Skip to main content

SITUAȚIE RARĂ. Mircea Badea s-a apărat în fața CNA. "În gura presei e la douășpe noaptea. Atunci, în principiu, minorii au altă treabă și îi reținem"

 
SITUAȚIE RARĂ. Mircea Badea s-a apărat în fața CNA. "În gura presei e la douășpe noaptea. Atunci, în principiu, minorii au altă treabă și îi reținem"

Situația rară. Mircea Badea, realizatorul emisiunii În gura presei la Antena 3, s-a apărat în fața CNA, după ce a fost reclamat la forul audiovizual pentru o emisiune În gura presei.

Publicitate

Realizatorul emisiunii a participat la ședința publică de astăzi după ce a fost reclamat de procurorul George Bucurică, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oravița. 

Ce a spus Mircea Badea în CNA și cum a decurs discuția cu membrii forului, în continuare:

De notat că a fost o situație rar întâlnită, dat fiind că de obicei postul Antena 3 trimite la CNA un reprezentant al departamentului juridic. 

1. Reclamația

George Bucurică a reclamat la forul audiovizual mai multe ediții Sinteza zilei, În gura presei și alte emisiuni de știri de pe Antena 3 și România TV. În cazul tuturor, procurorul a cerut să se constate încălcarea dreptului la demnitate și la propria imagine. 

Bucurică, în reclamație:

Chiar dacă aceasta (emisiunea În gura presei n. red) se prezintă ca fiind o emisiune de divertisment-pamfletar, nu se poate ca imaginea mea să fie asociată cu cea a unor persoane de sex feminin aflate în diverse situații mai mult sau mai puțin compromițătoare, iar jurnalistul Mircea Badea să mi se adreseze cu ”băi procuroare”. 

Bucurică a ajuns să fie subiect de știre după ce a fost acuzat că ar fi hărțuit o femeie care este parte într-un dosar instrumentat de el (detalii, AICI).

2. Cum s-a apărat Mircea Badea?

Mircea Badea, la CNA, după vizionarea fragmentelor reclamate: 

„În primul rând, emisiunea În gura presei este la douășpe noaptea. Atunci, în principiu, minorii au altă treabă și îi reținem, adică să se duce să se culce. În al doilea rând, indiferent de opțiunea sau de gusturile fiecăruia sau de subiectivismului fiecăruia, aici trebuie să se aplice o lege. Din punctul meu de vedere, nu a fost încălcată nicio lege.

Înțeleg că domnul procuror Bucurică are „naturelul simțitor” și nu îi convin emisiuni de televiziune, dar asta nu înseamnă că automat ce nu îi convine unui procuror este și în afara legii. 

Înțeleg că este deranjat că i-am zis „Bă, procurorule”. Repet, poate domnul Bucurică are naturalul simțitor și simte nevoia să ia lumină de la unitatea de elită, așa se exprima doamna procuror general Kovesi, despre domnii de la Ploiești.

Domnii de la Ploiești, toți magistrați, toți procurori, aveau niște exprimări mult mai dure și mai colocviale. Mai fruste decât un simplu „Bă”. Ei vorbeau cum îi ard ca pe șoareci, ca pe șobolani. Asta cu „Bă” e un apelativ. Bine că nu i-am zis „fă”. „Bă” este „captatio benevolentiae”, cum ar spune strămoșii noștri romani.

Despre treaba cu „obsedatul sexual”, păi scria mare pe prima pagină din Evenimentul zilei. Expresia îi aparține ziarului Evenimentul zilei, nu mie, deși cred că este una corectă. 

Sigur că domnia sa beneficiază de prezumția de nevinovăție, dar eu de la televzior nu-l bag la pușcărie pe Bucurică, nu am această putere. Din punctul meu de vedere nu s-a încălcat legea.

Vreau să mai fac o precizare. Cred că voi veni foarte des la ședințele de la CNA, pentru că am observat că sunt foarte multe plângeri. Deranjez pe foarte multă lume, lucru care mă bucură, chiar mă „Bucurică”, și aș veni în apărarea mea de fiecare dată când este posibil acest lucru.

Radu Herjeu, membru CNA:

Eu vă aștept oricând. După cum spuneam, eu v-aș invita și pe dumneavoastră și pe alți oameni de televiziune la un scurt internship prin CNA, la niște ședințe.

Mai greșiți în unele emisiuni care poate ar fi demne de o sesizare. Nu e cazul acesteia.

Singura problemă pe care am avut o era cu „obsedatul sexual”. Replica dumneavoastră a fost așa: „Și uite ne spune reputatul ziar Evenimentul zilei că Kovesi l-a evidențiat pe Bucurică, un obsedat sexual fără doar și poate.” Adică v-ați asumat afirmația făcută de cei de la Evenimentul zilei nu doar ați prezentat-o ca atare. Asta este singura mea observație.

Eu înțeleg foarte bine ce înseamnă o mică scăpare de genul acesta, dar ar fi de dorit să fie cât mai puține, pentru că cineva se poate agăța de ea. Obsedat sexual e o tulburare totuși medicală. Una e să spui afemeiat și alta e să spui obsedat sexual.

Mircea Badea:

Când citim comunicate DNA aflăm de niște cetățeni care chiar beneficiază de prezumția de nevinovăție și chiar sunt subiectul unor anchete, noi citim tot felul de monstruozități în aceste comunicate. Multe nu se confirmă, se finalizează cu achitări. Cu toate astea citim lucruri cel puțin la fel de grave cu „obsedat sexual”.

Mi se pare, mergând pe acest format, eu iau lumină de la instituțiile statului și mai ales de la DNA, comparativ cu orice comunicat DNA luăm la întâmplare într-un dosar care s-a soldat cu o achitare, ce am spus eu acolo este infinit mai puțin vătămător din toate punctele de vedere.

Despre mine, într-un comunicat DNA, s-a afirmat, negru pe alb, că am mințit deși eu nu pusesem decât o întrebare. Eu am dat-o în judecată pe doamna Kovesi și DNA. Am pierdut într-un singur termen când s-a și redactat motivarea. Dar onorata instanță a zis că nu m-a prejudiciat DNA că am fost făcut mincinos.

Mergând pe această cale juridică din justiție, mi-e greu să cred că l-am prejudiciat pe Bucurică citind un titlu din Evenimentul zilei pe care mi l-aș fi asumat. Dacă, vorba aia, un comunicat oficial de la Direcția Națională Anticorupție spunând despre mine că sunt mincinos nu m-a prejudiciat. Cine sunt eu să mă opun hotărârilor judecătorești.

Dorina Rusu, membru CNA:

Foarte bine că vreți să veniți și cu alte ocazii pentru că avem și noi cu cine dialoga. Ar fi fost bine dacă ați fi venit și până acum. Pe de altă parte aș vrea să vă atrag atenția și sper că dacă o să mai veniți, eu nu vreau să transformați vizita dumneavoastră aici într-o emisiune de-a dumneavoastră.

Nu mi se par normal să aveți același tip de limbaj și același timp de adresare. Eu nu aș dori să fiu de față în momentul când dumneavoastră vorbiți în aceiași termeni pe care îi folosiți în emisiune. Nu mi se pare normal să veniți într-o instituție și să vorbiți ca și cum ați vorbi la măsuță. Aceasta este o altă măsuță.

Mircea Badea:

Dați-mi un exemplu ca să înțeleg.

Dorina Rusu:

Păi cu „naturelul simțitor”, cu tot felul de lucruri din astea. Și când vorbiți de DNA care este o altă instituție despre care nu contează ce părere are fiecare dintre cei din CNA, dar nu e normal ca dumneavoastră să vă adresați tuturor membrilor Consiliului în acest fel ca și cum am fi cu toții de aceeași părere. Nu mi se pare normal.

Vorbiți în termeni instituționali când sunteți la CNA.

Mircea Badea:

Naturelul simțitor este o expresie din Domnul Goe. Dacă vă deranjează că citez din opere literare…

Dorina Rusu:

Nu asta era problema, ci modul de adresare.

Mircea Badea:

Modul de adresare este unul politicos, nu știu la ce vă referiți exact. În legătură cu DNA, cred că m-am exprimat cât se poate de civilizat, deci nu știu la ce vă referiți.

Dorina Rusu:

Aici nu despre DNA este vorba, dar avem păreri diferite despre modul în care dumneavoastră v-ați adresat Consiliului Național al Audiovizualului.

Mircea Badea:

Atâta vreme cât nu-mi dați un exemplu să-mi spuneți unde am greșit, consider că nu am greșit. Poate că sunt eu greșit, dar e dreptul meu. Câtă vreme nu încalc legea pot să fiu cum vreau.

CNA nu a luat nicio decizie până la încheierea ședinței publice de marți, întrucât a avut de vizionat mai multe fragmente de emisiuni și de la Sinteza zilei, privind sesizarea lui George Bucurică. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • E bun. Te face si asta c-o pereche de doiari daca nu te prinzi. Adica el compara ce spune el in emisiune la tv care apoi e pusa pe iutub si facebuc si pe uatsapuri si shareuita pe tot globu cu inregistrarile pe ascuns ale unor discutii private. Si alea shareuite dar din alte motive. Asa fac toti astia de acolo din antene, imbina bucati de vrajeli de abureli de colo de dincolo si ca la Lego creeaza o masluire ca adevar. Pentru pelicani. Si am mai observat ca e si cult, e erudit, e citit: citeaza din Domnul Goe. Bravo, ba ! :D Astept citate si din Catelusu schiop sau Capra cu 3 iezi.
  • @geo
    Nimeni nu l-a pus la punct ptr nimeni nu a avut nici un argument pertinent. Discursul lui Mircea a fost impecabil. Daca eram in anii 50 da, l-ar fi pus la punct asa cum doresti matale, adica cu pulanu!
  • Un mare nesimtit. Si tupeist. A sfidat si si-a batut joc de membrii CNA desi se afla acolo in calitate de invitat / acuzat. Cred ca merita o replica pe masura. Din pacate nimeni nu l-a pus la punct. Si a plecat multumit. Si nesanctionat. Cel putin deocamdata.

Trimite un comentariu