Skip to main content

Ghiţă pe patru posturi, „parte dintr-o mare operaţiune de manipulare”. Dorina Rusu, membru CNA, face autosesizare. Discuţii în contradictoriu la CNA pe interviul lui Ghiţă

 
CNA
CNA

Dorina Rusu, membru CNA, a anunţat în debutul şedinţei de astăzi că va face o autosesizare după interviului luat de Ion Cristoiu lui Sebastian Ghiţă şi difuzat simultan pe Antena 3, România TV, B1 TV şi TVR.

Publicitate

„Ca simplu cetăţeanu mi s-a părut destul de slab interviul. Ca membru CNA, am observat că încalcă legislaţia audiovizuală şi am să fac o autosesizare. Evident că este decizia lor editorială de a difuza interviul, dar nu pot să nu remarc felul în care cele patru televiziuni au hotărât să difuzeze în acelaşi timp un interviu înregistrat. Consider că felul în care televiziunile au făcut asta face parte dintr-o mare operaţiune de manipulare.”, a spus Dorina Rusu în şedinţa publică de astăzi.

„Cel mai grav din ce s-a întâmplat aseară mi se pare ce a făcut televiziunea publică. Să intre în acest joc al manipulării, în această operaţiune de manipulare, mi se pare foarte grav. Mi se pare că TVR a decăzut enorm dacă a ajuns să facă aşa ceva.”

Florin Gabrea, membru CNA, a fost de aceeaşi părere:

„Cele trei televiziuni private pot să facă interviuri cu orice transfug, orice evadat, dar telebviziunea publică nu cred că poate să facă aşa ceva. O persoană urmărită, fugită din ţară, să facă cineva un interviu şi să se dea pe post pe televiziunea publică ca şi cum ar fi Henry Kissinger...(fost secretar de stat SUA în anii 70 - n.r.).”

De cealaltă parte, Radu Călin Cristea, membru CNA, a fost de altă părere –

„Vreau să atrag atenţia colegilor mei că sunt interpretări, unele, din punctul meu de vedere, foarte subiective. (...)

Ştiţi foarte bine că metoda asta a autosesizărilor nu era o practică în trecut, lăsam cetăţenii să vină spre CNA. Suntem în situaţia în care multe şedinţe din CNA sunt copleşite de autosesizările unor colegi. Poziţia Dorinei o cunosc, o ştiu, o respect.

Părerea mea este că lucrurile ar trebui lăsate libere. Toate observaţiile pe care le-am auzit privesc politica editorială a unui radiodifuzor. Şi în al doilea rând, mare atenţie, aici nu e vorba de inculpatul Ghiţă care a făcut şi a dres, ci de interesul public. Ce conţine acel interviu. Şi în acest moment cred că ar trebui să fim puţin mai reticenţi. (...)

A nu-l fi prezentatat (interviul - n.r.) ar fi însemnat să privezi cetăţenii României şi publicul larg de o informaţie de maxim interes public. Manipularea eu nu o văd la un interviu care e difuzat ca atare.”

Răsvan Popescu, vicepreşedinte CNA:

„E un caz celebru al unei persoane care, dacă iese din ambasada aceea, este arestat (cazul Wikileaks - Julian Assange - n.r.) şi care a dat tot felul de interviuri din situaţia lui de urmărit internaţional. Ce să facem, să nu mai dăm interviurile cu el? Ţi se pare că e o joacă să divulgi toate informaţiile acelea? Nu poţi să mergi pe ideea că dacă un om e sub o anumită apăsare judiciară să nu mai apară la televizor.”

Monica Gubernat, membru CNA –

„Faptul că, din păcate, anumiţi colegi nu privesc cu scepticism toate interviurile care se dau de ambele părţi mă face să cred că nu e privit cu bună credinţă această autosesizare. Aş vrea să vă aduc aminte episodul caltaboşul. A existat atunci reacţia CNA? Atunci era perfect legal, acum nu mai este să servim interesul public.”

Gabriel Tufeanu, membru CNA –

„Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt simple. Noi avem o lege pe care trebuie să o respectăm şi acolo spune că decizia editorială este a radiodifuzorului. De ce am lua TVR un caz aparte? Nu avem voie să ne băgăm în decizia editorială.”

Răsvan Popescu

„Gândeşte-te şi aşa: dacă nu-l dădeau (TVR - n.r.), pierdeau audienţă. Toţi ceilalţi îl dădeau, lumea se muta pe alte canale.”

Totodată, în şedinţa de astăzi, Orsolya Borsos, membru CNA, a anunţat că va face o autosesizare pe o altă emisiune de aseară, Jocuri de putere, de la Realitatea TV.

„Cu prilejul zilei Naţionale a maghiarilor de pretutindeni iar „ne-a fluturat lângă steag”, cum a fost celebra afirmaţie a fostului premier Tudose.
(...) Nu au comentat că e Ziua Maghiarilor, ci că sunt steaguri şi că trebuie să fluturăm lângă steag. Mi se pare extrem, extrem de grav. Chiar nu putem să avem şi noi sărbătoarea noastră fără nici un scandal?”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • geo geo
    Interviul aceste e cusut cu ata alba.
    A fost comandat.
    Chiar Cristoiu a recunoscut ca a fost contactat de Ghiță, care i-a cerut să meargă la Belgrad.
    Nu prea înțeleg interesul TVR de a îl difuza, mai ales că, din câte am înțeles, l-a preluat de la România TV.
    Aici mi se pare un grav derapaj.
    Și Cristache ar trebui să plătească.
  • teodor teodor
    Mergeți pe pagina personală de fb alui Ionuț Cristache să vedeți că ascris că el adecis să difuzeze acel interviu.
  • ICE ICE
    Vai, dna Rusu, tocmai Dvs, sluga lui Johannis, sa spuneti asa ceva?!
  • geo geo
    Se vede clar din comentariile de aici ca lumea este divizata - dusmanii actualei conduceri a TVR si simpatizantii Opozitiei - sunt contra difuzarii interviului. Ar fi interesant - totusi - sa aflam cine a aprobat difuzarea interviului pe TVR si motivele care au stat la baza acestei decizii. Eventual daca se cunostea, la momentul luarii deciziei, ca interviul va mai fi difuzat si de alte televiziuni. Eu, in locul sefilor de la TVR, aprobam difuzarea doar daca era o exclusivitate si daca Ghita spuneaceva extraordinar - cu probe. Pentru ca, din cate am inteles, Ghita nu a facut cine stie de dezvaluiri.
  • GHX GHX
    Asteptam interviul pe TVR cu Mazare sau cu liderii unor clanuri interlope. Banuiesc ca este de interes national sa stie lumea ce mai zic hotii, nu de alta dar un 0.8% rating tot scot.
  • televiziunea lu' peste televiziunea lu' peste
    Cum interviul cu un alt roman cinstit, Elanu lu' raduleasca a lu' Dani, a fost ratat de secretara lui Sarbu, asteptam cu interes interviul cu Udrea& Bica din Costa Rica, cu Mazarica din Madagascar cu Popoviciu si Admaescu de la Londra si restul infractorilor pe care TVR are ca obiectiv sa-i promoveze!
    Toti romani cinstiti si corecti, cu taxele la zi, care s-au imbogatit prin munca cinstita, nu ca restul "hotilor" care traiesc din 2-3000 lei pe luna!
    ca asta-i obiectivul si misiunea TVR, sa promoveze inculpatii care ii critica pe cei care au indraznit sa-i trimita pe daddy si motocicleanu in judecata!
    Hai baieti ca s-a aprobat noul formular 600, treceti la coada la impozite, ca-i deficit excesiv si are prima coafata a tarii nevoie de marafeti ca sa micsoreze salariile marite!
  • Adi Adi
    Ce ridicol! Ce penibil! Este cea mai mare dezamagire pe care mi-o provoaca TVR!
    Cat despre membri CNA, ce mai poate fi de spus? O rusine! Mie imi provoaca sila! Si aveam alte pretentii de la Razvan Popescu.Care cica ar fi fost pe la BBC.Poate doar in vizita, ca nu a invatat nimic.
  • geo geo
    TVR 1 nu prindea locul 10 pe național dacă nu difuza interviul.
    Mi se pare fără obiect ”autosesizarea”, doamnei Rusu, fost consilier al PNL, omul preşedintelui Klaus Iohannis în CNA. Poate doamna Rusu nu cunoaște că nu CNAul este șeful Televiziunii publice, ca să o tragă la răspundere, ci Parlamentul României.
  • 1q s-am 1q s-am
    cna-ul vrea acum sa controleze politicile editoriale ale televiziunilor ? misto. duduia rusu pare incapabila sa explice de ce nu au voie televiziunile sa preia un inteviu cu un urmarit penal, care ,retineti, detine in mod cert informatii din interiorul sistemului. le foloseste subiectiv ? clar ! si ce ? nu-i nici un atac impotriva justitiei, libertatea editoriala nu-i atac ,ci drept, oricat de aiurea ar fi folosit. iar dna si sri au suficiente trompete in presa care sa ii spele. in plus, cand dna kovesi a facut o conferinta de presa, aceleasi televiziuni, ale penalilor, au transmis-o in direct fara intreruperi.
    mai are putin duduia si striga "pt ca nu-mi convine mie, d'aia fac sesizare ! "
  • livia pila livia pila
    Tovarasul Rpsvan Popescu nu are ochi? TVR 1 a avut 0, 8 rating, Cît de penibil a devenit acest om. Unde e scenaristul notabil de odinioară? S-a vindut degeaba.
  • mile mile
    S-a dat ordin pe unitate, ce sa-i faci.
  • arcu de triumf arcu de triumf
    S-au animat gastile. De ce il disemineaza pe Ghita pe postul national? Pentru ca e de interes bre de-aia. Se intampla lucruri in tara asta si lumea are dreptul sa stie. Macar sa-i auda si parerea lui nu neaparat sa-i dea dreptate. Si cine a sarit sa critice TVR? Exact tabara adversa care nici n-a dat interviul. Si uite asa s-au separat apele. Sunt curios ce audienta au facut. Cred ca e de finala de CL. E iures si pe saiturile afiliate s-a incins sarba ca da din casa Ghita.

Trimite un comentariu

sus