Skip to main content

„Ce spune preşedintele TVR reflectă o mentalitate şocantă”. Dorina Rusu, membru CNA, despre înregistrările cu şefa TVR, Doina Gradea

 
Dorina Rusu - Sursa foto: EVZ
Dorina Rusu - Sursa foto: EVZ

Dorina Rusu, membru CNA, reacţionează în cazul înregistrărilor cu preşedintele TVR, Doina Gradea. „ Nu m-a interesat atât limbajul doamna Gradea, cât chestiunile de libertatea de exprimare, pentru că ce spunea doamna acolo reflecta o mentalitate şcoantă”, a spus Dorina Rusu, membru CNA.

Publicitate

„Cum să fii preşedintele unei televiziuni şi să spui că cei care îşi fac treaba sunt hateri pentru că atacă puterea?”, a spus membrul CNA în debutul şedinţei publice de astăzi.

Pe de altă parte, Monica Gubernat, membru CNA, i-a spus Dorinei Rusu că aceasta nu este „problema” CNA. „Libertate de exprimare în mediul privat?!”, i-a replicat Dorinei Rusu, în timp ce părăsea sala.

Reamintim că Dragoş Pătraru, realizatorul emisiuniI Starea Naţiei, a prezentat fragmente de înregistrări cu şefa TVR. Aceasta a fost înregistrată spunând, printre altele despre jurnaliştii postului: „Când a fost PNL-ul la guvernare s-au luat de PNL, când a fost PD-ul la guverbare s-au luat de PD. Acum, când sunt ăştia (PSD - n.r.), se iau de ăştia. Au o ură, aşa. Ies din nişte scorburi, aşa. Hateri de profesie. Ei nu sunt împotriva unui partid, ei sunt împotrivă de profesie. Şi atât.”

Din discuţiile de la CNA

Dorina Rusu, membru CNA:

„Am văzut ce s-a întâmplat la TVR. Cred că ar trebui să fim atenţi la ce se întâmplă acolo. Nu m-a interesat atât limbajul doamna Gradea, cât chestiunile de libertatea de exprimare, pentru că ce spunea doamna acolo reflecta o mentalitate şcoantă.

Dânsa spune că oricare guvern, că acolo nu a fost vorba doar de PSD, ci şi de PNL şi PD - ea considerp că dacă cineva de la guvern îţi dă bani ca să funcţionezi ca televiziune publică, tu nu trebuie să ataci deloc nici guvernul şi nici puterea. Mi s-a părut o mentalitate absolut şocantă. Şi i-a numit pe jurnaliştii care îşi fac treaba „hateri”.

Cum să fii preşedintele unei televiziuni şi să spui că cei care îşi fac treaba sunt hateri pentru că atacă puterea? Nu asta e treaba unui jurnalist, să incomodeze puterea? Din punct de vedere strict al libertăţii de exprimare, care intră în atribuţiile noastre, cred că ar trebui să fim atenţi la ce se întâmplă. Acest tip de mentalitate e foarte periculos pentru democraţie, indiferent cine e la putere. Mi se pare şocant să vorbeşti aşa: «Ne-au dat bani, puteau să nu ne dea, dar ne-au dat, trebuie să fim cuminţi».”

Radu Călin Cristea, membru CNA:

„Dorina are dreptate în ce spune, dar asta e treaba Comisiei de Cultură.”

Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA:

„Dincolo de un limbaj regretabil şi pe care înţeleg că îl regretă şi doamna preşedinte nu s-a întâmplat nimic. Nu a fost nimeni scos de pe post. Cel puţin din infromaţiile pe care le am până acum nu s-a întâmplat nimic. Aşa că nu cred că ne putem pune problema ingerinţei în vreun fel în politica editorială, mai ales că este şefa instituţiei.”

La şedinţa publică de astăzi a CNA sunt prezenţi următorii membri: Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda şi Orsolya Borsos.

Sunt absenţi Laura Georgescu şi Florin Gabrea.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Maria Marinescu Maria Marinescu
    Acusica sare să o apere pe grobiana Gradea hiperdelicatul Herjeu. Că doar are de plătit datoria către PSD.

Trimite un comentariu

sus