Skip to main content

ActiveWatch, poziție dură în cazul sancțiunii primite de Times New Roman

 
ActiveWatch, poziție dură în cazul sancțiunii primite de Times New Roman
Inquam | Octav Ganea

Organizația ActiveWatch a reacționat în urma amenzii pe care a primit-o publicația de satiră Times New Roman, de la CNCD.

Mircea Toma, președinte ActiveWatch, și-a asumat o poziție dură în urma deciziei Consiliului pentru Combaterea Discriminării de a amenda publicația TimesNewRoman.

Acesta a vorbit despre subiectul în cauză într-un text publicat pe blogul ActiveWatch și intiulat „Curvele de la CNCD i-o sug lui Dragnea”. 

Publicitate

Printre altele, folosește și exemplul senatorului PSD Șerban Nicolae care recent a primit un avertisment de CNCD după o ieșire ce a vizat-o pe deputata USR Cosette Chichirău.

Reamintim că site-ul TimesNewRoman a fost sancționat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Forul a decis amendarea cu 16.000 de lei a site-ului pentru un text ce o viza pe iubita lui Liviu Dragnea, Irina Tănase, text intitulat: „Curva lui Dragnea, asaltată de PSD-iști,…”.

Poziția integrală a organizației ActiveWatch:

“Pe data de 4 aprilie Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) înregistra o sesizare semnată de cinci cetățence: Tănase Irina Alexandra, Firea Gabriela, Dăncilă Vasilica-Viorica, Dan Carmen Daniela și Vasilescu Lia-Olguța.

După cum poate că ați observat, patru dintre aceste nume vă sunt binecunoscute, fiind vorba despre înalte demnitare: prim ministră, ministre și primăriță generală a capitalei. Cel de-al cincelea aparține unei persoane pe care doar indiscreția unui alt demnitar a adus-o în ochiul public – Irina Alexandra Tănase l-a însoțit pe Liviu Dragnea la ultimul Congres al Partidului Social Democrat (PSD) cu un statut de parteneră civilă a acestuia.

Prezența actualei tovarășe de viață a președintelui PSD la un eveniment politic extraordinar a stârnit un val de comentarii în mass-media. Unul dintre aceste comentarii a făcut ca doamnele pe care le-am numit mai sus să sesizeze CNCD și să depună și o plângere în justiție. Este vorba despre un articol scurt, publicat pentru câteva zile pe site-ul Times New Roman sub titlul “Curva lui Dragnea, asaltată de pesediști. <<Toți 4000 mi-au dat sfaturi despre cum să i-o sug lui Liviu mai bine>>”.

Numele celorlalte semnatare apar și ele în text: “curva pe care și-a așezat-o în primul rând al Sălii Palatului, chiar lângă hoarda de tâmpite cu funcții importante în partid, Dăncilă, Firea, Carmen Dan sau Olguța”.

În afară de cele cinci protagoniste principale ale interesului autorului textului, nu este de neglijat prezența celorlalți 4000 de participanți la Congres: “<<Toți membrii prezenți la congres au venit să mă felicite și să-mi dea un sfat legat de cum să i-o sug mai bine lui Liviu>> a povestit curva lui Dragnea. <<I-am ascultat, bineînțeles, că unii dintre ei i-o sugeau lui Liviu pe vremea când eu nici nu știam că el există>>”.

CNCD a acceptat sesizarea, a audiat părțile, a judecat și a decis administrarea unor amenzi – totalizând 16.000 de lei – autorului textului, editorului șef, firmei care administrează site-ul și administratorului firmei care administrează site-ul – totul cu o viteză care surprinde pe oricine cunoaște ritmul de funcționare al acestei respectabile – până acum – instituții. De altfel, în chiar comunicatul CNCD, alături de această decizie luată la trei săptămâni de la sesizare – interval care include vacanța de Paște –, este publicată o a doua care a fost asumată după 8 luni de la sesizare.

Membrii CNCD au citit cu ochii holbați articolul publicat de Times New Roman, după care i-au închis în fața articolului 15 din Ordonanța 137/2000 – actul normativ în baza căruia funcționează instituția. Acest articol limitează competența CNCD la fapte de discriminare. Contravenția – conform Ordonanței – presupune întrunirea a două categorii de condiții. Prima condiție definește natura comportamentului care poate să atragă penalizarea, anume acele comportamente care “…vizează atingerea demnității sau crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare”. Cea de-a doua condiție definește categoriile de persoane care pot fi afectate de comportamentul descris mai sus; acestea sunt mai întâi identificate cantitativ: “persoane, grupuri de persoane sau comunități”, iar apoi prin particularitățile lor: “și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestora”.

La o lectură făcută pripit, ca să nu spun cu rea credință, prima condiție pare a fi respectată – textul ar putea fi înțeles ca ofensator. Actul de a “i-o suge” poate, în acest caz, să fie înțeles în accepțiunea sa sexuală. Experții CNCD s-au încăpățânat să se gândească exclusiv la sex și au ignorat cu totul propoziția în care cei care “i-o sug lui Dragnea” sunt mulți dintre cei din sală (“unii dintre ei i-o sugeau lui Liviu pe vremea când eu nici nu știam că el există”).

Numărul considerabil de practicanți ai acestei activități (mulți dintre cei 4000 din sală) ne obligă să redefinim actul de “a i-o suge”, sinonimele posibile fiind “lingușeala” sau “pupatul în fund”. Această nouă accepțiune obligă la reinterpretarea mesajului, acesta fiind unul de critică socială, nu de ofensă sexuală. Similar, nici celălalt cuvânt cu potențial ofensator – “curvă” -, nu poate fi scos din contextul politic al evenimentului.

Expresia “politica e o curvă” – nu mai nedumerește pe nimeni; asocierea termenului de “curvă” unui politician nu trimite pe nimeni cu gândul la o persoană care își comercializează sexul. Expertiza în înțelegerea polisemantismului limbii române de care dispun specialiștii din CNCD a fost, de altfel, recent demonstrată într-o speță similară: senatorul Șerban Nicolae a afirmat despre deputata Cosette Chichirău că “am o poză în care faceți sex anal”. Senatorul a primit, din partea CNCD, un avertisment. Revin cu o precizare, senatorul PSD. Toate circumstanțierile posibile pentru a reduce posibilitatea amendării au fost invocate de experții CNCD. În cazul Times New Roman, CNCD a refuzat orice accepțiune alternativă.

A doua condiție definită de actul normativ este grav încălcată: atributele cu potențial ofensator “curvă”, “i-o suge lui Dragnea” nu sunt definitorii pentru apartenența reclamantelor la vreun grup dintre cele enumerate de actul normativ, în particular femeilor. Dacă nici în accepțiunea lor frustă, sexuală, acțiunea de a “o suge” și cea de a fi “curvă” nu sunt atribuibile exclusiv femeilor, în dimensiunea lor de critică socială cu atât mai puțin.

Dovadă că între consilierii CNCD sunt destui bărbați curve care i-o sug lui Dragnea, nu doar femei.

Asta ne face să solicităm CNCD să se autosesizeze în legătură cu propria tentativă de stigmatizare a femeilor prin asocierea – ca specifice genului feminin – a unor practici condamnabile biblic – prostituția și felația. Sau, într-o abordare mai pozitivă, cerem să se autosesizeze pentru actul de discriminare pe care l-au comis prin limitarea accesului bărbaților la a i-o suge lui Dragnea. 

Mircea Toma

Președinte ActiveWatch"

Citește și: 

 

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu