acum îmi dați dreptate cand am spus ca asta este *** NR. 3 A SECURISTULUI-VARAN-TURNATOR DE RUDE,TARA, POPOR ?
  CA SA NU-I MAI VAD. EU AM SCOS DIN GRILA DE PROGRAME *** ASTA SI rtv-a lui ghiță = *** ..
 • Imi place premisa de la care pleaca CNA, aceea ca RD este un jurnalist f bun. Nu, este unul sub orice critica, intrucat crede ca tot ce zboara se mananca si nu face o minima verificare inainte. Nici el, nici producatorii si nici editorii lui penibili. RD e penibil si pt asa ceva ar trebui sa isi ia macar un an sabatic, dar la noi merge cu manipularea si cu fraiereala. Chestiunea e elementara, la nivelul genunchiului broastei, nu trebuie sa fii premiant Pulitzer pt asa ceva.
 • Oare chiar dorm linistiti acesti membri CNA? Chiar sa nu ii roada constiinta? Daca au asa ceva.Despre A3 si Dumitrescu, nimic de zis.Ordinele se executa, nu se discuta! A calca pe cadavre e ceva obisnuit pentru ei.
 • CNA-ul este institutia care in loc sa pazeasca publicul de dezinformare, manipulare si toate mitocaniile si *** din emisiunile televiztate, prin servilismul politic si clar partinitor ajuta la degradarea media si implicit la degradarea morala a privitorilor. O institutie ce ar trebui refacuta de la zero.
 • Bv,CNA!Se vede ca sunteti servitorii ciumei rosii.CTP a lut tot 10.000 RON amenda fiindca a facut-o pe Dancila pavian,iar astia iau ceeasi amenda pentru ditamai fake news-ul.Mi-e scarba de voi.

Trimite un comentariu