Skip to main content

TRANZACȚIE. Presa deținută de grupul Dogan, cumpărată de o firmă apropiată de președintele Erdogan

 
TRANZACȚIE. Presa deținută de grupul Dogan, cumpărată de o firmă apropiată de președintele Erdogan

Tranzacție cu implicații uriașe în ce privește libertatea de exprimare din Turcia. Divizia de media a grupului turcesc Dogan va fi achiziționată de conglomeratul Demiroren Holding, care mai are și alte publicații, anunță agenția de presă Reuters, care citează surse apropiate tranzacției. 

Vizate de tranzacție sunt, printre altele respectatul ziar Hurriyet și televiziunea CNN Turk. Mutarea ar putea să consolideze o zonă importantă a media în favoarea guvernării conduse de președintele Yurciei, Recep Erdogan. 

Publicitate

Reuters a menționat că reprezentanții Dogan Media nu au putut fi contactați. 

Totodată, agenția de presă citează și un reprezentant al ziarului Hurriyet, care a precizat că angajații publicației au fost informați de tranzacție și că urmează să se facă un anunț pe bursă în cursul zilei. 

„Este sfârșitul unei ere. Dogan a încercat a încercat să fie un fel de opoziție, dar nu atât de mult încât guvernul să reacționeze”, a spus comentatorul Andrew Finkel. 

În urma tranzacției, 21 din cele 29 ziare cotidiene turcești vor fi sub controlul unor companii care îl susțin pe Erdogan, notează Reuters. Agenția de presă citează o publicație locală din Turcia, care estimează că 90% din tirajele vândute în Turcia vor fi pro-guvern.

Grupul Dogan este prezent și în România. Compania operează postul Kanal D. În știrile din presa internațională nu se menționează cum vor fi afectate operațiunile media deținute în afara Turciei.

Din istoria relației Dogan - Erdogan:

În 2009, Dogan Media a fost amendat cu 2,5 miliarde de dolari pentru neplata unor taxe. Mișcarea a fost văzută atunci de oponenții guvernului condus de același Erdogan o încercare de a distruge media critică la adresa guvernului.

Ca urmare a amenzii, Aydin Dogan, fondatorul companiei, a fost nevoit să vândă două dintre ziarele sale Milliyet și Vatan - către aceeași companie Demiroren Holding.

În 2016, CNN Turcia, parte a grupului Dogan, a avut un rol foarte important în tentativa eșuată de lovitură de stat. Recep Erdogan a intrat în direct, printr-un iPhone și a transmis un mesaj video în care cerea populației să iasă pe străzi împotriva celor care pregăteau preluarea puterii. A fost un moment decisiv în menținerea puterii de către președintele Erdogan. 

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu