Skip to main content

Comisia de etică, reacţie în scandalul Pătraru - TVR: Conţinutul înregistrărilor justifică introducerea subiectului pe ordinea de zi a următoarei şedinţe

 
Comisia de etică, reacţie în scandalul Pătraru - TVR: Conţinutul înregistrărilor justifică introducerea subiectului pe ordinea de zi a următoarei şedinţe

Comisia de etică şi arbitraj anunţă într-un comunicat că va analiza sesizarea lui Dragoş Pătraru privind presiuni asupra echipei de la emisiunea Starea Naţiei şi,totodată, s-a autosesizat în cazul înregistrărilor cu şefa postului public.

Publicitate

În respectivele înregistrări Doina Gradea are un limbaj nepotrivit faţă de anumiţi jurnalişti din TVR. A folosit apelativul „cap de porc" cu privire la o jurnalistă TVR care pusese nişte întrebări „incomode" primarului general Gabriela Firea.

Potrivit comunicatului, atât înregistrările, cât şi sezizarea de săptămâna trecută a lui Dragoş Pătraru privind „presiunile asupra echipei editoriale a emisiunii Starea naţiei” vor intra pe ordinea de zi în următoarea şedinţă.

Reprezentanţii Comisiei au specificat că şedinţa nu va avea loc mai devreme de 8 mai, decoarece nu se poate constitui cvorum până la acea dată.

„Pentru a preveni eventualele neînţelegeri sau speculaţii legate de competenţele comisiei într-un caz în care sunt implicate şi persoane din conducerea la vârf a TVR, precizăm că, potrivit articolului 2 din Anexa la Statutul ziaristului din SRTv, membrii Comitetului director sunt asimilaţi categoriei ziariştilor de televiziune, obligaţi să respecte codul deontologic.”

Atragem totodată atenţia că, în măsura în care se dovedesc adevărate, anumite aspecte relevate de înregistrările publicate pot intra în categoria faptelor descrise în Regulamentul de organizare şi funcţionare al SRTv ca fiind:

„Abateri deosebit de grave (…) care pot conduce la concedierea/desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al salariatului”: (V.8.5’. b) “comportamentul defăimător, de umilire, ofensator savârşit prin acţiuni de discriminare, hărţuire şi prin care se încalcă demnitatea personală a altor salariaţi.”

Comunicatul integral, în continuare:

Membrii Comisiei de etică şi arbitraj au luat cunoştinţă de înregistrările publicate pe blogul personal de dl Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii Starea naţiei, în calitate de avertizor public. Conţinutul acestora justifică introducerea subiectului pe ordinea de zi a proximei şedinţe (nu mai devreme de 8 mai, întrucât până la această dată nu poate fi întrunit cvorumul statutar), împreună cu sesizarea privind „presiunile asupra echipei editoriale a emisiunii Starea naţiei”, adresată comisiei de dl Pătraru în data de 26 aprilie.

Pentru a preveni eventualele neînţelegeri sau speculaţii legate de competenţele comisiei într-un caz în care sunt implicate şi persoane din conducerea la vârf a TVR, precizăm că, potrivit articolului 2 din Anexa la Statutul ziaristului din SRTv, membrii Comitetului director sunt asimilaţi categoriei ziariştilor de televiziune, obligaţi să respecte codul deontologic.

Atragem totodată atenţia că, în măsura în care se dovedesc adevărate, anumite aspecte relevate de înregistrările publicate pot intra în categoria faptelor descrise în Regulamentul de organizare şi funcţionare al SRTv ca fiind „abateri deosebit de grave (…) care pot conduce la concedierea/desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al salariatului”: (V.8.5’. b) “comportamentul defăimător, de umilire, ofensator savârşit prin acţiuni de discriminare, hărţuire şi prin care se încalcă demnitatea personală a altor salariaţi”.

Vă asigurăm că şi de această dată membrii comisiei vor analiza cu atenţie cele două speţe şi se vor pronunţa numai după ce vor solicita poziţiile tuturor părţilor.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus