Skip to main content

EXPERIMENT. Fără net. Ce afli după ce citești două luni doar ziare tipărite? Cu ce rămâi?

 
EXPERIMENT. Fără net. Ce afli după ce citești două luni doar ziare tipărite? Cu ce rămâi?
Publicitate ziare

EXPERIMENT. Poți să stai fără să citești ziarele pe net? Fără să urmărești postările de pe Facebook? Ce afli dacă, timp de două luni, citești doar presă scrisă? Care sunt subiectele împinse în față de publicațiile tipărite.

Un jurnalist a încercat acest experiment. Un jurnalist din America, nu de la noi. Acolo unde pe hârtie se tipăresc titluri precum Washington Post, New York Times sau Time. Unde presa tipărită (încă) contează.

Publicitate

Eperimentul și concluziile lui, în continuare:

Un "spoiler": a câștigat mai mult timp, pe care l-a folosit pentru a citi. Cărți. De unde?

Farhad Manjoo, jurnalist al ziarului The New York Times, prezintă în ultimul său text concluziile experiementului pe care l-a realizat timp de două luni.

 • Ce a făcut mai exact?

 Timp de două luni a consumat știri ce au provenit exclusiv din presa tipărită:

“Pentru două luni, m-am informat doar din ziare tipărite. Acestea sunt lucrurile pe care le-am învățat din această experiență.”

Jurnalistul povestește că a pornit experimentul în luna ianuarie. S-a deconectat de la orice modalitate de informare digitală și a deschis abonamente la trei publicații de presă tipărită.

Mai exact a ales să primească următoarele ziare: The Times, The Wall Street Journal, un ziar local, The Francisco Chronicle și o revistă economică, săptămânală, The Economist.

“Am hotărât să călătoresc în timp. Am oprit notificările ce veneau de la aplicațiile de știri instalate în telefonul meu, m-am deconectat de la Twitter și alte rețele sociale și m-am abonat la trei publicații tipărite"

Farhad Manjoo spune că scopul experimentului a fost de înlocui pentru o perioadă “viteza informării cu precizia și acuratețea informației”.

Printre lucrurile pe care le-a observat după ce a început experimentul au fost dependența mai scăzută față de “breaking-news” și timpul liber pe care l-a câștigat citind presa o singură dată pe zi:

“Am avut mai mult timp pe care să îl dedic familiei și de asemenea am reușit să citesc și o jumatate de duzină de cărți”, spune Farhad Manjoo.

De asemenea, a structurat lecțiile pe care le-a învățat pe parcursul celor două luni în trei categorii: “Informează-te. Nu foarte rapid. Evită rețelele sociale

Informează-te! Diferența dintre print și online

Jurnalistul explică diferențele dintre consumul de știri online și cele care provin din surse tipărite:

“Am găsit multe lucruri care nu imi plac la presa tipărită. Tiparul este scump. Scrisul este prea mic, paginile sunt prea mari și incomode în comparație cu ecranul unui dispozitiv mobil. Totuși ce găsim în ziarele tipărite? Știri!

Spune printre altele că:

“În mediul online, de cele mai multe ori, cititorii se concentrează pe opinia altora despre știri, decât pe eveniment, în sine.”

De asemenea, este foarte important ca cititorii să nu fie distrași de fluxul de comentarii care însoțește orice știre, pentru că acesta nu face decât să îi distragă de la întelegerea evenimentului. Acest lucru face cititorii mult mai susceptibili de dezinformare”, notează jurnalistul.

Nu foarte rapid!

Principala diferență, pe care o subliniază jurnalistul, dintre presa tipărită și digital o reprezintă viteza.

"Noile grupuri media concentrează accentul pe viteză. Peisajul media digital din ultimii ani pun mai multă presiune pe cât de repede apar știrile. Nu trebuie să citim doar presă scrisă."

Manjoo spune că presa tipărită îți oferă senzația că "timpul încetinește" și de asemenea cuvintele par mult mai "pline de sens".

"Ne puteam face pur și simplu un ritual zilnic din a citi presă o singură dată în zi, dar într-un mod mult mai conștient și mai profund, ignorând alertele cu care suntem bombardați zilnic.

Notificările nu sunt necesare. Dacă ceva cu adevărat important se va întâmpla, cu siguranță vom afla."

Evită rețelele sociale!

Discuțiile și comentariile pe care știrile le generează în mediul online ajung să devină, uneori, mai importante ca știrea în sine. Jurnalistul recomandă ca rețelele sociale să nu rămână principala sursă din care publicul să se informeze.

“Acesta e cea mai importantă. În acest caz viteza cu care primim știrile depășește profunzimea acestora. Rețelele sociale încurajează comentariile în contradictoriu pe marginea știrilor fără să întelegem în profunzime despre ce este știrea.

Nu trebuie să citești ziare tipărite pentru a avea o relatie mai bună cu știrile, dar vă rog încetați să folosiți rețelele sociale drept principala sursă din care să primiți știri.”

Invitație la dezbatere: Cum credeți că ar arăta în România un astfel de experiment? Cu ce ar rămâne dacă ar citi ziarele tipărite de la noi? Ce titluri ar trebui să citească? 

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • Mai multa documentare nu v-ar strica!
  Inainte sa publicati dvs a aparut articolul urmator pe Columbia Journalism Review (sursa pe care ar fi firesc sa o urmariti) https://www.cjr.org/analysis/farhad-manjoo-nyt-unplug.php :)
  La fel si Nieman Lab http://www.niemanlab.org/2018/03/the-%e2%9d%a4%ef%b8%8f-of-the-matter-here-are-too-many-words-about-farhad-manjoos-twitter-habits-and-some-cool-charts/
 • Cu un buget de 1000-1500 lei pe lună, eu aș citi TV Mania, Revista 22, Dilema Veche, Adevărul / Adevărul de Week-end, Historia, Știință și Tehnică, National Geographic, DOR - Decât o revistă, Running Mag și Psyhologies (România),
  TIME Magazine, Financial Times, Scientific American, Empire, Newsweek (SUA / Marea Britanie).
  Aș adăuga și revistele din zona de fashion (Men's Health, Harpers Bazaar și Marie Claire).
 • Cu mai multe comentarii credibile,decât *** de pe facebook,ceea e e scris ,tipărit,fie ziar,sau carte,iti rămâne în memorie.Si,ce sa spun,comentariile celor partizani facebook ma lasa complet,rece...pun mătura în doliu!

Trimite un comentariu