Skip to main content

Emisiunea lui Ionuţ Cristache cu interviul cu Sebastian Ghiţă, “desfiinţată” de Comisia de Etică

 
Emisiunea lui Ionuţ Cristache cu interviul cu Sebastian Ghiţă, “desfiinţată” de Comisia de Etică

Comisia de Etică a TVR a criticat decizia lui Ionuţ Cristache de a difuza interviul luat de Ion Cristoiu lui Sebastian Ghiţă. Un interviu dat simultan de TVR 1, Antena 3 şi România TV. Cu o audienţă foarte mică pe postul public (a fost pe locul 10).

Publicitate

Hotârârea Comisiei, pe care Paginademedia.ro o prezintă în continuare, "desfiinţează" emisiunea în cauză.

Pe scurt, la ce concluzii a ajuns Comisia de etică din TVR (for intern ale cărui decizii sunt doar consultative):

  • nu a existat o raportare critică a jurnaliştilor la acuzaţiile aduse de Sebastian Ghiţă în interviu: “lipsa din emisiune a oricărei opinii critice sau măcar circumspecte privind unele din afirmaţiile cu conotaţii extrem de grave făcute de dl Sebastian Ghiţă, un personaj cu o credibilitate subminată de situaţia judiciară complicată în care se află.”
  • ignorarea principiului pluralismului ideilor şi opiniilor
  • s-a creat percepţia că TVR a fost parte a unei scheme de manipulare
  • Alinierea TVR la genul de discurs publicistic partizan - consecvent în promovarea intensivă în spaţiul public a anumitor teze, cu ignorarea sau minimalizarea ideilor contrare sau diferite, folosind aceiaşi analişti şi formatori de opinie agreaţi şi boicotându-i pe cei cu opinii neconvenabile – este de natură să afecteze imaginea unei instituţii care se declară independentă de orice influenţe
  • Ionuţ Cristache a făcut afirmaţii în faţa Comisiei contrazise de faptele din realitate:

"Acceptul jurnalistui Ion Cristoiu de a fi prezent în studioul TVR cu ocazia prezentării interviului – în detrimentul invitaţiei similare adresate de România TV – dovedeşte că moderatorul Ionuţ Cristache ştia încă de luni de intenţia postului patronat de intervievatul Sebastian Ghiţă de a difuza înregistrarea, şi nu a aflat abia miercuri, cum a susţinut în faţa comisiei."

  • Interviul cu Ghiţă are o “valoare publicistică şi documentară discutabilă
  • Prin comentariul făcut în chiar introducerea interviului („Am considerat, şi repet şi acum cu toată responsabilitatea, că sunt dezvăluiri cruciale în bătălia pe care o duc forţele sănătoase, le spun eu, din România, împotriva dictaturii sergenţilor mesianici”) , domnul Ion Cristoiu îşi confirmă partizanatul în raport cu controversele publice tot mai intense legate de problemele justiţiei în general şi ale conducerii DNA în special.
  • S-a aplicat pe ecran un marcaj “tabloid”, EXPLOZIV, alăturat siglei TVR 1 (marcajul era, de fapt, al România TV, de unde TVR prelua semnalul cu interviul simultan.)

CONTEXT. Reamintim că, pe 14 martie, posturile Antena 3, România TV, B1 TV şi TVR 1 au difuzat, în premieră, la aceeaşi oră (21.00), un interviu luat de Ion Cristoiu lui Sebastian Ghiţă (aflat în Serbia). Un membru CNA – Dorin Rusu, a apreciat mutarea drept o manipulare şi a criticat decizia TVR de a difuza interviul.

Audienţa TVR cu interviul a fost mică. Dacă la România TV se uitau 700.000 de români, la TVR 1 audienţa a fost de 140.000.

