Skip to main content

Membru CNA, autosesizare după ce Liviu Dragnea a cerut la România TV anchetarea lui Dan Tăpălagă

 
Membru CNA, autosesizare după ce Liviu Dragnea a cerut la România TV anchetarea lui Dan Tăpălagă

Dorina Rusu, membru CNA, a anunțat în debutul ședinței publice de astăzi că se autosesizează după emisiunea de duminică seara de la România TV, în care invitat a fost Liviu Dragnea.

Concret, membrul CNA consideră că problema în cadrul emisiunii de duminică a fost lipsa de reacție a moderatorului Denisa Pascu. 

Publicitate

În cadrul emisiunii, șeful PSD a afirmat că ar trebui anchetat modul în care site-ul G4Media a obținut informația despre votarea memorandumului privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. 

„Mi se pare grav să se întâmple așa ceva la o emisiune, iar moderatorul să nu reacționeze”, a afirmat Dorina Rusu, în ședința de astăzi. Pe de altă parte, 

Monica Gubernat i-a răspuns ironic: „Sunt convinsă că domnul Dragnea a luat aminte la învățăturile transmise din CNA și va fi mult mai atent la ce declară.”

Din discuțiile de la CNA:  

Dorina Rusu, membru CNA:

Mi se pare grav să se întâmple așa ceva la o emisiune, iar moderatorul să nu reacționeze.

Monica Gubernat, membru CNA:

Sunt convinsă că domnul Dragnea a luat aminte la învățăturile transmise din CNA și va fi mult mai atent la ce declară. Aș vrea să știu totuși monitorizarea aceasta pentru ce o cereți pentru că este totuși un om politic care a făcut o declarație.

Ce să monitorizăm, că a apărut la TV? Bănuiesc că acesta este deranjul cel mai mare, că a apărut la televizor și că este preluat. Alt deranj mai există?

Dorina Rusu:

Doamna Gubernat, după cum am spus, pe mine mă interesează reacția moderatorului. Dacă un om politic, fie el și al treilea om în stat, apare la televizor și spune niște minciuni sau amenință, este dreptul lui să o facă pentru că are imunitate politică pentru declarațiile lui, dar moderatorul emisiunii are niște obligații potrivit legii, să reacționeze, să întrebe, deci nu să stea și să asculte orice spune el.

Jurnalistul trebuie să reacționeze, să pună întrebări, nu să stea să asculte pentru că este domnul Dragnea sau oricine ar fi el.

Monica Gubernat:

Cred că tare bine ar fi să mai încetăm cu aceste mesaje să mai preluați mesajul de la PNL. Mă uit în revista presei, văd cum copy paste la dumneavoastră. Chiar credeți că nu se prinde nimeni? Vedeți-vă de legea 504 și de codul audiovizual și lăsați politica pentru oamenii politici.

Dorina Rusu:

Sunt membru CNA și fac aceste declarații în calitate de membru CNA. Nu are nicio treabă asta cu PNL-ul.

Monica Gubernat:

Vreți să vă aduc aminte poziția pe care ați avut-o când a fost dat afară Trustul Intact (evacuarea de la sediile din Băneasa – n.r.)? Ați avut vreo poziție apropo de liberarea presei? Nu ați avut nicio poziție, ați aplaudat, asta ați făcut. Nu putem să apărăm doar o parte a presei, care ne convine nouă.

Dorina Rusu:

Eu nu am aplaudat niciodată nimic. Eu am fost prezentă aici în sală atunci când reprezentanții trustului Intact au fost invitați, poate vă aduceți aminte.

Radu Călin Cristea, membru CNA:

Eu v-aș propune ca pe viitor să renunțăm la această formulă a unor declarații politice făcute înaintea unor ședințe CNA, pentru că nu suntem la Parlament. Dacă Dorina vrea să se autosesizeze, să o facă, dar pe căile CNA-ului și respectând regulamentele.

În al doilea rând, privitor la cazul dat, aș vrea să vă spun că această libertate de exprimare nu este infinită. Ceea ce a „expirat” pe noul site unde lucrează Dan Tăpălagă era o informație foarte confidențială și care viza direct siguranța națională.

Ori în asemenea situații - și în ședința urm vă pot prezenta un caz de la CEDO cu un jurnalist norvegian care a fost obligat să-și decline sursele pentru că era un caz ce privea siguranța națională. Să fim cumva mai prudenți inclusiv în ceea ce spunem. Cred că ne tensionăm aiurea.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Iulia, mai bine ati face un material despre adevărurile spuse azi de Marin celor de la CNA referitor la bataia de joc in ce priveste puterile de emisie ale radiourilor si masurarea lor de catre ANCOM. Nimeni nu a avut pana acum curajul să spună aceste adevăruri.
  • Este clar că unii membrii CNA au ajuns să exprime public în ședințele CNA pozițiile partidelor care i-au trimis acolo. Dar să ajungi ca tu care reprezinți partidul X sa acuzi moderatorul unei televiziuni ca a fost apatic intr-o emisiune in care a aparut reprezentantul partidului Y...mi se pare ca se merge prea departe, totusi.

Trimite un comentariu