Pe larg, din concluziile Comisiei:

  • Deşi poate fi justificată din punct de vedere al interesului jurnalistic datorită poziţiei influente pe care dl Sebastian Ghiţă a avut-o în politica românească, a legăturilor privilegiate cu serviciile de informaţii şi a impactului unora dintre dezvăluirile sale anterioare, decizia difuzării interviului realizat de dl Ion Cristoiu în Serbia “în orb”, fără a avea în prealabil deplin acces la forma şi conţinutul materialului realizat în afara TVR, reprezintă o abatere de la procedurile interne care presupun că transmisiunea oricărui material înregistrat se face numai după vizionarea şi avizarea acesteia de către un responsabil editorial.
  • Riscurile acestui experiment prezentat de cei care şi l-au asumat ca fiind o dovadă a “libertăţii editoriale” totale s-au concretizat în difuzarea pe principalul canal al serviciului public, simultan cu trei posturi de ştiri, a unui interviu cu valoare publicistică şi documentară discutabilă, preluat în direct de la televiziunea patronată de cel care era subiectul interviului, cu promovarea insistentă a siglei “evz.ro” şi cu înscrisul de tip tabloid “Exploziv” alăturat siglei TVR1 pe toată durata transmisiunii.
  • Chiar şi în condiţiile neîndeplinirii obligaţiei procedurale menţionate mai sus, decizia difuzării materialului ar fi trebuit însoţită de o raportare critică la conţinutul acestuia, în conformitate cu normele deontologice interne.
  • Afirmaţia moderatorului Ionuţ Cristache, potrivit căreia decizia de a difuza interviul cu Sebastian Ghiţă realizat de jurnalistul Ion Cristoiu a fost luată miercuri, 14 martie, este contrazisă atât de declaraţiile producătoarei emisiunii, cât şi de anunţul făcut de însuşi dl Cristache, în prezenţa autorului interviului, la finalul ediţiei de luni, 12 martie, a emisiunii România 9.

Ionuţ Cristache: Dle Cristoiu, vă aştept şi miercuri, când împreună vom difuza parte din interviul pe care maestrul Cristoiu l-a realizat la Belgrad ...

  • Acceptul jurnalistui Ion Cristoiu de a fi prezent în studioul TVR cu ocazia prezentării interviului – în detrimentul invitaţiei similare adresate de România TV – dovedeşte că moderatorul Ionuţ Cristache ştia încă de luni de intenţia postului patronat de intervievatul Sebastian Ghiţă de a difuza înregistrarea, şi nu a aflat abia miercuri, cum a susţinut în faţa comisiei;
  • Faptul că pe parcursul interviului, profitând de atitudinea binevoitoare a jurnalistului ales ca interlocutor, dl Sebastian Ghiţă lansează acuzaţii sau face comentarii defavorabile la adresa unor persoane şi instituţii fără să i se ceară probe, nu exonerează TVR de obligaţia păstrării imparţialităţii şi echidistanţei în programele sale. Or, dialogul din studio care a urmat difuzării interviului a fost pentru cei prezenţi mai degrabă un prilej de acceptare necondiţionată, la unison, a unora dintre opiniile şi speculaţiile dlui Ghiţă, sprijinite de teoriile enunţate de autorul interviului.
  • Explicaţia moderatorului – că, dat fiind timpul prea scurt, nu şi-a propus o dezbatere privind spusele lui Sebastian Ghiţă, ci doar o incursiune în “culisele interviului” - nu justifică ignorarea principiului pluralismului ideilor şi opiniilor, înscris în Carta TVR, şi nici încălcarea a două dintre principalele îndatoriri prevăzute în Statutul ziaristului din SRTv :

Art.5: “Ziaristul din televiziunea publică (…) va folosi în toate situaţiile litigioase, de natură politică sau socială, principiul echidistanţei şi al imparţialităţii”

Art.13: “Ziaristul din televiziunea publică va face o distincţie netă între informaţie şi opinie pentru a nu influenţa în mod partizan judecăţile de valoare ale publicului şi va aplica principiul corectitudinii în cazul informaţiilor şi al onestităţii în cazul opiniei. (…)”.

  • În legătură cu reproşul adus în sesizări privind asocierea cu grupul televiziunilor care „au făcut marea operaţiune de manipulare” prin difuzarea simultană a interviului cu dl Sebastian Ghiţă, membrii comisiei consideră că, deşi mijloacele pe care le au la dispoziţie nu le permit o investigaţie extinsă care să probeze, eventual, implicarea deliberată a televiziunii publice într-o acţiune de presă concertată, există suficiente elemente care îndreptăţesc această percepţie.
  • Alinierea TVR la genul de discurs publicistic partizan - consecvent în promovarea intensivă în spaţiul public a anumitor teze, cu ignorarea sau minimalizarea ideilor contrare sau diferite, folosind aceiaşi analişti şi formatori de opinie agreaţi şi boicotându-i pe cei cu opinii neconvenabile – este de natură să afecteze imaginea unei instituţii care se declară independentă de orice influenţe.
  • Lipsa din emisiune a oricărei opinii critice sau măcar circumspecte privind unele din afirmaţiile cu conotaţii extrem de grave făcute de dl Sebastian Ghiţă, un personaj cu o credibilitate subminată de situaţia judiciară complicată în care se află.
  • Prin comentariul făcut în chiar introducerea interviului („Am considerat, şi repet şi acum cu toată responsabilitatea, că sunt dezvăluiri cruciale în bătălia pe care o duc forţele sănătoase, le spun eu, din România, împotriva dictaturii sergenţilor mesianici”) , domnul Ion Cristoiu îşi confirmă partizanatul în raport cu controversele publice tot mai intense legate de problemele justiţiei în general şi ale conducerii DNA în special.

Asumarea explicită a acestei poziţii printr-o formulare ofensatoare şi discriminatorie pentru jurnalişti şi simpli cetăţeni deopotrivă – trecută cu vederea de moderator -, era un argument suplimentar pentru iniţierea unei dezbateri reale şi echilibrate cu reprezentaţii adversarilor cu care luptă „forţele sănătoase” menţionate de dl Cristoiu

  • Analiza primei părţi a interviului realizat de dl Ion Cristoiu în Serbia evidenţiază că pe parcursul dialogului dl Sebastian Ghiţă a formulat în mai multe rânduri acuzaţii nedovedite privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale la adresa unor persoane, grupuri sau instituţii, unele dintre susţinerile sale fiind aprobate sau chiar întărite de jurnalist:
  • Dincolo de normele deontologice specifice valabile în TVR, Codul de reglementare a conţinutului audiovizual (Decizia CNA nr.220/2011) prevede la Art. 40 (3): „Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia.
  • În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt” şi (3) „Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea”;

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mihail Mihail
    Un individ mizer neprofesionist de televiziune, Dorin Chiotea, alta pila adusa de cine stie de pe unde in TVR, in habarnist fara talent, un papagal care repeta ce l-au pus sa spuna stapanii lui, fara sa inteleaga macar ce spune.
    Un asemenea individ neica-nimeni isi permite sa aduca injurii unui forbalist roman de cel mai inalt professionalism si conduita morala, muncitor si patriot, membru in FIFA si cunoscut in toata lumea. Spre disperarea celor care spala bani prin FRF si folosesc fotbalul doar ca paravan pentru afacerile lor, la FIFA se stie deja cum au fost "castigate alegerile" miercuri de catre Burleanu. Un observator al FIFA a participat la alegeri si a concluzionat despre cei care au masluit alegerile: "Nu vor sa faca fotbal. Au alte interese."
  • Vanda Sese Vanda Sese
    ***
  • Livia Pila Livia Pila
    Numita Gradea Doina,, condamnată fiind pentru calomnie, nu are justificarea morala de a fi pdg al Televiziunii publice. Iar despre Cristache- cînd îl vad, pun masca de gaze.
  • Radu V Radu V
    @Doru Baciu si Livia Pila
    Conform Legii TVR si Regulamentelor CNA, Doina Gradea, in calitate de PDG, NU ARE atributii editoriale. Cu atat mai mult cu cat este condamnata intr-un proces de calomnie cu jurnalista Andreea Berecleanu.
  • Florin Cosmescu Florin Cosmescu
    Ionut Cristache nu are alura, charisma, inteligenta, si aptitudini de moderator. Are reactii infantile, e imberb, ar trebui sa invete ca intrebarile bune nu se pun la misto si nici pe un ton rastit, ca pe ecran nu trebuie sa fii plin de figuri si, mai ales, ca invitatul e rege. Ar trebui sa mai inteleaga ca o televiziune publica e locul unde converg opinii diferite, nu locul unde infractorii (aka Rosca Stanescu, Ghita etc) isi dau cu parerea dupa mingi ridicate la fileu. Ar trebui sa nu fie partinitor - si sunt zeci de exemple (cazurile Ghita si Lupescu sunt doar cele mai rasunatoare prin duhoarea emanata) in care dl Cristache se crede pe canalul propriu de Youtube, ncidecum la o institutie finantata de cetateni si care trebuie sa lucreze in interesul lor!
  • Doru Baciu Doru Baciu
    Normal ar fi ca Cristache sa fie gonit dinTvr. Cine sa o faca? Doina Gradea? Asta asteapta ordinele lui Deagnea. Sinistre personaje.
  • LUCI LUCI
    E CEL MAI TARE CRISTACHE,E DE-ASTA A SCAZUT PIB-UL ROMANIEI,SI SE TAIE PADURILE,CA A DAT BAIATUL ASTA UN INTERVIU,SI CARE A VRUT S-A UITAT CARE NU,NU.E TOT O POLITICA MIZERABILA,IN ALTA TARA,NU ZICEA NIMENI NIMIC,AI TELECOMANDA.PAC-PAC SCHIMBI DA LA NOI ALTA E BUBA.
  • gigi gigi
    Comisia de etica este inutila cata vreme nu exista sanctiuni directe asupra realizatorului si a redactorului sef, sau decidentul final al subiectului. Deci, nu se va intampla nimic.
  • Maria Marinescu Maria Marinescu
    După un asemenea perdaf, un om de bun simt și-ar da demisia. Dar de unde bun simt la Cristache. E evitat de noi toți. Nu urcam în același lift, mi se pare că apropierea lui ne murdărește.
  • Sorin Radulescu Sorin Radulescu
    Miercuri seară acest fals jurnalist a lipsit din programele Tvr. Ar fi de dorit sa dispara definitiv. E o rusine pentru Tvr sa aiba un astfel de individ printre angajati. Facut praf de Comisia de etica. E foarte bine si ca se spune adevarul despre Cristoiu Cristache si Cristoiu_ Sacul si peticul. Doua nenorociri.
  • Livia Pila Livia Pila
    În sfârșit. Acestui ambuscat i se notifică impostura. Impostor și manipulator de conștiințe este arătat a fi și Cristoiu. Dacă Doina Gradea nu ar fi un simplu instrument de partid, le-ar da amundurora pașaportul.
  • Paco Paco
    Dupa mizeria de aseară pro-Lupescu, marca Sarmaluta, TVR si-a spalat azi pacatele anulandu-l pe omul lui Dragnea. Excelent invitat Dorin Chiotea si cu bun simt moderatorul Cosmin Desliu, pacat ca e izolat la matinal intre stiri despre violuri, accidente si inundatii.
  • livia pila livia pila
    Si ce daca! Comisia de etica nu are nicio putere. E doar de ochii lumii. Cristache va fi in continuare pe tvr, la fel si Gradea si Zgabercea.

Trimite un comentariu

sus